ADVERTISEMENT
Life

Pierdere enormă pentru arta românească. Tezaurul Uman Gheorghe Tănase a murit

Autor: Raluca Ilie | 27.12.2020 | 19:30
Pierdere enormă pentru arta românească. Tezaurul Uman Gheorghe Tănase a murit
Pierdere enormă pentru arta românească. Tezaurul Uman Gheorghe Tănase a murit

Arta românească se confruntă cu o pierdere imensă. Gheorghe Tănase, unul dintre cei mai cunoscuți meșteri ai lemnului din România, a decedat chiar în noaptea primei zile de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Anunțul trist a fost făcut chiar de către un prieten apropiat al acestuia, Valeru Ciurea, pe pagina sa de Facebook, aducându-i un omagiu îndrăgitului meșter.

Gheorghe Tănase, în vârstă de 73 de ani, a fost certificat drept Tezaur Uman în anul 2019. Acesta s-a stins din viață singur, neajutorat și abandonat de către autorități.

ADVERTISEMENT

Pierdere enormă pentru arta românească. Tezaurul Uman Gheorghe Tănase a murit

Gheorghe Tănase, meșteșugar renumit din Olternia, a fost desemnat Tezaur Uman Viu în martie 2019 și a fost cunoscut în toată lumea datorită operelor sale impresionante.

Tragicul anunț a fost făcut de către omul de cultură Valeru Ciurea, care a scris câteva rânduri pe rețelele de socializare despre meşterul lemnului de la Corbu.

ADVERTISEMENT

Tezaurul Uman Viu Gheorghe Tănase, meșterul lemnului de la Corbu, va rămâne viu doar în amintirea noastră, a celor care…

Posted by Ciurea Valeru on Saturday, 26 December 2020

,,Tezaurul Uman Viu Gheorghe Tănase, meșterul lemnului de la Corbu, va rămâne viu doar în amintirea noastră, a celor care l-am cunoscut și apreciat. Gheorghe Tănase a trecut în lumea drepților în noaptea primei zile de Crăciun a anului 2020. Ce și cât a însemnat el pentru arta populară a județului Olt și a României sunt lucruri care au fost recunoscute de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii, cel care în anul 2018 i-a acordat titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO. Din păcate, Gheorghe Tănase s-a stins trist, uitat și abandonat de toate autoritățile care ar fi trebuit să îl sprijine, măcar moral în suferința prin care a trecut în ultima perioadă a vieții sale.
Dumnezeu să îl odihnească în pace acolo, sus, alături de ceilalți reprezentanți de seamă ai culturii tradiționale a Oltului! De iertat, să ne ierte pe noi, cei care nu am putut să îl ajutăm în suferință.”, a scris acesta în dreptul unei fotografii cu Gheorghe Tănase.

Reacțiile celor care l-au admirat au curs în lanț, internauții arătându-și aprecierea pentru Gheorghe Tănase.

ADVERTISEMENT

,,România a pierdut unul din cei mai mari meșteri populari,după părerea mea de neegalat,de la el am invatat taina lucrului cu lemnul și nu numai,a fost pt mine și profesor și mentor am învățat de la el multe lucruri care m -au ajutat în viață.Dumnezeu să îl odihnească în împărăția cerurilor!”, a fost comentariul unui internaut.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!