News

Ministrul Transporturilor anunță pierderi uriașe pentru CFR Călători, Tarom și BlueAir: “Veniturile CFR au scăzut cu 75%, transportul aerian a scăzut cu 94%”

08.04.2020 | 21:40
Ministrul Transporturilor anunta pierderi uriase pentru CFR Calatori Tarom si BlueAir Veniturile CFR au scazut cu 75 transportul aerian a scazut cu 94
ADVERTISEMENT

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că pierderile suferite de companiile de transport sunt enorme, precizând că cele mai afectate au fost transporturile feroviare și cele aeriene.

CFR Călători, Tarom și BlueAir vor avea pierderi uriașe

Ministrul Transporturilor a declarat că în acest moment transportul de marfă spre România se efectuează în condiții normale, după ce la începutul epidemiei de coronavirus camioanele rămâneau blocate la granițe zile întregi.

ADVERTISEMENT

“Ne-am confruntat cu un blocaj la începutul lunii martie la mai multe frontiere. Pe 18 martie a avut loc un consiliu al miniștrilor de transprturi din UE.

După acesta, Comisia a emis un set de recomandări, astfel încât toate statele membre să faciliteze transportul de marfă, iar fiecare stat să își construiască culoare de transport”, a declarat Lucian Bode, la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Dacă transportul de marfă se desfășoară în condiții bune, transportul rutier de persoane a fost grav afectat, recunoaște ministrul Transporturilor.

Cât a scăzut transportul feroviar din cauza coronavirusului

“Transportul rutier de persoane se află în mare dificultate în acest moment. Transportul internațional este suspendat, iar cel interjudețean, intrajudețean și cel de tipul ridesharing este mult redus, cu 80-90%. 

ADVERTISEMENT

Doar două țări au interzis transportul acesta, în functie de cum evoluează lucrurile în România și împreună cu industria vom lua această decizie, dacă se impune. Ne gândim și la măsuri sectoriale”, a mai spus Bode.

În plus, ministrul Transporturilor a declarat că o situație la fel de gravă este întâlnită în cazul transportului feroviar de persoane, cu peste 500 de trenuri oprite de la circulație din cauza numărului redus de călători.

ADVERTISEMENT

“30% din trenuri au fost suspendate, peste 500 de trenuri de călători. Raportându-ne la CFR Călători, care are cam 80% din piață, automat ne duce la pierderi semnificative, importante. Ultima raportare arată că veniturile FR Călători au scăzut cu 75%”, recunoaște ministrul Transporturior.

În aceste condiții, Lucian Bode afirmă că au fost luate deja o serie de măsuri pentru a limita pierderile, însă va fi nevoie și de alte decizii pentru a redresa transportul feroviar, odată ce România va depăși epidemia de coronavirus.

“Noi trebuie să luăm măsuri acum, cât situația de urgență va fi menținută. Am trimis în concediu de odihnă, în telemuncă, se lucrează 4 zile din 5, dar va trebui să intervenim cu măsuri sectoriale”, a mai spus Bode, la Realitatea Plus.

Transportul aerian, redus cu 94%

O situație critică este întâlnită în cazul transporturilor aeriene, cele mai afectate la nivelul Uniunii Europene de restricțiile de călătorie, măsuri care vor rămâne în vigoare până pe 15 mai. În aceste condiții, zborurile au fost reduse semnificativ.

“Datele oficiale arată că la nivel european traficul aerian a scăzut cu 91%, pentru România este 94%. Noi am suspendat zborurile spre și dinspre zonele roșii, sunt suspendate zborurile interne.

Căutăm soluții, dar pentru companiile aeriene, dacă mai așteptăm să treacă și următoarea etapă, va fi foarte târziu. Până vineri vom transmite către Comisia Europeană solicitarea unui ajutor pentru compensarea pierderilor.

Vorbim de 65 de milioane de euro pentru fiecare companie, deci vom avea nevoie de 130 de milioane de euro pentru a salva Tarom și BlueAir”, a precizat ministrul Ttransporturilor.

ADVERTISEMENT