Pierderi uriașe din rețeaua de termoficare raportate de ELCEN. Milioane de litri de apă se risipesc în fiecare oră

Adrian Baciu   
în HotNews
16/09/2020, 16:05
Pierderi uriașe din rețeaua de termoficare raportate de ELCEN. Milioane de litri de apă se risipesc în fiecare oră
Pierderi uriașe din rețeaua de termoficare raportate de ELCEN. Milioane de litri de apă se risipesc în fiecare oră. Sursa foto: Facebook

La doar câteva săptămâni distanță de începutul sezonului rece, ELCEN trage un semnal de alarmă îngrijorător cu privire la o problemă gravă ce generează în acest moment riscuri majore.

Compania din Capitală anunță că pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat în ultimul an, iar circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ.

Cauza acestei realități este reprezentată de faptul că, de foarte mulți ani, sistemul nu a mai beneficiat de lucrări de reparații, iar degradarea este una accelerată de la sezon la sezon.

ELCEN anunță pierderi uriașe din rețeaua de termoficare

Prin intermediul unui comunicat emis miercuri, 16 septembrie, compania ELCEN anunță o explozie a pierderilor de agent termic din rețeaua de termoficare a Capitalei. În acest moment, rețeaua de termoficare este administrată de Primăria Capitalei, iar ELCEN în subordinea Guvernului.

Cei aflați în conducerea ELCEN dezvăluie că aceste pierderi uriașe au posibile consecințe negative atât asupra alimentării cu apă caldă și căldură a bucureștenilor, cât și asupra alimentării cu energie electrică necesară funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național.

”În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare.

Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia.”, spun reprezentanții companiei.

Explozie a pierderilor de apă în 2020

Din datele oferite public de companiei, în 2016 pierderile erau de 800 t/h, în 2019 au crescut la 1.200 de tone pe oră, iar în 2020 pierderile au ajuns la 2.200 tone pe oră.

Din cauza acestei situații, compania a ajuns să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment, explică ELCEN.

Compania spune că a avut loc o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an, de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h, se mai arată în comunicatul postat pe site.

Închide ×