Sport

Pilotul Andrei Mitrașcă, pentru a treia oară în „Cursa către nori” de la Pikes Peak: „Nu vezi decât cerul în fața ta”

Andrei Mitrașcă participă pentru a treia oară în „Cursa către nori”, cea mai prestigioasă cursă de viteză în coastă din lume care are loc la Pikes Peak, în SUA.
20.10.2023 | 20:38
Andrei Mitrașcă este primul român care a fluturat steagul României la Pikes Peak. Foto: PPIHC.
ADVERTISEMENT

Pilotul Andrei Mitrașcă a revenit în „Cursa către nori” în 2023, cea mai glorioasă cursă de viteză în coastă din lume. Mitrașcă a fost primul pilot român care a afișat steagul României (2014) la întrecerea care are loc în zona muntoasă Pikes Peak, din Colorado, SUA.

Pilotul Andrei Mitrașcă, pentru a treia oară în „Cursa către nori” de la Pikes Peak

Andrei Mitrașcă este fără dar și poate unul dintre cei mai curajoși piloți români, participând la cea mai tare cursă de viteză în coastă din lume în care piloții concurează la peste 4.000 de metri altitudine. În vara acestui an, Andrei Mitrașcă a revenit la startul cursei de la Pikes Peak.

ADVERTISEMENT

„Mașina e o nebunie care cântărește sub 900kg, are un motor Chevrolet de 7.0l V8 si scoate peste 550CP”, spunea Andrei Mitrașcă despre mașina cu care a concurat la Pikes Peak în vara anului 2023. Andrei Mitrașcă a rămas de-a dreptul fascinat de experiențele de la Pikes Peak și a călătorit de la Oradea până în munții Americii pentru a putea lua startul din nou la „Cursa către nori”.

„Pikes Peak este cea mai importantă cursă de urcare a dealurilor din lume, iar a fi primul român care a concurat vreodată aici este foarte special. Într-o zi vreau să fiu pe podiumul Pikes Peak sau să dobândesc un record”, a spus Andrei Mitrașcă, conform PPIHC.

ADVERTISEMENT
  • În 2014, Andrei Mitrașcă a participat pentru prima oară în cursa de la Pikes Peak la volanul mașinii „Ruxi”, Seat-ul Ibiza Cupra diesel de 180 de cai putere. 
Andrei Mitrașcă este primul român care a fluturat steagul României la Pikes Peak. Foto: PPIHC.
Andrei Mitrașcă este primul român care a fluturat steagul României la Pikes Peak. Foto: PPIHC.

Andrei Mitrașcă, pregătiri pentru ziua cea mare: „Fără contracte, fără presiune, doar cu suport moral și tehnic foarte bun”

După o pauză de opt ani, Andrei Mitrașcă a revenit la Pikes Peak, unde a avut parte de o susținere incredibilă. „Este pur și simplu uimitor cât de mult sprijin am primit de la oameni precum Steve Goeglein, care m-a primit în casa lui ca și cum aș fi fost prietenul lui de la prima dată când m-a cunoscut”, a spus pilotul român despre cel pe care îl consideră un „erou”.

ADVERTISEMENT

Din 2015, Mitrașcă s-a focusat pe dezvoltarea abilităților de conducere care să-l propulseze pe podiumurile competițiilor la care participă. Pilotul român s-a întors în cursa din munți în 2023 cu un Apexocet din 2014, un V8 propulsat de Chevrolet, tracțiune spate, mașină de 1750 de lire sterline.

„Richard Tomlin a avut încredere în mine cu mașina lui, fără contracte, fără presiune, doar cu suport moral și tehnic foarte bun. Vreau doar să ajung la linia de sosire și să fac un timp competitiv. Vreau o cursă sub 11 minute”, a mai spus Andrei Mitrașcă.

ADVERTISEMENT

Andrei Mitrașcă, mulțumit de rezultatul de la Pikes Peak: „Știu că pot fi mai rapid, dar sunt fericit”

Andrei Mitrașcă a terminat pe locul 4 în divizia „Open Wheel” și s-a clasat pe locul 20 în clasamentul general, cu timpul 10:26.697. „A fost uimitor să ajungi la vârf cu o mașină competitivă!

„Știam că trebuie să termin sub 10 minute, dar era mult prea important să ajung la linia de sosire. Știu că pot fi mai rapid, dar, pentru moment, sunt fericit să demonstrez că merit să fiu printre piloții acceptați să concureze anul acesta”, au fost cuvintele lui Andrei Mitrașcă.

„Pikes Peak mi-a oferit șansa să știu cât de autentici sunt americanii. Sunt pasionat, curios, muncitor, generos. Cursele mi-au salvat viața. Mi-a oferit șansa de a fi mândru și m-a învățat cum să mă descurc cu sacrificiul, răbdarea, împlinirea și dezamăgirea.

Este cel mai important lucru pe care l-am făcut în viața mea. Muzica mea preferată este blues. Mai ales dacă este implicată o chitară slide”, a mai spus Andrei Mitrașcă.

Momentul preferat al cursei pentru Andrei Mitrașcă: „Nu vezi decât cerul în fața ta”

În final, Andrei Mitrașcă a vorbit atât despre elementele care fac ca întrecerea de la Pikes Peak să fie specială, cât și despre momentul preferat al cursei de pe munte. „Elk Park (n.r. colțul preferat). Este complet și nu vezi decât cerul în fața ta.

„(n.r. de ce cursa de la Pikes Peak este specială) O grămadă de lucruri. Concurezi o singură dată pe întregul traseu și schimbarea vremii, de mai multe ori între start și sfârșit și între cursele de antrenament, varietatea diviziilor, lungimea traseului, aproape 20 km (12,42 mile) și altitudinea. 

Când voi împlini 70 sau poate 80 de ani, voi privi înapoi și voi putea spune: ‘am făcut câteva lucruri în viața mea de care pot fi mândru’. Nu cred că există cineva care a concurat la Pikes Peak și a crezut că și-a irosit viața”, au fost cuvintele lui Andrei Mitrașcă.

Cursa de viteză în coastă Pikes Peak International Hill Climb, din Colorado, SUA, supranumită „Cursa către nori”, este cea mai prestigioasă din lume și reprezintă o adevărat provocare pentru piloți.

Traseul are o lungime de 19,99 kilometri și 199 de viraje. Altitudinea de pe traseu se ridică până la aproximativ 4.300 de metri înălțime.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie...
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie despre bărbatul ucis
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Românul cu pensie de 27.000 de lei pe lună. Mai ia și leafă...
Românul cu pensie de 27.000 de lei pe lună. Mai ia și leafă de la stat
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români