News

Philip Morris International, sute de milioane de dolari investiți în România! Totul pentru un viitor fără fum și o economie mai puternică

Compania Philip Morris International nu a ezitat și a investit în ultimii ani de zile 500 de milioane de dolari în România! Concernul vrea un viitor fără fum și oferă o alternativă pentru fumatul clasic
18.02.2022 | 12:00
Philip Morris International sute de milioane de dolari investiti in Romania Totul pentru un viitor fara fum si o economie mai puternica
Philip Morris International, sute de milioane de dolari investiți în țara noastră! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Philip Morris International este o companie aflată într-o continuă redefinire și care a anunțat și realizat investiții masive în România. Vorbim despre sute de milioane de dolari, bani care au contribuit din plin la economia țării și nu numai.

Concernul nu a ezitat o clipă și și-a asumat la nivel global misiunea de a construi un viitor fără fum, dar și înlocuirea țigărilor cu alternative mai bune la continuarea fumatului.

ADVERTISEMENT

Cum a investit Philip Morris International sute de milioane de dolari în România!

Reprezentanții Philip Morris au ținut să explice și cât este de importantă România pentru întreaga strategie. Astfel, țara noastră se află în centrul politicii pe care compania o propune. Se întâmplă lucrul acesta, în primul rând, datorită fabricii de la Otopeni.

Vorbim despre una dintre cele mai importante unități de producție la nivel global pentru consumabilele necesare alternativelor fără fum.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, infrastructura digitală, retailul și activitățile comerciale au și ele un rol important în dezvoltarea categoriei alternativelor fără fum.

Mai concret, ceea ce spun oamenii de la Philip Morris s-ar traduce printr-o lume mai bună și, în mod categoric, o viață mai frumoasă. Reprezentanții societății oferă practic alternastiva perfectă pentru toți cei care vor să se lase de fumatul clasic. Aceștia au la îndemână acum țigările fără fum, așa zisele țigări încălzite.

ADVERTISEMENT

„Suntem pe deplin angajați în construirea unui viitor fără fum, în beneficiul celor peste un miliard de fumători din întreaga lume, din care aproape 5 milioane sunt în România. Ne transformăm din temelii pentru a îndeplini acest obiectiv.

Impactul activității noastre este vizibil atât în România, cât și la nivelul altor piețe în care consumabilele pentru produsele fără fum fabricate în România sunt exportate”, a punctat Daniel Cuevas, Managing Director, Philip Morris România.

ADVERTISEMENT

Cum s-a schimbat fabrica de la Otopeni

Nu există dubiu în privința schimbărilor pe care unitatea de producție din Otopeni le-a suferit începând cu anul 2017 și până în prezent. Aceasta a fost pur și simplu transformată dintr-o fabrică producătoare de țigarete într-una care produce consumabile pentru IQOS.

Au fost nevoie de 500 de milioane de dolari investiți pentru ca proiectul inițial să devină realitate și visul să prindă contur și înțeles. Încet, dar sigur a fost parcursă fiecare etapă de la dezvoltarea capacităților de producție, formarea angajaților și implementarea unor soluții care au vizat sustenabilitatea.

Ca să vă faceți o idee, la momentul actual, numărul angajaților din fabrică din Otopeni a ajuns la aproape 1.000. De altfel, nu mai puțin de 300 de noi locuri de muncă au apărut de la momentul zero, adică anul 2017.

Interesant este că, în întreaga lume, mai există doar alte șapte fabrici care produc consumabile pentru IQOS. Trei dintre ele sunt poziționate în Uniunea Europeană, mai exact în România, Grecia și Italia.

Ca o comparație, unitatea din Otopeni este a doua la nivel european din punct de vedere al producției de consumabile pentru IQOS, fiind întrecută doar de fabrica din Bologna. De asemenea, Otopeniul ocupă locul  în lume, după fabricile din Italia și Rusia.

Ce impact major a avut Philip Morris în România

Dacă ne raportăm strict la impactul economi al fabricii din Otopeni pentru România atunci trebuie să știți că cifrele sunt unele cu adevărat spectaculoase. Astfel, pe lângă locurile de muncă create, atenție, nu mai puțin de 92% din producția de consumabile pentru produsele fără fum este exportată în 54 de piețe de pe cinci continente.

De altfel, anul 2020, an pandemic și cu mari probleme a făcut ca exporturile din România de bunuri care aparțin grupei de produse „Alte tutunuri și înlocuitori de tutun” să fie de 669 de milioane de euro. Vorbim, în mod preponderent de produsele din tutun încălzit.

Interesant este că această categorie de produse se poziționează într-un top 5 al produselor agroalimentare exportate din țara noastră. Culmea, în același an, 2020, această categorie a depășit valoarea exporturilor de semințe de floarea-soarelui, în condițiile în care România este cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană.

Ce investiții pregătește compania

Nu se termină aici investițiile, Philip Morris anunțând că vor fi direcționați în continuare bani serioși în portofoliul de produse fără fum, sector care include dispozitivele IQOS, lansat în anul 2015, și lil SOLID 2.0, lansat la finalul anului 2021.

Vă readucem aminte că lil SOLID 2.0 este dezvoltat de KT&G, principala companie producătoare de tutun și produse cu nicotină din Coreea de Sud și a fost introdus de IQOS în țara noastră. În acelați timp, consumabilele pentru aceste dispozitive sunt produse în fabrica Philip Morris România din Otopeni.

Mai mult decât atât, fabrica produce consumabile și pentru ILUMA, ultima generație a dispozitivului IQOS lansată în Japonia și Elveția.

„În 2022, vom continua să ne concentrăm pe a face tranziția de la țigări la alternative fără fum prin completarea portofoliului de produse cu alternative mai bune, fundamentate științific, și prin atenția acordată consumatorilor în tot ceea ce facem. Vom face acest lucru prin investiții în îmbunătățirea experienței consumatorului și inovație constantă pe piață.

De asemenea, investițiile în fabrica noastră de ultimă generație din Otopeni și dezvoltarea infrastructurii comerciale și a oamenilor noștri sunt componente esențiale ale tranziției la o Românie fără fum”, a mai declarat Daniel Cuevas, Managing Director, Philip Morris România.

Totodată, în următorul an, Philip Morris a anunțat că vrea să investească peste o sută de milioane de dolari și va continua să dezvolte capacitățile de producție a consumabilelor pentru produse fără fum pentru piața internă și externă.

Cum sonstruiește Philip Morris fabrica viitorului

Poate cel mai interesant aspect este acela că un obiectiv important al investițiilor este reprezentat de dorința ca fabrica să nu mai aibă nicio amprentă din punct de vedere al emisiilor nete de carbon până în 2024.

De remarcat că, piața în România nu este una ieșită din comun, în condițiile în care există în continuare o rată scăzută în privința lăsatului de fumat.

„Pentru a continua investițiile și pentru a le oferi celor 5 milioane de fumători adulți din România posibilitatea să treacă la produse mai puțin nocive, nu este suficient ca Philip Morris International să se transforme din temelii.

Este nevoie de un efort public conjugat, este nevoie ca autoritățile, societatea civilă, comunitatea medicală și comunitatea științifică să le ofere fumătorilor informații corecte și fundamentate științific despre riscurile la care se expun dacă vor continua să fumeze. În plus, ei trebuie să poată avea acces la informații corecte despre alternativele pe care le au la dispoziție dacă nu renunță complet la țigări și la nicotină.

Nu în ultimul rând, este nevoie de un cadru de reglementare și de un cadru fiscal care să-i încurajeze pe fumători să treacă la produsele alternative, așa cum există un cadru de reglementare și un cadru fiscal care ne ajută să trecem la energia verde sau la automobilul electric. De politicile publice pe care autoritățile le vor promova în acest domeniu depinde viitorul sănătății publice”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

Cine este Philip Morris

Vă readucem aminte că Philip Morris International reprezintă o companie internațională de top din industria tutunului care și-a propus să construiască un viitor fără fum și să își extindă, pe termen lung, portofoliul cu produse din afara sectorului de produse care conțin tutun sau nicotină.

În ceea ce privește portofoliul actual, trebuie să știți acesta constă, în principal, din țigări și produse fără fum, inclusiv produse care încălzesc tutunul (heat-not-burn), produse cu nicotină pentru uz oral sau produse cu vapori cu conținut de nicotină, care sunt vândute pe piețele din afara SUA.

Începând cu anul 2008, compania a investit peste 9 miliarde de dolari pentru a dezvolta, fundamenta științific și comercializa produse inovatoare fără fum pentru adulții care altfel ar continua să fumeze, cu scopul de a opri complet vânzarea țigărilor.

În acest fel au apărut capacități de evaluare științifică de nivel mondial, în special în domeniile toxicologiei sistemelor preclinice, cercetării clinice și comportamentale, cât și studii ulterioare introducerii pe piață.

Nu a mai durat mult până când, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii  a autorizat comercializarea unei versiuni a dispozitivului IQOS dezvoltat de PMI, Platforma 1, și a consumabilelor aferente ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP) și a determinat că o decizie de expunere modificată este oportună pentru promovarea sănătății publice.

Ca fapt divers, în ultima zi a anului trecut, produsele fără fum dezvoltate de compania Philip Morris erau disponibile pentru vânzare în 71 de piețe. Societatea estimează că 15,3 milioane de utilizatori de IQOS din întreaga lume au trecut la IQOS și au renunțat la fumat.

ADVERTISEMENT
Tags: