News

Pfizer a semnat o licență pentru pastila sa anti-Covid. Și țările sărace pot beneficia acum de Paxlovid

Pfizer împreună cu Medicines Patent Pool (MPP) au semnat un acord prin care firme din țările sărace sau cu venituri medii să poată beneficia de pastila anti-Covid, Paxlovid.
16.11.2021 | 16:00
Pfizer a semnat o licenta pentru pastila sa antiCovid Si tarile sarace pot beneficia acum de Paxlovid
ADVERTISEMENT

Printr-un astfel de acord, Pfizer va putea furniza Paxlovid-ul în 95 de țări care cuprind aproximativ 53% din populația lumii. Până acum, studiile clinice ale acestei pastile au arătat o reducere cu 89% a internărilor sau a deceselor din cauza Covid-19.

Paxlovid are în conținutul său și doze mici de Ritonavir, tratament împotriva HIV. Încă de la începutul acestei luni Pfizer se lăuda cu acest medicament care se poate administra pe cale orală.

ADVERTISEMENT

Pfizer: ”Nu percepe redevențe pentru vânzări în țările cu venituri mici”

”Pfizer nu va primi redevențe pentru vânzări în țările cu venituri mici și va renunța în continuare la redevențe pentru vânzări în toate țările acoperite de acord.

COVID-19 rămâne clasificat drept urgență de sănătate publică de interes internațional de către Organizația Mondială a Sănătății”, a precizat Pfizer în acordul semnat, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește Medicines Patent Pool este fondat de Unitaid în urmă cu 10 ani. Scopul acestei companii este tocmai facilitarea accesul rapid la medicamente pentru persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Paxlovid așteaptă aprobarea din partea FDA

Pfizer mai urmează ca să trimită pilula pentru autorizare la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de sfârșitul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Demersul Medicines Patent Pool vine la o lună după ce a mai semnat cu Merck, Ridgeback Biotherapeutics, un acord pentru a permite accesul larg la Molnupiravir în 105 țări cu venituri mici și medii.

Molnupiravir este un antiviral oral Covid-19 pentru tratamentul Covid-19, atât formă uşoară cât și moderată de către adulţii care prezintă risc de Covid-19 sever şi spitalizare.

ADVERTISEMENT

Monupiravir a fost autorizat de Agenția de Reglementare a Medicamentului și Produselor de Sănătate din Marea Britanie la începutul acestei luni, iar companiile au solicitat autorizație de la FDA din SUA.

“Acest produs va schimba discuţiile despre modul în care trebuie să gestionăm maladia COVID-19”, conform spuselor lui Robert Davis, CEO-ul grupului Merck.

Tot referitor la Molnupiravir, se crede, până acum, că poate scăpa o persoană inclusiv de varinta Delta a coronavirusului. Varianta Delta este mai gravă decât forma inițială a SARS-COV2.

ADVERTISEMENT