Petrounias, medaliat olimpic cu aur: ”Primul mare pas al gimnasticii mondiale a început din România”

Eleftherios Petrounias - medaliat olimpic cu aur la inele la Jocurile Olimpice de Vară 2016 -  este sponsorizat de casa de pariuri online Betano.com cu ocazia Campionatelor Europene de Gimnastică de la Cluj.

După ce s-a calificat de pe locul întâi în finala la inele de la Cluj, care are loc sâmbătă şi la care ţinteşte medalia de aur, marele campion olimpic a avut amablitatea să răspundă pentru site-ul Betano.com câtorva întrebări.

Betano: Eleftherios, eşti un mare sportiv şi campion. Te rog să te prezinţi în câteva cuvinte publicului din România.

Eleftherios Petrounias: Mă numesc Eleftherios Petrounias, am 26 de ani. Sunt campion olimpic en titre, campion mondial şi dublu campion european. Sunt în România pentru a câştiga al treilea titlu european la rând, acesta este obiectivul meu aici, la Cluj.

Eşti denumit pe plan internaţional „Stăpânul Inelelor” pentru calităţile şi performanţele tale deosebite la acest aparat. Există pentru Stăpânul Inelelor un element cu adevărat dificil în timpul concursului?

Eleftherios Petrounias: Fiecare gimnast, în funcţie de calităţile fiecăruia, poate găsi unele elemente la inele mai dificile decât altele. Pentru mine cel mai dificil element este aterizarea. În competiţie totul se face sub presiune, trebuie să îţi menţii concentrarea şi să controlezi emoţiile până la finalul exerciţiului. Un specialist la inele are multe elemente în timpul exerciţiului, iar la final, la aterizare, este foarte greu să nu faci un pas în plus. Acest lucru ar diminua calitatea evoluţiei de până atunci.

Prima „cruce”, la 11 ani

Mulţi privitori ai gimnasticii consideră că variaţiile de „cruce” sunt cele mai dificile. Cum explici asta?

Eleftherios Petrounias: Este adevărat, şi tipurile de cruce sunt foarte dificile, dar pentru constituţia mea, pentru corpul meu ele sunt uşoare. Am reuşit prima „cruce” la vârsta de 11 ani, nu mai este în acest moment un lucru greu, cel puţin nu pentru mine.

Cum priveşti şansele tale pentru cel de-al treilea titlu european?

Eleftherios Petrounias: Dacă voi fi concentrat şi voi lucra la fel ca la antrenamente aici în concurs, cred că voi obţine rezultatul pe care îl sper. Depinde totul de programul meu din concurs. Competiţia nu poate fi privită drept una mai uşoară, chiar dacă aici sunt doar concurenţi din Europa.

„Am încredere în Betano”

Eşti medaliat cu aur la Olimpiadă şi, de aceea, sponsorii stau la uşă pentru tine. La Cluj eşti sponsorizat de Betano, poţi motiva alegerea ta?

Eleftherios Petrounias: Cunosc Betano de ceva vreme, această companie are încredere în mine şi eu am la rândul meu încredere în ea. Atunci când cineva vede ceva special în mine, răspund în acelaşi fel. Acesta a fost şi cazul cu Betano.  Sper ca această companie se dezvolte frumos mai departe în România, aşa cum a făcut-o deja până acum.

Campion olimpic după o pauză de trei ani

La vârsta e 14 ani ai avut o pauză completă din gimnastică. A durat  trei ani. Care a fost motivaţia să revii după o pauză atât de mare?

Eleftherios Petrounias:  Când am revenit mi-am dorit foarte mult să câştig ceea ce meritam. Aceasta a fost motivaţia mea. Ştiam că pot mai mult, am fost sigur că după revenire voi putea arăta, demonstra mai multe. Şi aşa a şi fost. Am câştigat titlul olimpic la Rio în 2016, medalia de aur. Înainte de acesta, câştigasem şi titlul de campion mondial şi două titluri europene. Motivaţia mea a fost să pot mai mult. Ştiam că pot.

Urmăreşti sau practici şi alte sporturi?

Eleftherios Petrounias:  Îmi plac fotbalul, tenisul şi snowboarding-ul. Ca echipe îmi plac Real Madrid şi Barcelona când joacă în Champions League, ştiu şi câteva echipe din România, cum ar fi Steaua care a jucat la nivel înalt în cupele europene.

„Primul mare pas al gimnasticii mondiale a început din România”

Ce părere ai despre Nadia Comăneci şi despre performanţa ei de răsunet în gimnastică?

Eleftherios Petrounias: (râde) Primul mare pas al gimnasticii mondiale a început din România, prin Nadia. Ea a primit primul 10 perfect, a fost ceva extraordinar, nimeni nu credea că este posibil aşa ceva. A fost un lucru uriaş pentru România şi pentru startul gimnasticii în România. În prezent, sunt prieten cu Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu, ei sunt starurile din 2017 ale gimnasticii româneşti.

Secretul său? Mentalitatea

Ai practicat parkour (n.r. disciplină care te ajută să treci peste orice obstacol). Există lucruri comune între parkour şi gimnastică?

Eleftherios Petrounias: (râde) A fost demult şi l-am practicat pentru a îmi canaliza energia şi îmi consuma timpul liber pe care l-am avut atunci când m-am oprit din gimnastică pentru trei ani. Lucruri comune între parkour şi gimnastică? Este unul singur: mentalitatea. M-a ajutat să nu îmi mai fie frică la inele, la gimnastică.

Îţi dorim mult succes în finală şi îţi mulţumim pentru amabilitatea de a discuta cu Betano.com. Am dori să le transmiţi direct, aşa cum simţi, câteva cuvinte fanilor gimnasticii din România.

Eleftherios Petrounias: Vreau să le mulţumesc tuturor fanilor gimnasticii din România pentru sprijin. Îmi doresc ca gimnastica din Grecia, cea din România, dar şi în lume, să crească atât ca valoare, cât şi ca interes.

viewscnt
1 EUR4.6599 lei+0,0343
1 USD3.8182 lei+0,0496
1 XAU163.5981 lei+0,9231