News

Pipera, printre cele mai periculoase cartiere! Mărmureanu avertizează: “Pot apărea fenomene de lichefiere a solului”

19.01.2021 | 12:52
Pipera printre cele mai periculoase cartiere Marmureanu avertizeaza Pot aparea fenomene de lichefiere a solului
Probleme mari în cartierul Pipera. sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a ajuns Pipera, raiul corporatiștilor, printre cele mai periculoase cartiere din București. Concret, în ciuda prețului exorbitant solicitat de dezvoltatorii imobiliari pentru fiecare metru pătrat, zona este una plină de probleme. De la transportul în comun, unul care pare că așteaptă o tragedie, până la un eventual seism care ar putea aduce un adevărat dezastru, Pipera pare că le are pe toate.

Reporterii FANATIK le-au luat pe rând și au încercat să găsească explicații de la specialiștii în domeniu. De curând, în mediul online, au apărut câteva imagini cu o linie de tramvai care traversează cartierul.

ADVERTISEMENT

De altfel, de-a lungul timpului, mai mulți oameni au atras atenția asupra infrastructurii din această zonă. Liniile sunt într-o stare avansată de degradare și există oricând pericolul de deraiere iminentă.

Cum a ajuns cartierul Pipera, unul din cele mai periculoase din București

”O vizită în teren a Asociației Metrou Ușor arată situația catastrofală a tramvaielor ce duc spre Pipera, cel mai mare pol de business din Capitală. Pe Șoseaua Petricani găsim linii dezbinate, traverse putrezite, șuruburi scoase, stâlpi de beton fisurați, consolele rețelei de tramvai ruginite și un pat de gunoaie”, se arată într-o postare de pe contul de Facebook al Asociației Metrou Ușor.

ADVERTISEMENT

Sursa foto – facebook Asociația Metrou Ușor

Dacă ne raportăm strict la transportul cu tramvaiul, atunci lucrurile par la fel ca acum mulți ani de zile. Deși zona era luată, înainte de pandemie, cu asalt de zeci de mii de oameni, autoritățile n-au părut prea interesate de o modernizare a liniilor.

Existența metroului a fost considerată suficientă pentru a prelua surplusul de călători. Puținii localnici spun că tramvaiele riscă să se rupă. Tocmai de aceea, vatmanii circulă cu viteză redusă, pentru a nu se produce accidente.

ADVERTISEMENT

Sursa foto – facebook Asociația Metrou Ușor

În mandatul fostului primar, se știe că a existat un proiect pentru modernizarea Bulevardului Dimitrie Pompeiu, inclusiv a căii de rulare a tramvaielor. Acesta a fost abandonat destul de repede și a rămas doar la nivel de intenție.

Pipera, în zona roșie seismică a Bucureștiului

Problemele nu se termină aici, pentru că întreaga zonă pare a avea probleme chiar mai mari. Contactat de FANATIK, Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific INFP, a explicat că Pipera nu reprezintă chiar afacerea perfectă pentru cei care vor să-și cumpere un apartament.

ADVERTISEMENT

În ciuda avertismentelor, în ultimii ani, nordul Bucureștiului a fost luat cu asalt de antreprenori. Aici s-au ridicat peste noapte cele mai înalte blocuri din oraș, dar nu și pe cel mai solid teren.

Sursa foto – facebook

Conform cercetătorilor de la Institutul Măgurele, de departe cea mai afectată zonă a Bucureștiului este tocmai această parte de nord a orașului, una în care se află Pipera. De asemenea, cei din Otopeni, Aviației și Pantelimon sunt la fel de expuși pericolului fiind într-o adevărată zonă roșie a Capitalei.

„Zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului în cazul unui cutremur, o „curgere” a nisipului, iar clădirile se pot înclina. În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile”, a spus Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Cât costă o casă în cartierul Pipera

Localnicii spun că zona a înflorit peste noapte. a fost o mană cerească pentru antreprenori. „Ce vedeți dumneavoastră aici nu exista acum vreo 10 ani. Și cu cât coborâm în timp, puteți verifica și la Muzeul Bucureștiului, zona asta pentru care se bat corporatiștii, oferea acum vreo 2-3 decenii câmp.

Câmp cât vezi cu ochii. Într-adevăr, arată acum pe anumite porțiuni ca în filme. Blocuri înalte, zgârie nori, autostradă, poduri care trec pe la înălțimea etajelor, parcă e genericul din Dallas. Dar, aici, era câmp. Bucureștiul ăsta nou se construiește pe câmp, ăsta e adevărul”, spune cu patos Flavius Moldovan, unul dintre cei care locuiesc undeva în zona Aurel Vlaicu.

Sursa foto – MIHAI DASCALESCU / MEDIAFAX FOTO

Agent imobiliar, bărbatul a explicat și cum au explodat prețurile în zonă. „Să știți că Pipera are prețuri pentru toate buzunarele. Și case mediteraneene pe care dai opt sute de mii de euro, dar și apartamente cu două camere ceva mai prăfuite și mult mai ieftine”.

Concret, prețul unui apartament cu două camere într-un bloc nou ajunge și la 90 de mii de euro, în timp ce 3 camere saltă bine peste o sută de mii de euro. Blocurile vechi par să aibă prețuri normale comparativ cu celelalte cartiere ale orașului. Sunt apartamente cu două camere și cu 50-60 de mii de euro.

ADVERTISEMENT