Fotbal international

Pierluigi Collina a demisionat de la Comisia de Arbitri a UEFA! Înlocuit de un alt italian

02.08.2018 | 11:51
Fostul mare arbitru italian Pierluigi Collina a demisionat din funcția de președinte al Comisiei de Arbitri a UEFA, fiind înlocuit cu Roberto Rosetti

Fostul mare arbitru Pierluigi Collina a demisionat din funcția de președinte al Comisiei de Arbitri a UEFA. Italianul în vârstă de 58 de ani a făcut anunțul în timpul cursurilor de vară pentru arbitri de la Nyon și a invocat motive personale pentru această decizie.

”A fost un privilegiu de a lucra în calitate de șef al arbitrilor la UEFA în ultimii opt ani. Sunt foarte mândru de rezultatele obținute împreună cu colegii mei și cu comisia arbitrilor de la UEFA. Doresc să mulțumesc UEFA pentru sprijinul puternic acordat arbitrajului în acești ani și, de asemenea, tuturor oficialilor pentru angajamentul deplin al acestora”, a declarat fostul mare arbitru italian pentru site-ul oficial al forului european.

Pierluigi Collina, înlocuit cu Roberto Rosetti la președinția Comisiei de Arbitri a UEFA

”Pierluigi Collina a adus aceeași viziune, înțelegere și fler pentru rolul său la UEFA pe care l-a demonstrat în meciurile pe care le-a arbitrai. Doresc să-i mulțumesc pentru angajamentul pe care l-a avut în acești ani și pentru ceea ce a adus fotbalului european în calitate de șef al arbitrilor”, a spus președintele UEFA, Aleksander Ceferin.

Desemnat de şase ori cel mai bun arbitru din lume de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului, Pierluigi Collina a condus finala Champions League din 1999 (Manchester United – Bayern Munchen 2-1) şi finala Campionatului Mondial din 2002 (Brazilia – Germania 2-0). Italianul este cunoscut ca un adept al sistemului de asistenţă video pentru arbitraj (VAR), ce a fost introdus pentru prima oară la un Mondial la ediţia din 2018.

Fostul mare arbitru italian Pierluigi Collina a demisionat din funcția de președinte al Comisiei de Arbitri a UEFA, fiind înlocuit cu Roberto Rosetti
Fostul mare arbitru italian Pierluigi Collina a demisionat din funcția de președinte al Comisiei de Arbitri a UEFA, fiind înlocuit cu Roberto Rosetti

După anunțul demisiei lui Pierluigi Collina, UEFA a decis să-l înlocuiască la președinția Comisiei de Arbitri a UEFA cu un alt fost ”central” italian, Roberto Rosetti. În vârstă de 50 de ani, Rosetti a fost arbitru internaţional din 2002 până la retragerea sa în 2010. El a condus finala Campionatului European din 2008, câştigată de Spania împotriva Germaniei. În acel an, Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului l-a desemnat cel mai bun arbitru din lume.

”Este o mare onoare să accept acest loc de muncă. UEFA a dezvoltat foarte mult arbitrajul în ultimii ani și aștept cu nerăbdare provocarea de a continua și de a spori acest progres, alături de președinte, de viitorii mei colegi și de restul organizației”, a afirmat Roberto Rosetti după numire.

”Roberto Rosetti a fost alegerea naturală pentru aceast post. Experiența, cunoștințele și poziția sa în cadrul UEFA sunt remarcabile și știu că va prezida Comisia Arbitrilor cu pasiune și entuziasm”, a precizat Aleksander Ceferin, șeful forului european.

Presa internaţională speculează faptul că Pierluigi Collina a ales să-şi dea demisia din cauza neînţelegerilor legate de VAR. Roberto Rosetti a fost responsabil cu introducerea asistenței video la Campionatul Mondial din 2018, din Rusia, după ce a fost timp de doi ani şeful arbitrilor din ţara sa.  În plus, se pare că şi criticile lui Andrea Agnelli, preşedintele clubului Juventus Torino, care a spus că UEFA dezavantajează echipele din Italia cu arbitri, au contribuit la această decizie. Agnelli l-a contestat pe Collina după meciul cu Real Madrid, când arbitrul Michael Oliver a acordat un penalty controversat pentru campioana Europei.

Tags: