“Îmi pare rău de Petrolul, vor pierde 7 puncte la masa verde”

UPDATE 20.18 Mitică Dragomir spune că Petrolul nu va pierde 7 puncte. "Din punctul meu de vedere Petrolul nu riscă nimic. Noi sîntem puşi aici să respectăm regulamentele, nu să le bramburim....
26.09.2013 | 11:46
Imi pare rau de Petrolul vor pierde 7 puncte la masa verde

UPDATE 20.18 Mitică Dragomir spune că Petrolul nu va pierde 7 puncte. “Din punctul meu de vedere Petrolul nu riscă nimic. Noi sîntem puşi aici să respectăm regulamentele, nu să le bramburim. Acel paragraf a fost scos”, a anunţat şeful LPF la DigiSport.

UPDATE 18.18: Alexandru Boc, vicepreşintele LPF, susţine că nu ar fi normal ca Petrolul să piardă 7 puncte. El i-a contrat şi pe Adrian Mititelu sau Constantin Anghelache, care, din punctul său de vedere, au interes în cazul Petrolul. “Nu mi se pare corect ca Petrolul să piardă nişte puncte muncite. Lumea se întreabă de ce oare 17 echipe nu au făcut această greşeală şi Petrolul, da! Încă nu s-a hotărît nimic în cazul Petrolului. Este o neînţelegere între juriştii FRF şi LPF. Mîine ne strîngem la masă cu toţi să vedem cine a greşit. Normal că Anghelache spune că Petrolul pierde, şi Mititelu, toată lumea care are interese. Să ajungă Mititelu într-o fază superioră de Cupă ar fi ceva extraordinar pentru el. Mîine aflăm exact ce se întîmplă. Dacă pierd punctele… so să fie război civil cu galeria Petrolului”, a declarat Boc la DigiSport.

UPDATE 18.15: Răchită, atac la conducerea Petrolului. “Cît am fost acolo am căutat să am lîngă mine oameni care cunoşteau regulamentele şi nu aveam astfel de probleme. Cei care sînt în club acum trebuiau să ştie regulamentul, să nu fie în această situaţie. Nu au fost atenţi. Nu e bine să pierzi trei meciuri din cauza unora care nu-şi fac treaba. Îmi e un tip teamă, dacă Anghelache a anunţat că Petrolul pierde înseamnă că aşa e, dacă el nu ştie, atunci cine?!”, a declarat Răchită la DIgiSport1.

UPDATE 17:30 Oţelul Galaţi, prin vocea lui Narcis Răducan, anunţă că va contesta la rîndul său partida pierdută în faţa prahovenilor. “Nu e vorba de o sesizare a mea. Petrolul, la un umăr de trei meciuri a folosit mai puţin de 5 jucători crescuţi în România, iar aceasta neglijenţă se penalizează cu pierderea meciului cu 3-0. Noi nu putem face sesizare oficială, pentru că Liga trebuie să se autosesizeze. Mai multe cluburi am facut o hîrtie în care atragem atenţia. Decizia este la Ligă şi aşteptăm decizia. Dar este clar, a fost o neglijenţă şi trebuie pedepsită, chiar dacă este dureroasă pentru clubul respectiv. Cu toţii jucăm după acelaşi regulament şi trebuie respectat şi dacă a existat această neglijenţă trebuie să se ia măsuri. Fiecare club îşi face o apărare şi probabil se va discuta mult pe această temă în următoarele zile. Mingea este în terenul Federaţiei sau a Ligii. Esenţa este că ne ghidăm după aceleaşi regulamente şi cine le încalcă trebuie să plătească”, a declarat acesta la Sport Total FM.

UPDATE 16:45 Petrolul se apără printr-un comunicat pe site-ul oficial al clubului prin vocea avocatului Josep F. Vandellos Alamilla. 

1)       Articolul 46.7.1 a) din ROAF FRF obligă echipele care evoluează în Campionatul Liga 1 ca, la fiecare meci disputat,  să aibă înscrişi în raportul de arbitraj un minim de 5 jucători formaţi la nivel national.


