Fotbal intern

Petrolul Ploiești „respiră” iarăși aer de promovare. Cum i-a „resuscitat” Octavian Grigore pe „lupii galbeni”

14.11.2018 | 10:20
Petrolul Ploiești luptă iar la promovare, „resuscitat” de Octavian Grigore

Petrolul Ploiești a pornit ca principala favorită la promovarea în Liga I sezonul competițional din Liga a II-a. Cu un sponsor puternic și parolist, Veolia, cu un antrenor nou și obișnuit mai mult cu aerul primei ligi – Leo Grozavu, cu o conducere administrativă devotată, cu sânge „galben-albastru” – președintele Cristi Vlad, cu un lot „proaspăt” și numeros „găzarii” ploieșteni erau considerați pretendenți îndreptățiți la șefia ligii secunde. Desfășurarea „ostilităților” pe gazon nu a fost, însă, cea dorită de numeroșii și pătimașii suporteri petroliști, echipa n-a prea adus puncte de „afară”, au apărut nemulțumiri, chiar frustrări atât în sânul lotului, cât și în birourile clubului, nu mai vorbim de tribune.

Pe 19 octombrie, după un egal „alb” la Ploiești cu CS Mioveni, Leo Grozavu era demis din cauza „rezultatelor sub aşteptări obţinute de către echipa noastră în prima parte a campionatului 2018-2019 al Ligii 2 Casa Pariurilor, precum şi a ratării unuia dintre cele două obiective propuse, anume calificarea în fazele superioare ale Cupei României”, după cum se arăta într-un comunicat al clubului. A fost înlocuit cu Octavian Grigore și de atunci Petrolul a câștigat toate cele 4 meciuri disputate în campionatul ligii secunde. FANATIK.RO i-a luat un interviu în exclusivitate „interimarului” care „poate să rămână în funcție, nu ne grăbim, avem un staff complet”, după cum susține președintele Cristi Vlad.

Octavian Grigore nu se consideră „omul bun la toate” la Petrolul, ci „numai ca un om care vrea să fie de ajutor, cu tot ce poate”

De câți ani sunteți omul bun la toate la Petrolul? Panaceul universal, soluția pentru orice „durere”?

– Ca să o iau cu începutul, am ajuns la Petrolul în 1974, atunci când, la vârsta de 10 ani, mi-am început junioratul, iar toată cariera de jucător activ, încheiată la 36 de ani, a fost legată doar de această echipă. Apoi, ca antrenor, în 2003 am promovat cu Petrolul în Liga I, iar în 2016 nu am avut niciun fel de reţinere să mă înham la o muncă începută de jos şi într-un moment în care puţini ne dădeau şanse să salvăm această echipă de la dispariţie. Am urcat, după un an, în Liga a III-a, am lăsat echipa pe primul loc în pauza de iarnă şi am trecut în birouri pentru o funcţie administrativă, am revenit, acum, „în iarbă”, dar, cu toate acestea, niciodată nu m-am considerat „omul bun la toate”. Nu mă văd drept o soluţie pentru orice „durere”, ci numai ca un om care vrea să fie de ajutor, cu tot ce poate, clubului la care şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă.

Octavian Grigore este de o viață la Petrolul, mai exact din 1974, când a început junioratul la clubul-fanion al județului Prahova
Octavian Grigore este de o viață la Petrolul, mai exact din 1974, când a început junioratul

Patru meciuri, patru victorii de când ați preluat echipa. Ce buton ați apăsat?

– Cred că, în primul rând, am reuşit să le insuflu jucătorilor o mai mare încredere în puterea lor de a se bate pentru promovare. În rest, sunt mulţumit de ceea ce a lucrat Leo Grozavu aici, iar faptul că echipa a avut această serie de patru victorii consecutive se datorează şi muncii fostului antrenor.

Petrolul a suferit din cauza lipsei de omogenitate și a accidentărilor

Ce lipsea echipei, care este problema cea mai gravă cu care v-ați confruntat?

– În debutul sezonului, echipa nu a avut rezultatele pe care ni le doream cu toţii. Probabil că a fost şi o lipsă de şansă, dar, din punctul meu de vedere, problema cea mai gravă a reprezentat-o lipsa de omogenitate, pentru că au fost evaluaţi tot timpul jucătorii şi nu am avut un „11” stabil. Iar, în ultimele etape, a intervenit o altă problemă serioasă, aceea a accidentărilor cu care ne-am confruntat, pentru că ne-au lipsit mai mulţi jucători ce porneau din postura de titulari. Am găsit, din fericire, soluţii şi am reuşit să trecem peste asta.

