News

VIDEO. Petrolul, în istorie! Victoria care a făcut înconjurul Europei

12 octombrie este una dintre datele marcante din istoria Petrolului Ploieşti. Chiar dacă în prezent echipa joacă în Liga 3, suporterii îşi aduc aminte cu plăcere de ziua în care ploieştenii...
12.10.2017 | 15:24

12 octombrie este una dintre datele marcante din istoria Petrolului Ploieşti. Chiar dacă în prezent echipa joacă în Liga 3, suporterii îşi aduc aminte cu plăcere de ziua în care ploieştenii au învins-o pe Liverpool, campioana Angliei. A fost singura dată când “cormoranii” au părăsit România învinşi. VEZI IMAGINILE ÎN GALERIA FOTO.

La finalul sezonului 1965-66, Petrolul Ploieşti câştiga titlul de campioană a României, al patrulea şi ultimul din istoria clubului. Cu o zi înainte de începerea Campionatului Mondial din 1966, pe 10 iulie, reprezentanţii UEFA au efectuat tragerea la sorţi pentru primul tur al celei mai importante competiţii intercluburi. Bilele s-au învârtit şi din urna au ieşit biletele cu numele campioanelor din România şi Anglia, Petrolul Ploieşti şi FC Liverpool. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

“Cormoranii”, victorie în turul Petrolul – Liverpool

Primul meci s-a jucat, pe Anfield, pe 28 septembrie, la două luni după terminarea Campionatului Mondial din 1966. În lotul lui Bill Shankly se regăseau trei campioni mondiali cu echipa naţională a Angliei. Ian Callaghan, Roger Hunt si Gerry Byrne au avut şansa, în vara acelui an, să cucerească “Zeiţa de Aur”. Primii doi au fost titulari în toate cele trei meciuri jucate între Petrolul Ploieşti şi FC Liverpool. “Cormoranii” s-au impus cu 2-0, graţie golurilor marcate de Ian St. John şi Ian Callaghan. Cu toate că englezii au ieşit învingători în tur, presa engleză a elogiat jocul prestat de formaţia antrenată de Constantin Cernăianu.

Două săptămâni mai târziu s-a jucat returul, pe un stadion arhiplin. Ploieştenii au atacat încă din primul minut al meciului, iar ocaziile au început să curgă la poarta lui Tommy Lawrence. Chiar în startul meciului, Alexandru Badea, una dintre vedetele echipei, a fost faultat dur şi toată partida a făcut figuraţie. Schimbările nu erau încă permise în acea perioada. În minutul 34, Constantin Moldoveanu înscrie după o centrare a lui Virgil Dridea şi Petrolul intra la pauză în avantaj.

ADVERTISEMENT

A doua repriză începe tot cu Petrolul în atac, însă cei care înscriu sunt englezii. Roger Hunt profită de apetitul ofensiv al campioanei României şi dă lovitura contraatac, în minutul 50. Petroliştii resimt şocul golului şi pentru câteva minute par să se resemneze cu scorul de pe tabelă, dar suporterii încep să-i încurajeze şi mai frenetic pe jucatori. Gheorghe Pahonţu, căpitanul echipei, execută o lovitură de colţ şi Alexandru Boc înscrie pentru 2-1, în minutul 59. Cinci minute mai târziu, Mircea Dridea execută magistral o lovitură liberă şi duce scorul la 3-1 pentru Petrolul. Englezii nu s-au mai regăsit şi Virgil Dridea ratează două mari ocazii, dar în acelaşi timp începe să-şi facă simţită prezenţa şi arbitrul Ivan Lukyanov. Îl elimină pe Gheorghe Florea în minutul 88, după o intrare dură la Peter Thompson, însă arbitrul închide ochii la o intrare la fel de dură a lui Roger Hunt la Alexandru Boc. Petrolul câştigă cu 3-1 şi calificarea va fi tranşată printr-o rejucare.

Controverse la rejucarea meciului Petrolul – Liverpool

Pe 19 octombrie 1966, la o săptămână după întâlnirea de la Ploieşti, cele două echipe s-au reîntâlnit într-un meci de baraj pentru calificarea în turul doi. Petroliştii s-au deplasat la Bruxelles cu un lot subţiat de absenţele a patru jucători importanţi: Eduard Iuhasz, Ştefan Roman şi Alexandru Badea erau accidentaţi, în timp ce Gheorghe Florea era suspendat. Meciul s-a jucat pe stadionul Heysel şi în tribune au fost puţin peste 10.000 de spectatori.

ADVERTISEMENT

Liverpool înscrie de două ori până la pauză prin Ian St. John şi Peter Thompson, însă în a doua repriză ploieştenii ies de la cabine mai montaţi şi marchează prin Mircea Dridea, din nou după o lovitură liberă executată magistral, dar arbitrul a vrut să iasă în evidenţă. Mingea trimisă de Dridea îl loveşte în mână pe Ronald Yeats, apăratorul fiind postat pe linia porţii, însă arbitrul belgian a anulat golul, nu a acordat penalty şi nici nu l-a eliminat pe scoţian, în schimb a luat decizia ca lovitura liberă să fie executată încă o dată. Echipa a căzut psihic şi până la finalul meciului nu s-a mai înregistrat nici o ocazie. Liverpool s-a calificat în turul 2 şi a fost umilită de Ajax Amsterdam, în timp ce Petrolul a rămas cu povestea victoriei din 12 octombrie.