News

Ping-pong în coaliție cu Apărarea și de ce PNL-ul nu poate renunța la Virgil Popescu. „O rocadă cu Energia ar avantaja strategic PSD”

Analiștii politici susțin că preluarea portofoliului Energiei de către PSD ar oferi un avantaj strategic social-democraților care s-au axat pe un program populist
26.10.2022 | 09:30
Pingpong in coalitie cu Apararea si de ce PNLul nu poate renunta la Virgil Popescu O rocada cu Energia ar avantaja strategic PSD
PNL și PSD, dispută pe ministere. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În timp ce liberalii le transmit celor din PSD că așteaptă o nominalizare la Apărare după demisia lui Vasile Dîncu, social-democrații insistă pe o schimbare de ministere, vrând să preia ei portofoliul Energiei.

Ping-pong în coaliție cu Apărarea

Chiar în momentul în care armonia dintre PNL și PSD părea mai solidă ca niciodată, asta după ce cele două partide au reușit să înghețe repede conflictul și cererile de demisie la adresa lui Vasile Dîncu, tocmai demisia acestuia din urmă a reaprins disputa dintre cei doi parteneri de guvernare. Tensiunile prezente nu-și au originea nici măcar în declarațiile și motivul invocat de Dîncu pentru demisie, un atac direct la șeful statului, ci în dorința social-democraților de a renunța la acest minister la schimb cu portofoliul energiei.

ADVERTISEMENT

Nu doar că luni, atunci când Vasile Dîncu și-a anunțat demisia, Marcel Ciolacu l-a îndemnat pe premierul Nicolae Ciucă să preia și interimatul la Apărare, dar aceste declarații au fost însoțite de noi critice la adresa politicii din energie și la adresa ministrului Virgil Popescu.

„Partenerii de coaliţie au înţeles ceea ce noi spunem încă din ianuarie, că este nevoie de reglementarea în acest domeniu şi că se lucrează intens în grupul pe Energie din PSD împreună cu cei din interiorul guvernului. Nici astăzi domnul Popescu nu a venit cu ceva consistent în această zonă deşi ar fi trebuit să facă acest lucru de foarte multă vreme”, a transmis purtătorul de cuvânt al social-democraților. „Îmi doresc şi eu, ca şi dumneavoastră, să am parte de o propunere a domnului ministru al Energiei şi să o discutăm cu toţii, pentru că politica în energie de obicei o face ministrul Energiei”, a spus și Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Deputatul PSD, Gabriel Zetea a spus deschis că partidul își dorește portofoliul Energiei. „Avem dorinţa şi putem să ne asumăm, ştim ce avem de făcut acolo mult mai bine decât ştie Virgil Popescu”, a spus acesta marți la RFI, susținând că reglementarea pieței de energie reprezintă soluția pe care PSD o va implementa imediat.

De altfel, PSD a solicitat o întrunire de urgență a coaliției pentru a discuta situația de la Apărare, acolo unde unul dintre numele vehiculate este cel al fostului premier și actual europarlamentar, Mihai Tudose, unul dintre apropiații actualului lider PSD. Atât Marcel Ciolacu cât și Mihai Tudose, care și el ar prefera portofoliul Energiei în locul Apărării, vor însă un schimb de ministere în condițiile în care la MApN ultimul cuvânt îl are Cotroceniul, iar social democrații ar încerca să evite repetarea unui scenariu „Vasile Dîncu”. Situația ar fi cu atât mai dificilă pentru Mihai Tudose, fostul premier din epoca Dragnea, perioadă în care a militat pentru suspendarea președintelui Iohannis, iar acum ar ajunge în poziția de subordonat.

ADVERTISEMENT

Între timp însă liberalii pun presiune pe PSD pentru a face o nominalizare la Apărare susținând că un minister atât de important nu poate rămâne într-o poziție de incertitudine. „Nu cred că îşi permite cineva în momentul de faţă o perioadă lungă de negocieri politice sau re-aşezare sau schimburi la nivel guvernamental. Nu cred că vor fi 45 de zile sau să se lungească această perioadă la Ministerul Apărării, deschizând o altă perioadă de negocieri politice ar face bine cuiva”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, care a subliniat că liberalii sunt împotriva unor negocieri privind un schimb de portofolii între Apărare și Energie.

„Dacă cei de la PSD nu sunt în stare să propună o soluţie şi nu au, să ne spună, nu e nicio problemă, să nu se ascundă după degete şi cu informaţii pe surse, pentru că PNL, în orice moment şi pentru orice portofoliul are soluţii, înţelegând perfect contextul de securitate actual”, a declarat și liderul liberal Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT

PSD nu se va grăbi cu numirea la Apărare

Analiștii politici sunt de părere că în acest moment PSD-ul nu are niciun interes propriu să se grăbească cu o nominalizare la conducerea Apărării dacă trocul cu ministerul Energiei eșuează în cadrul coaliției. Potrivit acestora, așa cum s-a și discutat marți în CSAT, România urmează să demareze o serie de achiziții militare necesare în actualul context de securitate, o măsură care s-ar putea dovedi mai puțin populară cu o parte a populației ce resimte criza economică și unde principala grijă o reprezintă facturile uriașe la energie și încălzire. În plus, cea mai mare parte a acestora fac parte chiar din electoratul PSD.

„Ministerul Apărării nu este deloc un minister ușor, iar PSD-ul are acum tot interesul să-l țină pe Ciucă 45 de zile în fruntea acestui minister. Ideea e de a lua el asupra lui costul politic al tuturor acestor contracte de înarmare. Vorbim de corvete, de Iron Dome și de cine mai știe ce sisteme scumpe, care nu sunt plătite din PNRR și fără discuție va exista o presiune publică alimentată puternic de opoziție. Vorbim de mai multe miliarde de euro ce vor fi cheltuite pe tot soiul de sisteme de apărare și tehnică militară, lucruri pe care o parte a populației nu-l va înțelege.

Principala grijă a oamenilor sunt facturile și creșterile prețurilor. Dacă ți-a venit factura la curent o mie de lei și vezi apoi că statul dă sute de milioane de euro pe nu știu ce rachete normal că populația va fi enervată. Nu zic că o astfel de decizie nu e justificată, însă o mare parte a populației va fi împotriva acestui lucru în momentul în care ei stau fără căldură și cu grija facturilor. Deci nu cred că PSD-ul nu va face o nominalizare până nu-l va epuiza pe Ciucă în calitatea de ministru al apărării, chiar dacă liberalii insistă că rămâne ministerul social-democraților și că ei nu-l vor neapărat”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA.

PNL și PSD, agende diferite la guvernare

Cele două mari partide din coaliția de guvernământ, prin ministerele pe care au reușit să le negocieze la formarea actualului Guvern, s-au concentrat cu măsuri și mesaje în special pentru propriul electorat. Spre exemplu, în toată această perioadă de criză, social-democrații au fost cei care au venit cu mesaje privind nivelul de trai, creșterea prețurilor la alimente sau carburanți, sunt cei care acum insistă pentru majorarea salariului minim și creșterea pensiilor. Nu doar că PSD-ul a fost cel mai adesea cel care a anunțat intențiile Guvernului pentru măsurile sociale, dar a încercat constant să plaseze în sarcina liberalilor deciziile nepopulare.

În tot acest context situația din energie a jucat un rol central, iar ministrul Virgil Popescu a devenit o țintă constantă a atacurilor social-democraților. (Adesea acesta a încercat să îndrepte aceste critici către ANRE, instituția condusă de PSD.) În această situația, analiștii politici sunt de părere că cedarea portofoliului Energiei către PSD ar reprezenta o greșeală strategică pentru liberali, care ar oferi astfel social-democraților un minister cheie cu care să-și consolideze imaginea de partid darnic cu populația rurală, săracă și cei vârstnici. Potrivit acestora, mult mai rațional pentru PNL ar fi să-l schimbe pur și simplu pe Virgil Popescu, lucru greu de făcut în condițiile în care acesta are o relație apropiată chiar cu președintele Iohannis.

„Virgil Popescu a fost demonizat de presă, a fost făcut țăndări de principalele canale de știri fiind considerat trădătorul absolut doar pentru că în epoca lui s-a întâmplat liberalizarea prețului la energie. Pentru liberali ar fi o ușurare să scape de figura lui Virgil Popescu, oricât de mult l-ar iubi Iohannis. Pe de altă parte, tocmai pentru că este iubit de domnul președinte acesta nu va fi atât de ușor de îndepărtat.

Întrebarea e dacă, de exemplu, Mihai Tudose este mai bun decât Virgil Popescu, sau el vine la o masă care este deja aranjată. Pentru că, până la urmă, un viitor ministru la Energie mare lucru în plus nu poate să mai facă, având în vedere că deja UE a stabilit o serie de lucruri precum plafonarea prețului la gaz, dezlipirea prețului gazelor de curentul electric și așa mai departe. Deci el nu trebuie decât să pună în practică niște hotărâri luate deja la nivelul UE.

Oricine va veni va avea o serie de avantaje în plus față de Virgil Popescu și nu va avea nici figura asta de monstru care a luptat împotriva economiei românești în toate felurile. Sigur, cel mai bine pentru PNL ar fi să-l schimbe ei pe Virgil Popescu tot cu un liberal”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Andrei Țăranu.

Aceste tensiuni între PNL și PSD și modul în care fiecare partid încearcă să-și mulțumească propriul electorat, și în consecință să se faulteze reciproc, au fost vizibile și în seria de declarații cu privire la majorarea pensiilor. Însă de la începutul lunii trecute, ministrul muncii, PSD-istul Marius Budăi a avansat un procent de 10%, fiind imediat criticat de către liberali că nu a așteptat discuțiile din Guvern pe această temă. Procentul de 10% a fost imediat susținut de liderii PSD, precum Grindeanu sau Tudose, iar liderul partidului, Marcel Ciolacu, a precizat că o majorare mai mică de atât ar fi chiar „inumană”.

După ce atât premierul Nicolae Ciucă cât și liderul PSD au convenit, mai mult în declarațiile publice, că procentul de majorare al pensiilor nu poate depăși 11%, voci precum Rareș Bogdan, dar mai ales președintele Iohannis, au susținut procente de 15, 16%. „S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condițiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare”, a spus președintele Iohannis, declarație ce a iritat liderii social-democrați, mai ales că și premierul Ciucă a revenit asupra declarațiilor inițiale, susținând acum o majorare a pensiilor egală cu rata inflației.

Liberalii, care par să fi câștigat o bătălie cu PSD-ul pe tema procentelor din pensii, par să se îndrepte însă spre o înfrângere în dosarul Schengen. Liberalii, care s-au axat în special pe temele de politică externă, precum războiul din Ucraina sau intrarea în Schengen, unde dețin și portofoliile Justiției și Internelor, și-au calculat greșit șansele de succes pe această temă, susțin analiștii politici, și au încercat să capitalizeze electoral prea devreme. Politologul Andrei Țăranu este însă de părere că ar fi inutil să ne așteptăm la o demisie a unui ministru liberal, Predoiu sau Bode, în cazul unui eșec pe tema primirii României în Schengen.

„Și anul trecut au fost discuții în Comisia JAI, însă, acum cu războiul din Ucraina, politicienilor români li s-a părut că există o fereastră de oportunitate. În momentul în care a venit acest oportunitate s-au apucat să facă lobby. Dacă erau deștepți ar fi trebuit să facă acest lobby însă fără să se laude cu el în toată presa. Deci trebuiau să facă acest lucru fără să caute avantaje în țară, adică fără să se bată cu pumnii în piept până când lucrurile nu erau clare. Astfel au generat așteptări mari, iar după aceste așteptări a venit deziluzia, o deziluzie ce putea fi oarecum prevăzută.

Acum unii se apucă să caute vinovații, ceva tipic românesc, iar culmea o reprezintă partidele puterii care dau vina pe USR pentru faptul că ar fi scos dosarul lui Bode cu achiziția BMW-urilor. E genul de prostie imensă de toată jena”, a mai precizat acesta, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT