News

Picături de ochi legate de pierderea vederii şi de un deces, în 11 state. CDC avertizează: “Nu le mai folosiţi”

Picături de ochi care aduc moartea. Cel puţin un deces şi cinci cazuri de pierdere a vederii, după utilizarea lacrimilor artificiale EzriCare
03.02.2023 | 16:32
Picaturi de ochi legate de pierderea vederii si de un deces in 11 state CDC avertizeaza Nu le mai folositi
Picăturile EzriCare au provocat cazuri grave Foto: Wikimedia Commons
ADVERTISEMENT

Pierderea permanentă a vederii și un deces au fost legate de picăturile oftalmice EzriCare , a avertizat Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Bacteria care a contaminat picăturile poate provoca septicemii

Centrul a transmis public recomandarea ca oamenii să nu mai folosească aceste picături. Totodată, s-a anunțat că 55 de persoane din 11 state americane au fost testate pozitiv pentru bacteria Pseudomonas aeruginosa, care a contaminat cel puţin un lot de producţie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cinci persoane şi-au pierdut vederea, iar una a murit din cauza acestor picături contaminate.

CDC a spus că probele au fost prelevate de la pacienți din mai multe spitale și clinici între lunile mai și decembrie 2022. Cei mai mulți dintre cei infectați foloseau picături pentru ochi cu mult înainte de prelevarea probelor și cel mai adesea foloseau marca EzriCare Artificial Tears, un produs fabricat în India, de Global Pharma Healthcare PVT Limited.

ADVERTISEMENT

Bacteriile Pseudomonas aeruginosa poate provoca infecții ale sângelui, dezvoltă mecanisme de apărare împotriva antibioticelor și este asociată cu boli grave – în special infecții nosocomiale, cum ar fi pneumonia asociata ventilatorului⁠ și diverse sindroame de septicemie.

De asemenea, bacteria este rezistentă la alte două antibiotice – ceftazidima, pe care medicii o folosesc pentru infecții urinare, meningite și infecții ale fluxului sanguin, și cefepimă, care poate fi folosită și pentru infecțiile urinare, relatează Business Insider.

ADVERTISEMENT

Pe 20 ianuarie, CDC a recomandat ca pacienții și medicii să înceteze imediat utilizarea lacrimilor artificiale EzriCare, în așteptarea unei investigații epidemiologice și a unei analize de laborator.

Compania producătoare de EzriCare a transmis într-o declarație din 24 ianuarie că CDC nu i-a cerut să retragă produsul de pe piaţă și că nu a primit nicio “plângere a consumatorilor sau rapoarte de evenimente adverse legate de investigație”.

ADVERTISEMENT

Totuşi, la 31 ianuarie 2023 CDC a identificat 55 de pacienţi din 12 state cu infecţii legate de produsul EzriCare Artificial Tears. Unii dintre ei au suferit simple infecţii, însă cel puţin cinci şi-au pierdut vedere. De asemenea, s-a consemnat un deces legat de folosirea acestor picături, bacteria amintită provocând septicemie.

ADVERTISEMENT