2)       Originea acestei reguli se află în reglementarea adoptată de UEFA în 2005 cunoscută ca Home Grown Player’s rule (HGP). Această regulă prevede ca orice echipă care joacă într-o competiţie europeană să aibă cel puţin 8 jucători formaţi la nivel naţional (4 de club şi 4 din aceeasi asociaţie naţională) printre cei 25 de jucători înscrişi în competiţie.

Regulamentul UEFA Champions League şi UEFA Europa League nu prevăd, în schimb, nici un fel de restricţie cu privire la privire la naţionalitatea sau la locul formării jucătorilor care pot fi folosiţi într-un meci oficial sau trecuţi pe raportul de arbitraj.

3)       La rândul său, FIFA a adoptat în mai 2008 regula “6+5”, conform căreia orice club trebuia ca, în fiecare meci, să aibă înscrişi cel puţin 6 jucători eligibili să joace pentru echipa naţională a ţării de origine a clubului în cauză.

Această regulă a fost considerată de către Comisia Europeană (cel putin pentru teritoriul european) ca find o discriminare directă bazată pe criterii de naţionalitate şi, prin urmare, contrară principiilor fundamentale ale dreptului European (i.e. libertatea de mişcare a muncitorilor).

Prin urmare, în momentul de faţă, FIFA Laws of the Game 2013/2014 (Law 3) nu prevede niciun fel de restricţie cu privire la naţionalitatea jucătorilor care pot juca într-un meci oficial.

4)       Articolul 46.7.1 a) aşa cum este în momentul de faţă in ROAF FRF se aseamăna mai mult cu regula FIFA 6+5, decât cu regulile HGO UEFA, care aşa cum am punctat, nu conţin nicio restricţie cu privire la jucătorii care pot fi folosiţi într-un joc sau înscrişi în raportul de arbitraj al respectivului joc.

5)       Prin urmare, diferenţa esenţială între regulile UEFA si FRF este ca acestea din urma merg mult mai departe decât o simplă obigaţie de a avea înscrişi în competiţie (i.e. LPF Liga 1) un numar minim de jucători formaţi la nivel naţional, obligând echipele care joacă în Liga 1, să treacă în foaia de joc un număr minim de jucători formaţi la nivelul naţional.

O asemenea obligaţie încalcă libertăţi garantate de articolele 18 si 45 TFUE şi Regulament UE 492/2011.

6)        În acest sens, s-a pronunţat în mod inechivoc şi TAS în data 28 iunie 2013, când a anulat Decizia Comitetului Executiv al FRF din data 18 iunie 2012 cu privire la modificarea articolului 46.7.1 al ROAF.
În acest sens, este extrem de important de precizat că modificarea articolului 46.7.1 din ROAF din data de 18 iunie 2012 includea şi regula conform căreia cluburile care evoluează în Liga I trebuie să înscrie în raportul de arbitraj un număr de minim 5 jucători formaţi la nivel naţional, această prevedere fiind anulată expres de decizia TAS.

În consecinţă, apreciem ca art. 46.7.1 al ROAF este nelegal, astfel ca acesta urmează a fi subtituit de prevederile aplicabile cele mai apropiate, respective de cele UEFA. În concluzie, FC Petrolul Ploieşti nu a încălcat, în niciun moment, vreo prevedere legală în vigoare valabilă şi aplicabilă.

UPDATE 14:28: Surse din cadrul FRF au dezvăluit pentru FANATIK că mîine va avea loc o întrunire între juriştii LPF şi FRF pentru a se stabili dacă Petrolul a încălcat regulamentul. Conform acestora, ideea comună a ambelor părţi este ca rezultatele dintre formaţia prahoveană şi adversarele care au depus contestaţie să rămînă cele de pe teren. “În cursul zilei de azi vom stabili cu cei de la LPF locul de întîlnire. Este un diferend între noi şi instituţia condusă de Dragomir. Ei au abrogat legea în iulie, noi am avut o şedinţă pe 14 august în care am stabilit să o reintroducem, însă acest lucru nu a fost comunicat Ligii şi cluburilor‘, au explicat sursele.

