News

Meciul dintre PNL și PSD „se joacă” și după moțiunea de cenzură. Care sunt însă marii pierzători după demiterea guvernului Ludovic Orban

Meciul dintre PNL si PSD se joaca si dupa motiunea de cenzura Care sunt insa marii pierzatori dupa demiterea guvernului Ludovic Orban
ADVERTISEMENT

Moțiunea de cenzură a PSD-ului a adunat 261 de voturi în Parlamentul României, mult peste cât s-a așteptat președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, și cu 23 mai multe decât la moțiunea împotriva guvernului Viorica Dăncilă. Cu toate acestea, liberalii susțin că votul pentru moțiunea de cenzură este doar un pas dintr-o strategie mai amplă de a-i prinde în capcana alegerilor anticipate pe cei de la PSD.

Care sunt adevărații pierzători după ce moțiunea de cenzură a trecut

Nu putem spune pentru moment care va fi câștigătorul final al luptei dintre PSD și PNL, atât timp cât această bătălie a fost câștigată de social-democrați, dar sunt șanse mari să devină o „victorie pirică”, dacă liberalii vor forța anticipate și vor câștiga războiul. Cu toate acestea, cu siguranță sunt anumite formațiuni care au ieșit de-a dreptul șifonate după această moțiune de cenzură.

ADVERTISEMENT

Nici după această moțiune de cenzură USR-ul nu a ieșit prea bine. Partidul aflat pe un trend descendent, după rezultatul extrem de bun la europarlamentare, dar mai puțin reușit la alegerile prezidențiale, a fost un susținător al guvernului Ludovic Orban. Cu toate acestea, prin vocea președintelui Dan Barna, USR a refuzat să intre la guvernare alături de PNL.

USR a pus însă o serie de condiții pentru susținerea guvernului Ludovic Orban, printre care se numărau și alegerile locale în două tururi. Cum moțiunea de cenzură a picat după ce executivul și-a asumat răspunderea pe astfel de alegeri, este lesne de înțeles că acestea nu vor mai intra în discuție pentru localele din acest an.

ADVERTISEMENT

Într-o situație asemănătoare este și PMP, alt partid care a susținut la învestire guvernul Ludovic Orban. Partidul condus din umbră de fostul președinte Traian Băsescu a fost ceva mai „traditional” în negocierile cu liberalii. Aceștia au cerut doar câteva posturi de secretar de stat la schimbul susținerii din Parlament. Iar oamenii aduși de PMP în Parlament nu erau neapărat „de viță nobilă”.

Exemplu în acest sens stau Valeriu Lupu, cel care a fost demis după ce a fost prins băut la volan sau Cătălin Bulf, care în trecut a fost acuzat că a făcut trafic cu petrolul lui Saddam Hussein.

ADVERTISEMENT

Problema celor de la PMP este dată de faptul că partidul se află în derivă în sondajele de opinie. Cu „locomotiva” Băsescu la Bruxelles și puțin probabil să își dorească să se întoarcă pe liste la parlamentare, eventualele alegeri anticipate ar putea să însemne că PMP-iștii nu vor putea să facă pragul electoral, dacă ne luăm după sondaje. Și cu cât data parlamentarelor este mai apropiată, cu atât „extincția” PMP-ului va veni mai repede.

Moțiunea de cenzură trecută înseamnă și o misiune mult mai dificilă pentru candidații la marile primării

Cum am spus și mai sus, faptul că a căzut guvernul Ludovic Orban înseamnă că proiectul privind alegerile locale în două tururi nu mai are finalitate. Ceea ce presupune că vom avea în continuare alegeri locale într-un singur tur.

ADVERTISEMENT

Focalizând pe alegerile din București, asta înseamnă un avantaj extrem de mare pentru actualul edil al Capitalei, Gabriela Firea. De altfel, primarul din București pusese presiune pe conducerea partidului său să treacă moțiunea pentru a evita un scenariu cu două tururi la locale.

Astfel, după această moțiune de cenzură, poate cei mari perdanți sunt cei aflați în opoziția Gabrielei Firea. Cu două tururi la locale, puteau candidat liniștiți atât Vlad Voiculescu (susținut de Plus), cât și Nicușor Dan (independent, susținut de USR) și oricare dintre cei patru liberali testați în sondaje (Violeta Alexandru, Ciprian Ciucu, Rareș Bogdan sau Ionel Dancă).

Acum însă opoziția va trebui să vină din nou cu o formulă pentru a putea să o bată pe Gabriela Firea chiar și într-un singur tur de scrutin. Așadar vom avea parte de o nouă dramă între Nicușor Dan și Vlad Voiculescu pentru a primi susținerea din partea Alianței USR-Plus. Nici nu mai vorbim de potențiale negocieri cu PNL, puțin de crezut totuși că s-ar putea produce, din moment ce liberalii țintesc spre un 40% la parlamentare.

Așadar, PSD și PNL au rămas în picioare după această moțiune de cenzură și își duc în continuare bătălia între coloși, dar celelalte partide par să fi luat o lovitură zdravănă după ce guvernul Ludovic Orban a fost destituit.

ADVERTISEMENT