ADVERTISEMENT
Carousel hot news

Protest în Piaţa Victoriei faţă de modificările la legile justiţiei

Peste o sută de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader, anunţă...
Autor: Ionuţ Cataramă | 24.08.2017 | 00:02
Protest în Piaţa Victoriei faţă de modificările la legile justiţiei

Peste o sută de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader, anunţă news.ro. Mobilizarea a fost făcută prin intermediul reţelei de socializare Facebook pentru ora 20.30. Protestatarii au vuvuzele şi tobe, iar unii dintre ei flutură drapele tricolore. De asemenea, a fost adus şi un manechin în zeghe.

ADVERTISEMENT

Protestatarii scandează “PSD – ciuma roşie!”, “Justiţie, nu corupţie!”, “Nu vrem să fim o naţie de hoţi!” şi “Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!”. Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Piata Victoriei protest. Scandări împotriva ministrului justiţiei şi a PSD

Aceste propuneri au provocat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului. Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

ADVERTISEMENT

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate. O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!