News

Pfizer/BioNTech retrage cererea pentru aprobarea vaccinului anti-Covid-19 în India. Motivul din spatele deciziei

05.02.2021 | 11:42
PfizerBioNTech retrage cererea pentru aprobarea vaccinului antiCovid19 in India Motivul din spatele deciziei
ADVERTISEMENT

Gigantul farmaceutic american Pfizer retrage cererea pentru utilizarea de urgență a vaccinului anti-Covid-19, produs alături de partenerul său german BioNTech, în India. Decizia a venit după o ședință avută cu autoritatea de reglementare indiană, în care aceasta din urmă a cerut informații suplimentare.

Compania Pfizer este prima care a depus o astfel de cerere în țara sud-asiatică. Ulterior, alte două vaccinuri au solicitat aprobarea, respectiv cel produs de Oxford University/AstraZeneca și încă unul dezvoltat de o companie indiană, Bharat Biotech, alături de Consiliul indian de Cercetare Medicală.

ADVERTISEMENT

Deși cererile au fost depuse după Pfizer, cele două companii au primit aprobare. Ambele seruri sunt mai iefine decât cel produs de compania americană.

Pfizer/BioNTech retrage cererea pentru aprobarea vaccinului anti-Covid-19 în India. Motivul din spatele deciziei

În cursul zilei de miercuri, 3 februarie 2021, Pfizer a avut o întrevedere cu autoriatea indiană de reglementare în privința medicamentelor. În urma acesteia, compania a transmis că retrage cererea pentru aprobare, pentru moment.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată după discuțiile respective: „pe baza deliberărilor din cadrul şedinţei şi a necesităţii de informaţii suplimentare de care autoritatea de reglementare (indiană) are nevoie, compania a decis să-şi retragă cererea momentan”, a trasmis producătorul american de vaccinuri pentru Reuters, potrivit Ziare.com.

„Pfizer va continua să coopereze cu autoritatea (indiană) şi va retrimite cererea de aprobare, alături de informaţii suplimentare, pe măsură ce acestea devin disponibile, în viitorul apropiat”, a adăugat compania. Cererea fusese depusă la sfârșitul anului 2020.

ADVERTISEMENT

Organizaţia Centrală de Control a Medicamentelor din India nu a dorit aprobarea vaccinului produs de Pfizer/BioNTech, fără un studiu în plan local cu privire la siguranţa şi imunogenitatea vaccinului pentru indieni. Totuși producătorul vaccinului susține că produsul dezvoltat este însoțit de date provenite dintr-un studiu global, care rezultă o eficiență de 95%, fără probleme de siguranță.

India este a doua cea mai afectată țară din lume de pandemie. Numărul total de cazuri depășește 10 milioane. De asemenea, peste 150.000 de oameni au murit în urma acestei infecții.

ADVERTISEMENT

Cu o populație de peste 1,3 miliarde de locuitori, țara asiatică a început o campanie masivă de vaccinare la jumătatea lunii ianuarie. Sunt folosite cele două seruri menționate mai sus, ambele dezvoltate în plan local.

ADVERTISEMENT