News

Pierzătorii din saga demiterii lui Vasile Dîncu. „PNL continuă să iasă șifonat din disputele de imagine cu PSD”

Saga demiterii ministrului apărării Vasile Dîncu, vehiculată în urma declarațiilor sale controversate privind Ucraina s-a încheiat cu o nouă pace între PNL și PSD
18.10.2022 | 15:39
Pierzatorii din saga demiterii lui Vasile Dincu PNL continua sa iasa sifonat din disputele de imagine cu PSD
Scurtul scandal din coaliție pe remanierea lui Dîncu. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După mai multe zile în care au existat speculații privind o posibilă demitere a ministrului apărării, criticat chiar de către președintele Iohannis pentru declarațiile sale privind războiul din Ucraina, întreg scandalul s-a încheiat luni, cu un meci nul între PNL și PSD.

Saga demiterii lui Vasile Dîncu

Săptămâna trecută, ministrul apărării Vasile Dîncu a stârnit stupoare după ce a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia” în contextul în care pare a fi o poziție apropiată de ceea ce Moscova și susținătorii Kremlinului cer în aceste zile, după anexarea ilegală a mai multor regiuni din Ucraina. Declarațiile ministrului apărării au avut ecou și în presa de la Kiev și au atras chiar criticile președintelui Iohannis care a susținut că „unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei” ca să afle care este poziția oficială a țării noastre.

ADVERTISEMENT

După ce chiar premierul Ciucă, întrebat cum comentează declarațiile ministrului apărării, a precizat că trebuie avută o discuție „cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui, care nu este a Guvernului”, mai multe voci importante din PNL au vorbit despre o iminentă remaniere a ministrului PSD. Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului a declarat că doar premierul poate evalua competențele unui ministru și că remanierea unui ministru din coaliție nu implică și demiterea unui alt ministru de la celelalte partide. „Atunci când un ministru greşeşte nu cred că trebuie să condiţionezi de plecarea unui alt ministru dintr-un alt partid. Asta la nivel de principiu. Pur şi simplu, greşeşti, pleci acasă”, a spus Gorghiu.

Luni, după ce cu o zi înainte ministrul Vasile Dîncu postase o imagine cu o librărie din Bruxelles susținând că acolo „nu se aude vocea idioților”, toată saga remanierii acestuia s-a încheiat după discuția anunțată cu premierul Ciucă, purtătorul de cuvânt al guvernului precizând că cei doi au vorbit despre „calibrarea comunicării publice” la nivelul MApN.

ADVERTISEMENT

După precizările venite de la Guvern, liderul PSD Marcel Ciolacu a subliniat că o demitere pentru un astfel de motiv ar fi „ridicolă”, subliniind că nu poate fi de acord cu acest lucru. Acesta a precizat că declarația a fost scoasă din context și a negat orice intenție de a părăsi coaliția. „De ce să nu stăm la guvernare, ne-am asumat şi eu şi partidul. Nu-s atât de ipocrit Cred că fiecare om politic are şi bune şi rele. În momentul acesta trebuie să facem faţă acestor crize şi să avem o guvernare cât mai eficientă”, a spus liderul PSD, care anterior subliniase că Vasile Dîncu nu s-a referit la niciun coleg din PSD în postarea sa.

Deputatul PNL Pavel Popescu a declarat ulterior că nu avea cum să aibă loc o remaniere în contextul în care cei din PSD au cerut remanierea unui ministru liberal la schimb. „Nu ne permitem ca PNL să venim în față cu o remaniere a unui ministru care poate nu suferă sau nu necesită o remaniere, doar pentru că PSD nu poate să îşi remanieze propriul ministru. Opinia mea este că PSD-ul ar vrea să îl remanieze pe Vasile Dîncu mai mult decât oricine altcineva”, a susținut deputatul liberal.

ADVERTISEMENT

Cine pierde politic din această poveste

Analiștii politici sunt de părere că dacă există un partid care să fi ieșit prost din toată această poveste atunci e vorba de PNL, liberalii fiind cei care au ridicat posibilitatea remanierii lui Vasile Dîncu pentru ca în final nici măcar premierul Nicolae Ciucă să nu iasă personal cu o poziție publică pentru decizia luată.

„PNL-ul continuă să iasă șifonat din disputele de imagine cu PSD-ul. În primul rând, ei chiar au pierdut miniștri în actualul Guvern, domnul Cîmpeanu fiind doar ultimul dintre ei. Aceștia oricum par să aibă mai multe probleme de imagine tot miniștrii de la PNL și atunci schimbarea domnului Dîncu era o chestie de contrapondere, asta și pentru că ministrul apărării nu are un sprijin așa mare la o parte din PSD. Sigur, nici nu a fost un motiv foarte clar pentru schimbarea acestuia.

ADVERTISEMENT

Probabil argumentul, și mă refer la argumentul lui Iohannis, a fost că nu e cazul ca să schimbi ministrul apărării când tu ești cumva partea unui conflict, însă sigur, poziția domnului Dîncu e clar șubredă, pentru că dacă se tot vorbește că vei fi schimbat, asta înseamnă că la un moment dat probabil că se va întâmpla acest lucru. Altfel, PNL-ul rămâne în criză de imagine, nu știe să facă acest lucru foarte bine, pe când cei de la PSD au fost mult mai activi, mult mai energici și au știut ce mesaje să transmită”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Ovidiu Bulai.

Pe de altă parte, consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că în ciuda unor încercări din partea unor liberali de a întoarce favorurile celor din PSD cerând acum demisia ministrului apărării tot acest joc s-a încheiat mai degrabă cu o remiză în care niciunul dintre cele două partide nu a reușit să puncteze. În opinia sa deznodământul acestui joc s-a consumat în momentul în care ministrul apărării a refuzat să-și dea demisia.

„În cazul Vasile Dîncu nu puteam să spunem că PSD l-a apărat și PNL l-a atacat. A existat un consens cu privire la faptul că domnul Dâncu a greșit, conform declarațiilor publice din partea președintelui, a premierului, chiar din partea lui Marcel Ciolacu și părea că urmează o demisie din partea domnului Dâncu, ceea ce pare că nu s-a întâmplat la nivel personal.

Domnul Dâncu n-a vrut să-i dea demisia. În consecință, asta ar fi dus la demiterea lui pentru a se reuși schimbarea lui, demitere care fi implicat mult mai multe consecințe politice decât actul personal al demisiei. Am putea face o paralelă cu cazul Câmpeanu. Sorin Câmpeanu și-a dat demisia în urma unor discuții, în urma unei propuneri, sfatului președintelui Iohannis – n-avem de unde să știm, dar cert este că a fost o decizie personală în care n-a fost implicat nici PNL și nici PSD. În consecință, n-a avut consecințe politice.

Cred că același lucru se viza și în cazul lui Vasile Dâncu. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, toți jucătorii s-au regrupat pentru că demiterea sa politică nu a fost dorită de PSD decât la pachet cu cineva din PNL, lucru cu care PNL nu putea să fie de acord, mai ales când există un istoric cu miniștrii liberali pierduți în actualul Guvern. Astfel, s-a pus batista pe țambal până la noi ordine. Mi-e greu să cred că la o primă remaniere a acestui Guvern, Vasile Dîncu nu va pleca din funcție”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Potrivit acestuia Vasile Dîncu este în mod clar unul din pierzătorii acestui scandal, atât prin faptul că a devenit favoritul unei viitoare remanieri, dar și prin prisma faptului că s-a decredibilizat prin declarația făcută și că a arătat că ține de scaunul de ministru. „Faptul că și-a mai câștigat câteva luni în fruntea Ministerului Apărării nu e un câștig pentru un personaj politic care, la un moment dat, potrivit surselor politice, se gândea chiar la candidatura pentru alegerile prezidențiale”, a mai subliniat acesta.

PNL și PSD își pregătesc atacurile pentru 2024

Pe de altă parte, consultantul politic Radu Delicote este de părere că la nivel de imagine atât PNL cât și PSD pot justifica acest compromis politic vine în contextul războiului de la granița României. Potrivit acestuia rezolvarea acestui conflict arată că cele două partide se află încă în perioada de înțelegere amiabilă, dar că există semne că se pregătesc pentru campaniile din 2024.

„Eu cred că traversăm mai degrabă o perioadă de înțelegere amiabilă între cele două partide. Ele își rezolvă mult mai discret problemele astea, ceea ce de fapt pe termen lung e un lucru bun, pentru că nu reacționăm mai virulent la aceste chestiuni pentru că am trăit până acum într-un mod pur conflictual.

În guvernele trecute orice se întâmpla ieșea în presă. Orice se întâmpla se trata public. Acum e mai decent și mi se pare că e o maturizare politică, pe termen lung. Dar, deja vedem prin aceste situații că partidele își încălzesc serios garniturile pentru campaniile din 2024”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Radu Delicote.

Și sociologul Alfred Bulai subliniază faptul că această alianță cu PSD nu a fost atât decizia PNL-ului cât a președintelui Iohannis și că, în actualul context internațional, această coaliție va supraviețui în ciuda crizelor prin care trecem. „Tabloul abia de la vară se va schimba, când se va pune problema dacă se face sau nu acea rocadă în fruntea Guvernului. Deocamdată toți joacă elegant, își fac imagine, dar nu dau cu parul, nici unii și nici alții, pentru că miza este să rămână la guvernare. Plus, majoritatea celor din PNL și PSD nu sunt interesați de această problemă de imagine, sunt interesați că sunt la putere și au niște butoane la dispoziție și avantajele astea îi interesează infinit mai mult decât partidul”, a declarat acesta pentru FANATIK.

Totuși, PNL și PSD nu sunt la prima confruntare publică, iar analiștii politici subliniază faptul că dacă PSD a invocat demiterea ministrului energiei, Virgil Popescu, în scandalul facturilor la energie, alegerea lui Vasile Dîncu ca țintă pentru PNL nu pare o alegere inspirată. Asta pentru că tema este una cu un interes public mult mai scăzut.

„E clar că Vasile Dîncu a fost o țintă fără o mare importanță în opinia publică. Problema prețurilor din energie sau a legilor din educație sunt probleme mult mai prezente pe agenda publică și mult mai importante pentru societate în general decât poziționarea în declarații a României și a MApN, însă cred că unii liberali au avut încercări de atacuri pe tema asta pentru că a fost o țintă facilă și până la urmă singura.

PSD de-a lungul timpului a atacat unde a simțit că PNL este vulnerabil și prin prisma ceea ce s-a întâmplat, dacă PNL nu a reușit acest lucru, a fost o combinație între greșeala liberalilor și ce s-a întâmplat în realitate. E clar că mai mulți membri din Guvern din partea PNL sunt mai vulnerabilizați decât cei din PSD. Cauzele sunt multiple, dar asta e realitatea acum”, a precizat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

ADVERTISEMENT