“Petrolul l-a luat de POMANĂ pe Mutu! Două meciuri şi PA”

Răzvan Scarlat   
în Interviu
04/02/2014, 00:01
“Petrolul l-a luat de POMANĂ pe Mutu! Două meciuri şi PA” GALERIE FOTO
Cosmin Contra,Adrian Mutu.

Fostul mare internaţional Nicolae Lupescu a acordat un interviu exclusiv pentru FANATIK.RO, în care vorbeşte despre starea fotbalului românesc, dar şi despre lupta pentru postul de preşedinte al FRF pe care este convins că fiul său, Ionuţ, ar fi cîştigat-o dacă ar fi candidat.

Domnule Lupescu, cum mai staţi cu sănătatea?

– Mulţumesc lui Dumnezeu, bine. Am avut acum patru ani un infarct, acum urmez un tratament, iau medicamente, sînt liniştit.

Cu ultimele evenimente din fotbalul românesc sînteţi la curent?

– Mă uit la televizor, nu mai merg pe stadion. Mă uit acum la partidele amicale ale Stelei. Reghecampf zice că rezultatul nu contează, altă dată zicea că sînt importante. O să înceapă campionatul, ce o să facă atunci? Joci ca să mai şi cîştigi, chiar dacă e vorba de o partidă amicală.

“Petrolul şi Astra au luat faţa Stelei”

Este Steaua cea mai bună echipă din România?

– A fost pînă acum! Dar, părerea mea, Petrolul şi Astra le-au luat faţa. Să vedem ce va face Mutu la Petrolul…

Aveţi încredere în el?

– Părerea mea este că Petrolul l-a luat de pomană. O să vedeţi că aşa este. Joacă un meci, două, după care la revedere! Nu am încredere în transferul lui. Este o vorbă:

“Lasă că vine acum fotbalul românesc pe mîna şmecherilor”

Cum comentaţi partidele României cu Grecia?

– Asta ne este valoarea, nu avem fotbalul care trebuie. Jucăm cu ce avem. Eu zic că puteam mai mult, să facem o figură frumoasă. Faţă de alte echipe care sînt prezente la Campionatul Mondial, eu zic că meritam şi noi să fim prezenţi.

Ar trebui Piţurcă să plece?

– Am văzut că lumea îi cere acest lucru… Dar spune-mi dacă vine altcineva şi va avea rezultate mai slabe ca el? Atunci vom plînge după Piţurcă. Dar, lasă că vine acum fotbalul românesc pe mîna şmecherilor… O să vedeţi atunci ce se va întîmpla…

“Ionuţ ar fi cîştigat sigur alegerile FRF”

Aveţi vreun favorit pentru postul de preşedinte al Federaţiei?

– Va fi o luptă din care vor cîştiga fraţii Becali. Vin la putere odată cu Gică Popescu. Asta este situaţia! Cred că Popescu va ieşi pentru că nu are candidaţi… Ce să facă băiatul ală de la futsal contra lui (n.r. Răzvan Burleanu)?

Ionuţ, fiul dumneavoastră, de ce nu s-a gîndit să candideze?

– Nici nu îl interesează. El stă liniştit în Elveţia, este bine, are postul lui asigurat, nu are treabă cu nimeni… Platini ţine la el pînă la Dumnezeu…

Nici în viitor nu ia în calcul o eventuală candidatură?

– Nu! Nici nu vrea să audă. Dar, dacă ar fi candidat acum, ar fi cîştigat sigur!

“Gino nu este înger!”

Sînteţi dezamăgit de faptul că nimeni din FRF nu v-a mai căutat în ultima perioadă? Să vă ceară un sfat, să vă invite la o partidă…

– Nu, nici vorbă! Nu am nevoie să mă bage ei în seamă. Pentru mine sînt nişte oameni mici, deşi acum ocupă funcţii mari în cadrul Federaţiei.

V-aţi fi aşteptat să fie îndepărtat Dragomir de la Ligă?

– Nu mă interesează. Ăsta, toată viaţa, în ultimii 50 de ani, a trăit numai prin astfel de funcţii… Dar nu am nimic cu el. Iorgulescu, dacă voia, devenea preşedintele LPF de acum cinci ani. Dar, să stăm liniştiţi, că nici Gino nu este înger…

Dezamăgit de clubul unde a făcut istorie

Rapid a ajuns într-o situaţie disperată.

– Asta este, nu am ce să fac. Nici nu vreau să mai aud. Toată lumea mă întreabă pe stradă ce se întîmplă cu Rapidul. Le zic să mă lase în pace, că nu ştiu ce-i cu ei, nici nu mă interesează.

De ce spuneţi asta? A fost echipa unde aţi trăit cele mai frumoase clipe…

– Am jucat, e adevărat, dar ştii cum e… Nu-ţi dă nimeni bună ziua, nu-mi spune nimeni … Ce să fac? Să mă milogesc în faţa lor? Voi nu vedeţi ce este acolo?

Cine este de vină pentru starea actuală a clubului?

– Conducerea care a fost: Copos şi foştii conducători! Dar şi cei care sînt acum. Plus că nu există deloc stabilitate! Sichitiu a venit şi s-a întors de atîtea ori, la fel şi Manea…

“Nu am mai fost de cinci ani pe Giuleşti. M-a înjurat un copil şi am jurat că nu mai calc acolo”

Cînd aţi fost ultima dată la un meci al Rapidului?

– Nu am mai fost de patru, cinci ani. Am fost dezamăgit de conducere. Unii au jucat cîteva luni la Rapid şi imediat au fost numiţi directori generali. Tineretul să conducă, dar nu aşa cum o fac ei. Plus că am fost înjurat de un copil la ultimul meci. Păi aşa am ajuns? Am tăcut, nu am zis nimic, dar mi-am promis că nu mai merg în viaţa mea la un meci.

Vă place vreun jucător din lotul actual?

– Nici unul! Oricum, e diferenţă mare între Liga I şi Liga a II-a.

Desemnat cel mai bun străin din istoria clubului

Cu Admira Wacker, clubul la care aţi evoluat pe finalul carierei, în ce relaţii mai sînteţi?

– Am fost acolo de vreo cinci, şase ori. M-au declarat cel mai bun jucător străin care a evoluat la ei din ultimii 100 de ani. M-au premiat, nişte oameni de nota zece. Nu ştiam ce să mai zic, tăceam din gură. Acolo mi-am văzut de treaba mea, am jucat cinci ani. Ca să vă mai spun o mare supărare a mea…

Vă rog…

– Rapid nu m-a chemat o dată undeva, şi Admira m-a invitat de cinci ori la Viena. Hotel, masă, casă, bilet de avion, asigurate. Ah, stai! M-a chemat şi Rapid undeva. În 2007, pe stadion, cînd ne-au dat nişte invitaţii la masă să mîncăm. Asta erau în plicurile alea albe: invitaţii la masă. Nu am luat un leu! Poţi să-i suni şi pe Pop, şi pe Codreanu. Oricum, bine că nu a trebuit să plătim din pensiile noastre masa dată de Copos. M-am dus la FRF şi nimeni nu ştie că între 72 şi 77 am jucat la Viena. Şi aceşti cinci ani statul român nu mi i-a trecut la pensie. Vă daţi seama? Caractere…

De ce nu v-a călcat Ionuţ pe urme şi să joace la Rapid?

– Eu eram antrenor în provincie, iar copilul s-a dus la Rapid. Stăteam pe Griviţa şi era mai aproape de noi. Şi, ajuns acolo, l-a întrebat Greavu, parcă: . Şi copilul a plecat, s-a dus la Dinamo, unde l-a primit Piţi Varga.

Cine a fost Nicolae Lupescu

Nicolae Lupescu s-a născut pe 17 decembrie 1940 la Bucureşti. A început fotbalul în 1954, la ICAR, iar opt ani mai tîrziu a ajuns la Rapid. A pus umărul la cucerirea primului titlu din istoria grupării giuleştene, în 1967. A jucat la Campionatul Mondial din 1970. Între 1972 şi 1976 a evoluat la Admira Wacker Viena. Ionuţ, fiul său, a făcut parte din „Generaţia de Aur” a echipei naţionale, alături de Gică Hagi şi Gică Popescu. Lupescu junior a jucat şi el „afară”, la Leverkusen şi Mönchengladbach, iar acum este oficial UEFA.

ionut_089

Închide ×