Aveți posturi deficitare, fără acoperirea pe care ați dori-o dumneavoastră în lot?

– Sunt anumite posturi deficitare şi, ca să dau un exemplu, ar fi acela al fundaşului dreapta, acolo unde nu există, practic, dublură pentru Alberto Olaru. E clar că ne dorim un lot cât mai puternic, performant, iar în iarnă vom căuta să-l îmbunătăţim.

„Lotul Petrolului va trebui îmbunătățit ca să arate ca unul de promovare”

Are Petrolul lot de promovare?

– Aşa cum am spus, în pauza de iarnă vom face tot posibilul să-l întărim, astfel încât, începând din luna ianuarie, lotul Petrolului să arate ca unul de promovare.

Dar de Liga I? Din ce ați văzut că se joacă în prima ligă și din ce știți despre echipa dumneavoastră, pe ce loc ați fi acum în Liga I?

– Este o întrebare la care, la acest moment, nu pot să dau un răspuns. Sunt competiţii diferite, nivelul este diferit. Normal, lotul va trebui îmbunătăţit iar, în eventualitatea, dorită cu toţii, în care vom obţine promovare, atunci putem discuta, în vara viitoare, şi despre nivelul la care se va exprima echipa în Liga I.

Petrolul are 4 victorii consecutive de când este antrenată de Octavian Grigore, după demiterea lui Leo Grozavu
Petrolul are 4 victorii consecutive de când este antrenată de Octavian Grigore

Atuurile Petrolului: sprijinul financiar care dă stabilitate și suporterii

Care considerați că este principalul atu al Petrolului în lupta pentru promovare? Dar punctul slab?

– Faptul că, la acest moment, clubul este structurat bine, are stabilitate şi are sprijin financiar atras doar din surse private cred că reprezintă un atu extrem de important în această luptă a promovării. În plus, se ştie foarte bine ce reprezintă brandul Petrolul la nivelul fotbalului românesc, iar susţinerea de care se bucură echipa noastră din partea suporterilor este binecunoscută. Pe de altă parte, nu aş putea vorbi despre vreun punct slab. Ceea ce trebuie noi să gestionăm cu atenţie este, poate, presiunea care se pune la fiecare joc asupra echipei noastre.

Petrolul Ploiești are în spate sprijinul financiar solid al unei puternice companii, reprezentate aici de managerul general Mădălin Mihailovici, lângă Octavian Grigore și alături de fosta mare glorie petrolistă Mircea Dridea și președintele Cristi Vlad, primul din stânga
Petrolul Ploiești are în spate sprijinul financiar solid al unei puternice companii, reprezentate aici de managerul general Mădălin Mihailovici, lângă Octavian Grigore și alături de fosta mare glorie petrolistă Mircea Dridea și președintele Cristi Vlad

Aveți probleme financiare, ceva restanțe la jucători? Sunt salariile plătite la zi?

– Nu avem probleme financiare, salariile sunt plătite la zi şi nu există restanţe către jucători, către stat sau către oricine altcineva. Din acest punct de vedere, ne înscriem fără probleme în categoria selectă a cluburilor din România, cred că puţine la număr, care nu au probleme de această natură.

„Petrolul, Chindia, „U” Cluj”, FC Argeş, Snagovul, Clinceniul sunt echipe îndreptăţite să se bată pentru promovare”

Care este cea mai bună echipă din Liga a II-a din ce ați văzut dumneavoastră „la lucru”?

– Toate echipele care se regăsesc, în acest moment, între primele 5-6 ale clasamentului sunt valoroase. Nu pot să spun care este ordinea, dar, cu siguranţă, Petrolul, Chindia Târgovişte, „U” Cluj”, FC Argeş, Snagovul, Clinceniul sunt echipe îndreptăţite să se bată pentru promovare şi cred că o să fie o luptă frumoasă pentru locurile ce vor duce în prima divizie.

Emil Săndoi spune că Petrolul ar fi principala favorită la promovare… Pe ce se bazează sau este doar o fumigenă?

– Emil Săndoi este un antrenor cu experienţă, care cunoaşte foarte bine fenomenul fotbalistic. Iar în momentul în care a spus că Petrolul este principala candidată la promovare, sunt convins că a făcut-o cu responsabilitate şi în deplină cunoştinţă de cauză şi nu a fost doar o declaraţie protocolară. Emil a remarcat faptul că la Petrolul se construieşte un proiect serios, cu linişte financiară, cu obiective pe termen mediu şi lung, aşa încât sunt convins că ceea ce a spus a fost bazat pe convingerile lui.

Petrolul Ploiești este considerată principala favorită la promovare de Emil Săndoi, antrenorul unei mari rivale, FC Argeș, care nu are dreptul să urce în prima ligă, chiar dacă se luptă pentru primele locuri din Liga a II-a
Petrolul Ploiești este considerată principala favorită la promovare de Emil Săndoi, antrenorul unei mari rivale, FC Argeș

„La Petrolul nu este nicio listă neagră!”

Există vreo listă neagră cu jucători la care va renunța Petrolul în pauza competițională de iarnă?

– Nu s-a pus niciodată problema existenţei unei „liste negre”. E clar, însă, că jucătorii vor fi evaluaţi permanent, pentru a se vedea dacă sunt puternici în această luptă grea pentru promovare. În funcţie de această evaluare, vor exista anumite intrări şi ieşiri din lot, pentru că, evident, vom face tot posibilul să aducem plus-valoare echipei.

Aveți jucători noi în vizor, pe care ați vrea să-i aduceți după terminarea turului?

– Avem anumite ţinte, dar o să vedem dacă vom şi putea aduce jucătorii pe care ni-i dorim în acest moment.

„Suporterii sunt pretenţioşi la Ploieşti, îşi doresc mereu ca Petrolul să câştige fără emoţii”

Mai sunt suporterii supărați pe echipă, pe conducere? Ați avut vreo discuție, vreo întrevedere cu ei?

– Suporterii sunt pretenţioşi la Ploieşti, îşi doresc mereu ca Petrolul să câştige fără emoţii. Dar, discutând la rece şi plecând de la ideea că, acum trei ani, echipa era în faliment, nu văd care ar fi motivul supărării. Clubul s-a reorganizat, am urcat an de an, iar acum ne luptăm cu şanse reale pentru promovarea în Liga I. Am avut discuţii cu ei, vor fi, ca şi până acum, întrevederi lunare cu reprezentanţii suporterilor şi sperăm ca lucrurile să se aşeze.

Petrolul Ploiești a avut întotdeauna suporteri pătimași care au venit în număr mare la stadion chiar și când echipa era în Liga a III-a și trăgea la promovarea în Liga a II-a
Petrolul Ploiești a avut întotdeauna suporteri pătimași care au venit în număr mare la stadion chiar și când echipa era în Liga a III-a
  • „Avem un parteneriat cât se poate de stabil cu «Veolia». Îi mulţumim, în primul rând, domnului Mădălin Mihailovici pentru încrederea şi sprijinul acordat, şi încercăm să facem în aşa fel încât lucrurile să decurgă conform planului pe care ni l-am propus” – Octavian Grigore, antrenor Petrolul Ploiești
  • „Deocamdată avem antrenor, suntem ok. Trebuie să stăm foarte bine să analizăm. Nu vreau să ne grăbim deloc. Trebuie să luăm cea mai corectă decizie. Nu este exclusă nici varianta ca Octavian Grigore să rămână în funcţie. Vrem să stăm liniştiţi, să analizăm foarte bine şi să vedem ce decizie luăm. Deocamdată avem un staff complet, dar nu excludem nicio variantă” – Cristi Vlad, președinte Petrolul Ploiești
  • „Principala favorită este Petrolul şi cred că este, aşa, cu un pas înaintea tuturor, chiar dacă în clasament nu e în primele trei acum. Până la urmă au trecut 13 etape şi campionatul este lung” – Emil Săndoi, antrenor FC Argeș
  • 3 este locul pe care se află Petrolul Ploiești, cu 35 de puncte în 16 etape (11 victorii, 2 egaluri, 3 înfrângeri), golaveraj 33-14, la 3 puncte de locul 1 (Chindia Târgoviște) și 1 de locul 2 (Sportul Snagov), cele două poziții care duc direct în Liga I, a treia echipă urmând să susțină un baraj de promovare/retrogradare cu formația de pe locul 12 din prima ligă