Fotbal intern

„Petrolul Ploiești este cea mai bună echipă din Liga a II-a!”. Leo Grozavu dezvăluie atuurile formației sale: suporterii și finanțatorul

17.10.2018 | 15:10
,,Petrolul Ploiești este cea mai bună echipă din Liga a II-a!,, Leo Grozavu dezvăluie atuurile formației sale suporterii și finanțatorul. Ce îl nemulțumește, totuși

Petrolul Ploiești este pe locul 5 în Liga a II-a, la 4 puncte de surprizele Academica Clinceni și Sportul Snagov, care conduc acum în lupta pentru promovare. FANATIK.RO i-a luat un amplu interviu antrenorului Leo Grozavu, în care tehnicianul a dezvăluit care sunt atuurile echipei sale, dar și neajunsurile cu care se confruntă.

Cea mai mare problemă este lipsa de omogenitate a Petrolului, explicabilă în condițiile în care lotul este, practic, unul nou, în vară venind la Ploiești nu mai puțin de 18 jucători, la care se adaugă scindarea suporterilor în două tabere, numărul lor mare, până acum, din tribune, fiind un suport important pentru moralul „lupilor galbeni”.

Leo Grozavu: „Petrolul Ploiești este cea mai bună echipă din Liga a II-a!”

Au trecut 4 luni de când sunteți antrenorul Petrolului. La ce notă, de la 1 la 10, ați preluat echipa și la ce notă ați adus-o?

– Petrolul Ploiești este o echipă promovată din Liga a III-a. Deoarece componența lotului de jucători a suferit modificări radicale, respectiv, au fost transferați 18 jucători și au plecat foarte mulți, este incorect să evaluez comparativ cele două loturi, notarea fiind irelevantă.

Ca notă v-ați da dumnevoastră înșivă?

– Consider nepotrivit să mă autoevaluez, dar specific faptul că atunci când am preluat echipa, singurul obiectiv pe care l-am avut în vedere a fost promovarea în Liga I. În consecință, deoarece până la finele campionatului sunt puse în joc 81 de puncte, și între noi, Petrolul Ploiești, și prima clasată sunt patru puncte, apreciez că este prematură o evaluare a muncii mele în acest moment.

Petrolul Ploiești, cea mai mai bună echipă din Liga a II-a în viziunea antrenorului Leo Grozavu, care are, însă, și nemulțumiri
Petrolul Ploiești, cea mai mai bună echipă din Liga a II-a în viziunea antrenorului Leo Grozavu

„Atuul nostru principal este finanțarea asigurată de partenerul finanțator al Petrolului”

De ce în deplasare Petrolul nu poate etala jocul solid și eficace arătat pe teren propriu?

– În acest moment avem o echipă formată și structurată într-o perioadă scurtă de timp, cu jucători care au venit chiar după începerea campionatului, consecința imediată fiind lipsa omogenității și a relațiilor de joc. Aceste „lipsuri”, care din fericire se pot corecta și elimina, în mod organic și inerent, în timp, contribuie momentan la inconstanța din unele jocuri.

Care sunt atuurile Petrolului?

– Atunci când spui Petrolul Ploiești, gândul te poartă la suporterii înfocați ai echipei. Dacă această echipă se diferențiază la superlativ prin ceva, prin asta se diferențiază, prin numărul mare de suporteri și loialitatea lor necondiționată față de culorile și emblema acestui club. Deci faptul că, la fiecare meci disputat acasă, noi jucăm în „12” explică rezultatele bune de pe teren propriu. De asemenea, trebuie să ne amintim faptul că, pentru a face fotbal la un nivel înalt, este nevoie în primul rând să fie asigurată susținerea financiară. Fără aceasta nu poți construi nimic. Atuul nostru principal este în acest moment finanțarea asigurată de partenerul finanțator al echipei, VEOLIA România, care prin sprijinul financiar a făcut posibilă formarea unei echipe cu jucători cu o valoare individuală care să asigure realizarea obiectivului propus.