UPDATE 13:32: Contactat de FANATIK, Constantin Anghelache, preşedintele lui Dinamo, a explicat care este poziţia lui Dinamo faţă de această situaţie. “Noi nu avem ce contesta, pentru că ei au avut cinci jucători conform regulamentului în meciul cu noi. Hoban şi Benga în teren, iar pe bancă au fost Achim, Beţa şi Bornescu. Totuşi, “îmi pare rău de ei că vor pierde şapte puncte din celelalte trei meciuri. Nu articolul a fost abrogat, ci o actualizare de-a lui din 2012, care era şi mai dură. Acesta este din 2011, iar actualizarea din 2012 a fost abrogată după ce CFR a cîştigat la TAS. Conform regulamentului, comisiile LPF trebuie să se sesizeze la şase luni după eveniment”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Constantin Anghelache.

UPDATE 13.20: Braşovul şi Oţelul cer la LPF să cîştige la masa verde.  Încă de dimineaţă, reprezentanţii celor două cluburi au depus contestaţie la Ligă.  “Am depus sesizare, iar regulamentul este de partea noastră. Aşteptăm ca Liga să ia o decizie rapidă şi sînt sigur că avem cîştig de cauză”, a declarat Constantin Zotta pentru FANATIK. Pe lîngă disputa cu Braşov, Petrolul riscă să piardă la masa verde şi partidele cu Oţelul (2-1 pentru ploieşteni) şi Chiajna (2-0 pentru “lupi”). Narcis Răducan a anunţat că şi Oţelul va cere oficial să i se acorde victoria la “masa verde”.

Petrolul Ploieşti riscă o sancţiune drastică pentru că a încălcat regulamentul intern şi n-a folosit numărul de jucători români care este obligatoriu la meciurile din Liga 1. Articolul 46, din regulamentul LPF prevede ca orice echipă să aibă în teren maximum cinci jucători străini, iar în lot cel puţin cinci care să-şi fi făcut junioratul în România. Astfel, ploieştenii pot pierde meciurile cu Braşov, Galaţi şi Chiajna. din care au cîştigat 7 puncte.  LPF a fost sesizată deja  încă de la orele dimineţii de FC Braşov şi Oţelul Galaţi, care au solicitat să cîştige la masa verde partidele cu “lupii”. În cazul în care prahovenii vor pierde cele 3 partide, vor pica de pe locul 3, unde se află în prezent, cu 16 puncte, pînă pe poziţia 13!

“CFR Cluj a avut aceeaşi problemă, a protestat la TAS, a cîştigat şi respectivul articol a fost abrogat. Din sezonul următor e prevăzut ca pe teren să nu fie mai mult de trei extracomunitari şi obligatoriu cinci jucători români. Totul a pornit de la o contestaţie făcută de Marcel Iancu, preşedintele de la FC U Craiova, dar ieri am avut cinci români pe teren. Noi aşa ştiam, că acel punct din regulament a fost abrogat”, ne-a declarat unul dintre conducătorii “lupilor”.

Craiovenii au crezut că Beţa e străin!

FC U Craiova a făcut contestaţie după meciul cu Petrolul, acuzînd faptul că prahovenii ar fi folosit şase extracomunitari şi nu cinci, limita maximă prevăzută de regulament. Oltenii au crezut că fundaşul stînga Dean Beţa e străin! După ce şi-au dat seama de penibilul situaţiei şi-au retras plîngerea împotriva prahovenilor. Nu e prima gafă hilară a celor de la FC U Craiova. În urmă cu cîteva zile, fanii echipei patronate de Adrian Mititelu au vrut să-i vandalizeze gardul casei lui Pavel Badea, preşedintele rivalei CS U Craiova, dar au nimerit la un vecin!

“Din ce cunoaştem, articolul a fost abrogat”

Contactat de FANATIK, secretar general LPF, Valentin Alexandru nu dă motive de îngrijorare pentru cei de la Petrolul. “Din cîte cunosc eu, articolul a fost abrogat pe 6 iulie, fără nicio altă menţiune, aşa că Petrolul nu prea are de ce să se teamă, cel puţin din punct de vedere al Ligii 1. Totuşi, vom studia bine problema în detaliu. Chiar dacă ar fi ceva în neregulă, ploieştenii nu riscă depunctarea decît dacă se dovedeşte că erau în cunoştinţă de cauză. Dacă ei invocă faptul că articolul a fost abrogat, cu acte, nu are cine să-i tragă la răspundere!”

Tags: