News

Pierderi mari pentru hotelierii de la malul Mării Negre. Mai puțin cu 50 % de turiști în luna iulie, față de aceeași perioadă a lui 2019

01.08.2019 | 18:16
Pierderi mari pentru hotelierii de la malul Marii Negre Mai putin cu 50  de turisti in luna iulie fata de aceeasi perioada a lui 2019

Sezonul estival 2019 nu vine cu vești tocmai bune pentru hotelierii de la Malul Mării Negre. Numărul din ce în ce mai mare de turiști care preferă să-și petreacă vacanțele peste hotare, și vremea mai puțin prietenoasă  sunt principalii factori ce au condus la pierderi semnificative în acest sector care până nu demult atrăgea încasări uriașe.

Hotelierii de pe litoral au pierderi mari, comparativ cu anul 2018

Mai concret, potrivit cifrelor oficiale date publicității recent, aproximativ 600.000 de turiști s-au cazat în luna iulie la hotelurile de pe litoralul românesc, ceea ce înseamnă doar jumătate din de numărul total de anul trecut, când în tot sezonul au fost aproape 1,5 milioane de turiști.

Prezentate ca o modalitate de relansare a turismului românesc și anunțate cu surle și trâmbițe, tichetele de vacanță nu au avut, cel puțin până acum efectul scontat, ma ales din cauza faptului că mulți turiști au preferat să aștepte condiții meteo prielnice. În plus, mulți dintre cei care în anii precedenți își petreceau concediile la malul Mării Negre, au preferat acum destinații precum Turcia, Grecia, sau chiar Bulgaria.

Amânarea deschiderii anului școlar ar putea atrge mai mulți turiști pe litoral. Sursa foto: wall-street.ro
Amânarea deschiderii anului școlar ar putea atrage mai mulți turiști pe litoral. Sursa foto: wall-street.ro

Hotelierii forțează amânarea deschiderii anului școlar

În aceste condiții, patronii hotelurilor din stațiunile litoralului românesc își pun toate speranțele în luna august, o miză mare având, totodată și primele două luni din septembrie. De altfel, operatorii din turism au demarat deja discuțiile cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, pentru ca deschiderea anului școlar să fie amânată cu o săptămână, de la 9 la 16 septbembrie 2019.

O astfel de decizie ar asigura un aflux mult mai mare de turiști care ar urma să vină la malul Mării împreună cu familiile, pentru a profita de prețurile mai mici din această perioadă. Federația Elevilor nu este, însă de acord, catalogând ideea amânării debutului anului școlar drept o  formă de dezinteres față de școlarii din întreaga țară.