News

Pfizer și Moderna, eficiență de 90%! Ce indică ultimul studiu american

30.03.2021 | 07:49
Pfizer si Moderna eficienta de 90 Ce indica ultimul studiu american
ADVERTISEMENT

Pfizer și Moderna, eficiență de 90%! Aceasta este concluzia ultimului studiu făcut de Centrul pentru Controlul şi Prevenţia bolilor din America. Concret, cele două vaccinuri au trecut în categoria celor extrem de eficiente în lupta cu virusul SARS -COV-2.

Vorbim despre un studiu realizat pe 3.950 de persoane. De remarcat că infectarea cu virusul SARS -COV-2 a scăzut cu 90% la oamenii cărora li s-a inoculat unul dintre cele două vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Chiar şi după prima doză de Pfizer, riscul s-a redus cu 80%. Directorul Centrului, doctorul Rochelle Walensky, s-a declarat foarte entuziasmată de rezultate.

Pfizer și Moderna, eficiență de 90% contra COVID-19

„Studiul a relevat faptul că riscul de infectare a scăzut cu 90 de procente după ce oamenii au primit dozele recomandate din cele două vaccinuri” , explică Rochelle Walensky, director în cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenţia bolilor.

ADVERTISEMENT

“Vaccinurile ARN mesager autorizate contra Covid-19 furnizează o protecţie rapidă şi importantă în lumea reală”, a mai susţinut aceasta.

Una dintre marile forţe ale studiului reiese din faptul că participanţii au făcut chiar ei în fiecare săptămână un test, analizat în laborator, pentru a afla dacă au dezvoltat simptome de Covid-19 sau nu.

ADVERTISEMENT

Aceste rezultate vin în completarea volumului crescut de dovezi care arată că vaccinurile nu opresc doar simptomele bolii, infectarea, dar constituie şi o modalitate importantă de a împiedica răspândirea virusului.

Participanţii la studiu au fost medici, infirmiere şi alţi îngrijitori din patru părţi ale ţării.  Printre ei, 2.479 (62,8%) au primit două doze recomandate de vaccin ARN mesager, şi 477 (12,1%) n-au primit decât o singură doză.

ADVERTISEMENT

Trei cazuri pozitive au fost înregistrate printre cei care au primit cele două doze, adică o rată de incidenţă de 0,04 la 1.000 de persoane, faţă de o rată de 0,19% printre cei care au primit o singură doză, şi 1,38% la cei care nu au primit nicio doză.

După o ajustare a datelor în funcţie de loc, eficienţa vaccinului a fost estimată la 80% pentru o doză şi de 90% pentru două doze.

Autorii studiului au subliniat că nu pot diferenţia estimările între cele două vaccinuri studiate din cauza numărului limitat de infecţii.

Studiul este încă în desfăşurare şi cercetătorii vor analiza secvenţierea virusului în cazurile în care persoanele vaccinate s-au infectat, pentru a înţelege mai bine motivele care stau la baza acestor contaminări.

ADVERTISEMENT