Sport

Petrolul trebuie să-i plătească peste 75.000 euro unui fotbalist-fantomă. N-a jucat, dar a câștigat la TAS

În plină criză financiară, Petrolul a fost obligată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne să plătească 76.484 euro unui jucător transferat în 2022, dar neinclus în lot.
29.03.2025 | 08:30
Petrolul trebuie sai plateasca peste 75000 euro unui fotbalistfantoma Na jucat dar a castigat la TAS
Răzvan Horj a fost prezentat la Petrolul în februarie 2022 de președintele clubului, Costel Lazăr (dreapta) și de directorul sportiv, Claudiu Tudor FOTO: FC Petrolul
ADVERTISEMENT

Petrolul este bună de plată. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a decis că ”găzarii” trebuie să-i achite fotbalistului Răzvan Horj (29 de ani) suma de 76.484 euro ca despăgubire ca urmare a rezilierii unilaterale a contractului. Litigiul a început în luna octombrie 2022.

Petrolul a pierdut procesul la TAS cu Răzvan Horj

Fundașul central a semnat cu Petrolul, pe 17 februarie 2022, un contract de muncă valabil până pe 30 iunie 2024.  Conform înțelegerii, Răzvan Horj urma să fie remunerat cu 3.500 euro net/lună, iar în cazul promovării echipei în Superliga, salariul său ar fi crescut la 5.000 euro net/lună. De asemenea, clubul prahovean, care era condus atunci de președintele Costel Lazăr, s-a angajat să-i asigure jucătorului și o chirie de 250 euro/lună.

ADVERTISEMENT

Formația din Ploiești se afla în Liga 2 și era pregătită de Nicolae Constantin. Potrivit publicației Gazetaph.ro, Răzvan Horj, care se despărțise de Gaz Metan Mediaș, ar fi fost transferat la Petrolul fără acordul antrenorului, motiv pentru care a făcut tușa în perioada februarie – octombrie 2022.

Cauzele litigiului dintre Răzvan Horj și Petrolul

În motivarea de la TAS se menționează că Răzvan Horj nu a mai fost primit la antrenamentele primei echipe a Petrolului. Potrivit avocatului jucătorului, antrenorul Nae Constantin și directorul sportiv, Claudiu Tudor, l-au informat pe Horj că se va pregăti separat pe terenul VEGA Sports, sub îndrumarea antrenorului Daniel Movilă (Licență A) și a asistentului medical Ghioca Răduță.

ADVERTISEMENT

Răzvan Horj a susținut că prin acest comportament Petrolul urmărea, de fapt, să-l excludă din lotul primei echipe și a insistat să-i fie comunicat programul de antrenament al echipei principale. Ceea ce nu s-a întâmplat. După trei notificări, pe 15 noiembrie 2022, fotbalistul a reclamat Petrolul la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor (CNSL) din cadrul FRF.

Răzvan Horj a solicitat rezilierea contractului „ca urmare a rezilierii unilaterale de către Asociația Clubul Sportiv Petrolul 52 a contractului de activitate sportivă nr. 339/17.02.2022”. 

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Petrolul a contraatacat și a acuzat că, de fapt, Răzvan Horj a reziliat contractul fără un motiv întemeiat, invocând „absențele nejustificate de la antrenamentele echipei”.

ADVERTISEMENT

Răzvan Horj a câștigat la CNSL, dar a pierdut la Comisia de Apel

Pe 18 ianuarie 2023, CNSL a constatat rezilierea contractului „pentru motiv sportiv întemeiat” și, conform hotărârii TAS, a obligat Petrolul să-i plătească lui Răzvan Horj despăgubiri în valoare de 17.177 euro „reprezentând drepturi financiare restante”.

Petrolul i-a achitat suma fotbalistului, dar cu toate astea Horj nu a fost mulțumit și a atacat decizia CNSL la Comisia de Apel FRF, solicitând banii până la expirarea contractului. Apelul a fost respins, iar fostul fotbalist de la CFR Cluj s-a adresat la TAS. Răzvan Horj a cerut să-i fie plătită suma de 93.967,77 euro:

  • 87.096,77 euro net – compensație egală cu valoarea drepturilor financiare datorate, calculată din 19 ianuarie 2023 până la 30 iunie 2024;
  • 6.871 euro – reprezentând diferența de drepturi financiare datorate pentru perioada 1 septembrie 2022 – 18 ianuarie 2023.

Între timp, la 28 martie 2023, Răzvan Horj a încheiat un contract de muncă pe trei luni cu CS Minaur Baia Mare, pentru perioada 27 martie 2023 – 30 iunie 2023, cu un salariu lunar de 15.000 de lei/lună.

Cum s-a apărat Petrolul la TAS

Oficialii Petrolului au explicat că nu au avut de gând să-l excludă din lotul primei echipe pe Răzvan Horj, ci să-l motiveze să se pregătească mai bine. ”Jucătorul a primit un bonus de promovare, chiar dacă nu a jucat în majoritatea meciurilor. Aceste acțiuni demonstrează clar că intențiile Clubului nu erau să rezilieze contractul cu Jucătorul, ci să-l păstreze și să-l motiveze pentru a-și atinge potențialul sportiv.

Astfel, în jurul lunii octombrie 2022, din cauza faptului că Jucătorul nu era de acord cu deciziile staff-ului tehnic referitoare la primii 11 și timpul de joc, Jucătorul a cerut conducerii Clubului să rezilieze contractul de comun acord, deoarece dorea să se alăture clubului său natal – CS Minaur.

Deși Clubul a acceptat inițial propunerea de reziliere de comun acord, acest lucru nu s-a realizat din cauza cererii Jucătorului de a primi un avans al salariilor, ceea ce nu era viabil din punct de vedere financiar pentru Club”.

”Nu există nicio obligație contractuală care să impună Clubului să-l pună pe Jucător în primul 11”

Petrolul a mai precizat în apărarea formulată la TAS: ”Nu există nicio obligație contractuală care să impună Clubului să-l pună pe Jucător în primul 11 sau să-l facă să se antreneze cu prima echipă a Clubului. Faptul că Jucătorul a refuzat să respecte un program de antrenament făcut special pentru el, cu un motiv legitim, de către staff-ul tehnic, reprezintă o încălcare clară a contractului din partea Jucătorului.

Mai mult, antrenamentele erau temporare și cu toate facilitățile necesare. Conform jurisprudenței CAS, trimiterea unui jucător să se antreneze separat de restul echipei nu duce automat la concluzia că i-au fost încălcate drepturile și, de fapt, nu reprezintă un motiv de reziliere fără cauză justificată”.

Motivarea TAS

Cu toate acestea, judecătorul TAS a stabilit că jucătorul Răzvan Horj a avut un motiv întemeiat pentru a rezilia contractul, din cauza conduitei clubului Petrolul. Această decizie s-a bazat, printre altele, pe următoarele constatări:

  • „Refuzul de a permite unui jucător profesionist de fotbal să se antreneze alături de colegii săi poate constitui – în absența unor circumstanțe speciale, precum recuperarea după o accidentare – o încălcare gravă a drepturilor personale ale jucătorului de către clubul angajator (și, implicit, a contractului de muncă încheiat între părți).”
  • De altfel, chiar și în situațiile în care, din motive precum accidentările, clubul ar putea considera necesare antrenamente separate, această măsură ar trebui să fie limitată exclusiv la perioada de recuperare, având în vedere că „fotbalul este un sport de echipă, iar majoritatea antrenamentelor trebuie desfășurate în cadrul echipei sau al lotului și cu un balon de joc. De asemenea, orice instrucțiuni privind antrenamentele trebuie să fie rezonabile.”

În cele din urmă, TAS a decis că Petrolul trebuie să-i achite lui Răzvan Horj suma de 76.483,79 euro, plus o dobândă anuală de 5% din 19 ianuarie 2023. Judecătorul a constatat că fotbalistul și-a atenuat daunele prin suma încasată din contractul cu CS Minaur, în valoare de 52.755 RON net, echivalată de TAS la 10.612,98 euro (87.096,77 euro minus 10.612,98 euro). În prezent, Răzvan Horj este căpitanul formației AS Zorile Moisei, din Liga a IV-a.