Petrolul Ploiești la „vârf”: Mădălin Mihailovici (manager genral Veolia România), Leo Grozavu (antrenor principal) și Cristi Vlad (președintele clubului) la conferința de presă dinaintea prezentării lotului, în vară
Petrolul Ploiești la „vârf”: Mădălin Mihailovici (manager genral Veolia România), Leo Grozavu (antrenor principal) și Cristi Vlad (președintele clubului)

„Cea mai mare problemă cu care mă confrunt azi este atmosfera ostilă creată în mod fals în jurul echipei”

La ce mai trebuie să lucrați, ce vă nemulțumește cel mai mult la echipă?

– Nemulțumirea mea principală este evidentă: inconstanța în evoluțiile pe care le avem, îndeosebi diferența de exprimare a echipei în meciurile de pe teren propriu și cele disputate în deplasare. Poate că mă repet, dar pun toate astea pe lipsa de omogenitate, cooptarea a 18 jucători noi în lot, cei mai mulți nou-veniți din toată Liga a II-a.

Care este cea mai mare problemă cu care vă confruntați acum la echipă?

– Dacă mi-ați fi pus această întrebare în urmă cu o săptămână sau două, răspunsul meu ar fi fost cel de la întrebarea anterioară, dar în lumina ultimelor evenimente răspunsul meu este altul. Mă îngrijorează și mă întristează faptul că, în acest moment, suporterii, cel de-al 12-lea jucător al nostru, sunt scindați în două tabere care contestă, pe de o parte, conducerea clubului și, pe de altă parte, antrenorul echipei. Sunt de acord că fanii care își exprimă nemulțumirile iubesc această echipă, dar atmosfera ostilă creată în jurul ei nu are cum să nu aibă consecințe nefaste și repercusiuni asupra evoluțiilor din teren. În consecință, cea mai mare problemă cu care mă confrunt azi este atmosfera ostilă creată în mod fals în jurul echipei. Și când spun în mod fals, mă refer la faptul că obiectivul nostru este comun și realizabil și ar trebui ca toată lumea să înțeleagă asta.

Petrolul Ploiești a avut dintotdeauna o galerie extraordinară, dar acum suporterii s-au scindat, nenmulțumiți de evoluția echipei, conform celor spuse de Leo Grozavu
Petrolul Ploiești a avut dintotdeauna o galerie extraordinară, dar acum suporterii s-au scindat, nenmulțumiți de evoluția echipei

„În momentul acesta încă suferim la capitolele omogenitate și relații de joc”

Ce posturi considerați că nu sunt acoperite cum ați vrea dumneavoastră?

– Este prematur să evaluăm în acest sens lotul de jucători. Sunt foarte mulți jucători noi, care până în acest moment nu au ajuns la nivelul de exprimare în teren în concordanță cu valoarea lor individuală. Să nu uităm faptul că jocul de fotbal este un joc de echipă și, pentru a te pune în evidență individual ca jucător, ai nevoie de suportul echipei. În momentul acesta încă suferim la capitolele omogenitate și relații de joc. Abia după finalul turului se poate face o evaluare în acest sens.

Mai așteptați jucători noi?

– În acest moment nu este cazul, perioada de transferări fiind închisă.

„Sunt genul de antrenor căruia nu i se poate impune, de către conducere, nici componența lotului, nici primul 11”

Vi s-au impus jucări în lot sau chiar în prima echipă, printre titulari, de „sus”, de la conducere?

– Toți jucătorii componenți ai lotului, indiferent că au fost deja aici, că au fost propuși de conducere sau de mine, fac parte din echipa Petrolul Ploiești, pentru că eu mi-am dat acordul. Cine mă cunoaște știe că sunt genul de antrenor căruia nu i se poate impune, de către conducere, nici componența lotului, nici primul 11, acest lucru fiind valabil la oricare din echipele unde am antrenat.

Aveți ceva de reproșat conducerii clubului?

– Ca în oricare activitate, ca și în familie dealtfel, de-a lungul unui drum pe care îl parcurgi spre un țel comun intervin diferențe de opinii. Dar acestea fac parte din bucătăria internă a familiei Petrolul Ploiești, din care facem parte azi cu toții, și care nu sunt de nerezolvat, atât timp cât avem un scop comun, promovarea in Liga I.

Alberto Olaru si Nicolae Pârvulescu în meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiești și Pandurii Târgu Jiu 2-1, desfasurat pe Stadionul „Ilie Oana” din Ploiești pe 17 august 2018, în etapa a III-a a Ligii a II-a
Alberto Olaru si Nicolae Pârvulescu în meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiești și Pandurii Târgu Jiu 2-1, desfasurat pe Stadionul „Ilie Oana” din Ploiești pe 17 august 2018

„Unii nu văd pădurea din cauza copacilor”

De ce vi s-a cerut demisia, și dumneavoastră, dar și președintelui Cristi Vlad, la un meci câștigat de Petrolul cu 6-2?

– Cred ca la această întrebare vă pot răspunde doar solicitanții demisiilor noastre. Eu doar pot să exprim o opinie personală. Cred că această situație poate fi exprimată printr-un proverb românesc, „nu vedem pădurea din cauza copacilor”. Eu, conducerea și suporterii echipei avem un scop comun, numai că unii vedem copacii și alții pădurea.

Ce vă reproșează suporterii?

– La această întrebare nu pot să vă răspund. Pentru a primi un răspuns obiectiv, trebuie să adresați această întrebare contestatarilor.

 „Munca unui antrenor nu poate fi evaluată după câteva etape, așa cum din păcate se întâmplă de multe ori în România”

Vă simțiți postul în pericol?

– Meseria de antrenor este specială, în sensul în care nu semnezi un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. În consecință, această relație contractuală poate să se încheie, cu respectarea condițiilor contractuale impuse de lege, în orice moment. Dar, în acelasi timp, consider că este o meserie care trebuie respectată, în sensul în care munca unui antrenor nu poate fi evaluată după câteva etape, așa cum din păcate se întâmplă de multe ori în România.

Cu ce echipe vă bateți la promovare?

– Este timpuriu să nominalizez o serie de echipe candidate la promovare. După cum am mai afirmat în interviurile anterioare, această estimare se poate face abia la sfârșitul turului, dar și atunci este irelevantă, deoarece anul acesta avem parte de un campionat de Liga a II-a foarte echilibrat.

„Obiectivul imediat: victorii urmate de alte victorii”

Care este cea mai bună echipă din Liga a II-a în momentul acesta?

– În opinia mea, cea mai bună echipă este Petrolul Ploiești.

Ce obiectiv imediat aveți? Nu vorbim de promovare, vorbim de următoarele etape…

– Obiectivele ….pentru ca sunt mai multe, victoriile urmate de alte victorii.

Petrolul Ploiești are de tras ca să recupereze cele 5 puncte care o despart de locurile care asigură promovarea în Liga I, antrenorul Leo Grozavu este sigur că nu va fi nicio problemă
Petrolul Ploiești are de tras ca să recupereze cele 5 puncte care o despart de locurile care asigură promovarea în Liga I

„Petrolul este un club privilegiat: toate prevederile financiare sunt achitate la zi!”

Sunteți cu salariile la zi?

– Din acest punct de vedere, Petrolul Ploiești este unul dintre cluburile privilegiate din fotbalul românesc. Toate prevederile de ordin pecuniar stipulate în contractele individuale, cât și în ROI sunt achitate la zi și în conformitate cu termenele stipulate prin contracte.

Aveți prime speciale, de meci, de gol marcat? Dacă da, sunt plătite la zi?

– Primele sunt stipulate în ROI și acestea sunt în conformitate cu obiectivul propus.

„Incident izolat și nefericit din trecut, care nu este relevant vizavi de cariera mea de antrenor”

V-a mai tentat vreun elev să-l „mângâiați” cu palma?

– Cred că este inoportun să răspund la o astfel de întrebare, care face trimitere la un incident izolat și nefericit din trecut, incident care a fost destul mediatizat și care nu este relevant vizavi de cariera mea de antrenor.

Privind din afară, deocamdată, la Liga I, care sunt pretendentele la titlu? Revelațiile? Dezamăgirile?

– Așa cum mi-am exprimat opiniile vizavi de evoluțiile echipelor în Liga 2, rămân consecvent părerilor mele, este timpuriu pentru a exprima astfel de evaluări și în ceea ce privește echipele din Liga I.