News

Pilotul de raliuri Marco Tempestini, sfaturi pentru șoferii români după carambolul de pe Autostrada Soarelui

Șoferii români primesc sfaturi prețioase de la pilotul de raliuri Marco Tempestini, după carambolul de pe Autostrada Soarelui.
16.07.2021 | 23:51
Pilotul de raliuri Marco Tempestini sfaturi pentru soferii romani dupa carambolul de pe Autostrada Soarelui
ADVERTISEMENT

Un eveniment grav s-a petrecut vineri dimineață pe Autostrada Soarelui, în direcția de mers către mare. Peste 50 de mașini au fost implicate într-un carambol, iar zeci de oameni au avut nevoie de asistență medicală.

Pe șosea era ceață densă, însă șoferii nu au ținut cont că vizibilitatea este redusă și au mers mult prea repede, cu peste 100 de kilometri pe oră.

ADVERTISEMENT

Pilotul de raliuri Marco Tempestini, care este și expert în conducere defensivă, a explicat de ce reguli trebuie să ținem cont în astfel de situații, precum cea de pe A2.

Șoferii români primesc sfaturi de la pilotul Marco Tempestini după carambolul de pe Autostrada Soarelui

Potrivit lui Tempestini, există o serie de reguli fundamental de care majoritatea celor implicați în accidentul de pe Autostrada Soarelui nu au ținut cont.

ADVERTISEMENT

”Viteza, când este vizibilitate scăzută, trebuie să fie proporțională cu ce vedem, nu cu ce văd ceilalți. Adică vedem pe cineva că merge tare, iar noi mergem după el. Nu! Trebuie să ne pliem pe ce vedem”, a spus pilotul de raliuri, conform ȘtirileProTv.

Conform acestuia, în cazul în care șoferii opresc pe autostradă din cauza unui accident, luminile de avarie trebuie neapărat pornite. Din păcate pentru mulți, nici această regulă nu a fost respectată, vineri.

ADVERTISEMENT

Venit prima dată în România în a doua parte a anilor 90, când avea mai puţin de 35 de ani, Marco Tempestini a încercat să joace un rol important în educarea șoferilor. A pus în 2011 bazele şcolii de condus defensiv, care acum are deja centre în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Sibiu.

Şcolile de condus defensiv au ca scop instruirea şoferilor şi perfecţionarea noţiunilor învaţate în şcolile de specialitate. De asemenea, în cadrul acestora şoferii învaţă cum să acţioneze în situaţii limită când riscă pierderea controlului maşinii, dar şi cum să prevină aceste situaţii.

ADVERTISEMENT

”În România este o foarte mare problemă cu siguranţa rutieră din cauza numărului ridicat de accidente. Doar de infarct decedează mai mulţi oameni. În fiecare an mor aproape 3.000 de oameni în accidente rutiere, iar 10.000 sunt răniţi”, spunea Tempestini în urmă cu câțiva ani.

Peste 50 de autovehicule implicate în carambolul de pe Autostrada Soarelui

În cele trei accidente de pe Autostrada Soarelui produse vineri dimineață au fost implicate 55 de maşini şi 155 de persoane. În total, 22 de persoane au fost rănite: 17 persoane, într-un carambol, iar alte 5, dintr-o altă zonă.

Potrivit bilanţului final: 17 victime, între care cinci copii, au fost duse la spital. Accidentul în lanţ s-ar fi produs pe fondul vizibilităţii reduse, în zonă fiind ceaţă densă.

Ca urmare a acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a activat planul roșu de intervenție.

ADVERTISEMENT