News

Pilonul 2 de pensii. Câți bani a acumulat un angajat cu salariu mediu în 17 ani de cotizare

Pilonul 2 de pensii a fost lansat în România acum 17 ani. Câți bani a strâns în cont, în această perioadă, un român plătit cu salariu mediu?
06.06.2025 | 09:03
Pilonul 2 de pensii Cati bani a acumulat un angajat cu salariu mediu in 17 ani de cotizare
Pilonul 2 de pensii. Foto Freepik
ADVERTISEMENT

Pilonul 2 de pensii a fost lansat în România acum 17 ani, iar în această perioadă a adunat aproape 170 de miliarde de lei în cele șapte fonduri administrate privat. Câți bani ai strâns dacă ai un salariu mediu și ai cotizat timp de 17 ani?

Pilonul 2 de pensii. Aproape 170 de miliarde de lei în cele 7 fonduri de pensii private

Pe lângă pensia de stat, salariații din România contribuie lunar la pensia privată obligatorie. În prezent, fondurile private de pensii au circa 8,3 milioane de contribuabili.

ADVERTISEMENT

Din suma totală de 170 de miliarde de lei, plățile efectuate până acum sunt în valoare de 3,8 miliarde, fiind destinate celor care au ieșit deja la pensie, arată Știrile Pro TV. În ceea ce privește doar contribuțiile lunare (4,75%) din salariul brut, totalul ajunge la 118,6 miliarde de lei.

Diferența de 51 de miliarde reprezintă câștigul din investiții. Fondurile investesc acești bani în instrumente considerate sigure, cum sunt titlurile de stat, dar și acțiuni listate la Bursa de la București.

ADVERTISEMENT

Câți bani a strâns în cont un angajat din România plătit cu salariu mediu

Însă, cât a ajuns să acumuleze în cont un angajat din România plătit cu salariu mediu în cei 17 ani de cotizare? Dacă ai avut un venit mediu și ai contribuit fără întrerupere la Pilonul 2 de pensii în perioada menționată, ai strâns în jur de 50.000 de lei în cont, echivalentul a 10.000 de euro.

Pentru a verifica câți bani ai acumulat la pensie privată poți accesa site-ul pilonul2.ro. Amintim că suma poate fi retrasă la vârsta legală de pensionare. Bani pot fi obținuți fie integral, fie eșalonat, în funcție de alegerea beneficiarului.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că există anumite excepții în care banii pot fi acordați anticipat. De exemplu, o persoană poate solicita retragerea sumei daca se pensionează anticipat din cauza invalidității. În astfel de cazuri trebuie să exise un certificat de invaliditate eliberat de Casa Națională de Pensii.

ADVERTISEMENT

În momentul decesului unei persoane care a contribuit la Pilon 2 de pensii, moștenitorii pot cere plata integrală a sumei strânse.

Tags: