News

Pierderi uriașe la conductele Nord Stream 1 și 2. Danemarca: Mai mult de jumătate din gaz s-a scurs

Incidentele raportate la conductele Nord Stream 1 și 2 sunt unele majore. Danemarca anunță că mai mult de jumătate din gaz s-a scurs deja în atmosferă.
29.09.2022 | 07:33
Pierderi uriase la conductele Nord Stream 1 si 2 Danemarca Mai mult de jumatate din gaz sa scurs
Danemarca anunță că peste jumătate din gazul conductelor Nord Stream s-a scurs: ”Până duminică se vor goli complet”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Statele europene investighează atent scurgerile de gaz detectate la conductele Nord Stream 1 și 2. Suedia, Danemarca și Polonia au denunțat, la mijlocul săptămânii, un ”act de sabotaj”.

Danemarca anunță că peste jumătate din gazul conductelor Nord Stream s-a scurs: ”Până duminică se vor goli complet”

Miercuri seara, de la Copenhaga, șeful Agenției Daneze pentru Energie a venit cu noi date despre scurgerile de la conductele Nord Stream, aflate sub Marea Baltică.

ADVERTISEMENT

Kristoffer Bottzauw a confirmat că mai mult de jumătate din gazul din conductele afectate Nord Stream 1 și Nord Stream 2 a scăpat în atmosferă.

Consiliul Energetic Danez se așteaptă ca fluxul de gaze din conducte să se scurgă în totalitate până duminică.

ADVERTISEMENT

”Peste jumătate din gaz a ieșit deja în atmosferă. Ne așteptăm ca toate conductele să fie golite până duminică”, a declarat directorul Agenției Daneze pentru Energie, la o conferință de presă, conform agenției Anadolu.

Forțele Armate Suedeze, Poliția din Copenhaga și Consiliul Danez pentru Energie au participat la această conferință de presă susținută cu privire la presupusul sabotaj al conductelor Nord Stream.

ADVERTISEMENT

Autoritățile scandinave sunt aproape sigure: un act de sabotaj a stat în spatele incidentului Nord Stream

Același Bottzauw a mai subliniat faptul că ”sabotajul” este, cel mai probabil, motivul din spatele scurgerilor.

”Din această cauză am ridicat nivelul de pregătire în sectorul energetic până la portocaliu. Este al doilea nivel înalt”, a spus el.

ADVERTISEMENT

În același timp, Flemming Larsen, directorul general al Serviciului Geologic al Danemarcei și Groenlandei, a subliniat că la fața locului au avut loc mai multe explozii.

Din evaluarea noastră reiese că a fost un act intenționat de sabotaj”, a punctat și Larsen.

Potrivit autorităților daneze, emisiile de gaze nu prezintă un risc pentru sănătatea locuitorilor din zonă, dar riscurile în curs sunt evaluate în mod constant.

La rândul său, Serviciul de securitate al Suediei a lansat o investigație cu privire la exploziile și scurgerile inexplicabile din conducte, etichetându-le ”sabotaj grav”.

”Poliția de securitate preia ancheta pentru că poate fi o infracțiune gravă care poate fi îndreptată cel puțin parțial contra intereselor suedeze”, au declarat autoritățile suedeze într-un comunicat de presă.

”Nu excludem ca în spatele incidentului să fie o putere străină”, se mai arată în reacția autorităților de la Stockholm.

La începutul acestei luni, Gazprom a anunțat oficial că suspendă pe termen nedefinit livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream 1.

ADVERTISEMENT
Tags: