Bulgurul este înrudit cu cușcușul, fiind numit și grâu bulgur, aspect care îi sugerează proveniența. Se folosește în multe feluri de mâncare, pilaful fiind o rețetă sățioasă și perfectă în post. Nu ai nevoie de multe ingrediente și nici nu vei petrece mult timp în bucătărie.
În ultima perioadă bulgurul începe să atragă tot mai multe persoane, mai ales pe cele care sunt atente la alimentație și la felul în care arată. Alimentul este un bob de cereale comestibil fabricat din grâu uscat, măcinat.
A apărut pentru prima oară în zona mediterană, însă astăzi este adorat de foarte multă lume pentru că este versatil. Se poate transforma într-un pilaf delicios și nutritiv, numai bun pentru a fi savurat în timpul postului.
Pentru a face această rețetă ai nevoie de 2 pahare de bulgur, 4 pahare de supă de legume, 2 dovlecei verzi mici, 1 dovlecel galben, 2 roșii, 1 ceapă albă, 1 vânătă mică, 60 grame semințe de pin, 4 crenguțe de mentă și 1 praf de chimion pudră.
De asemenea, preparatul culinar mai conține o jumătate de linguriță de amestec de condimente și 4 linguri de ulei de măsline. Primul pas în gătirea pilafului de bulgur este să se aducă supa de legume la punctul de fierbere.
Bulgurul se pune în supă și se stinge focul de la aragaz. Se acoperă oala cu un capac. Se lasă câteva minute astfel încât bulgurul să aibă timp să absoarbă lichidul. Între timp, se spală și se taie vinetele în cuburi și se toacă ceapa mărunt. Cele două 2 linguri de ulei de măsline se încălzesc într-o cratiță.
Când uleiul e fierbinte se adaugă cuburile de vinete și ceapa tocată, care se călesc circa 5 minute, amestecând din când în când. Oala trebuie să aibă capacul pus mereu. Dovleceii se spală și se taie în cuburi mici, apoi se călesc cu celelalte legume.
Roșiile se spală și se taie în cuburi cât mai micii. Se pun în cratiță și se adaugă condimentele, sarea și piperul și se amestecă bine totul. Se gătesc ingredientele aproximativ 20 de minute. Semințele de pin se prăjesc în cuptor timp de aproximativ 5 minute.
Pilaful de bulgur se amestecă cu legumele sotate și se stropește cu restul de ulei de măsline. Deasupra mâncarea poate fi decorată cu semințe de pin prăjite și frunze de mentă tocate. Preparatul se servește simplu sau cu murături.