News

Piramidele, atracție turistică pentru președinții României! Cum îi zăpăcea Nicolae Ceaușescu pe toți și de ce a făcut o criză de nervi Traian Băsescu în Egipt

Piramidele au reprezentat o adevărată atracție turistică pentru mai toți președinții României!
01.11.2021 | 11:47
Piramidele atractie turistica pentru presedintii Romaniei Cum ii zapacea Nicolae Ceausescu pe toti si de ce a facut o criza de nervi Traian Basescu in Egipt
Nicolae Ceaușescu a deschis seria vizitelor în Egipt pentru președinții României. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la statisticile oficiale atunci Egiptul reprezintă în mod categoric un partener de afaceri important pentru România. Anul trecut, an în care pandemia de coronavirus a afectat puternic întreaga planetă, ţara noastră a avut schimburi comerciale cu „prietenul” african de peste 500 de milioane de dolari.

Mai bine de 400 de milioane au însemnat exporturi pe care România le-a trimis în Egipt. Cerealele au ocupat prima poziție, dar aproape la fel de bine au mers și articolele din lemn sau produsele alimentare. Lista este însă una lungă și a fost conturată serios chiar de Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Piramidele, atracție pentru președinții României!

Așa cum FANATIK a scris AICI, fostul președinte al României comuniste a mers în Egipt în aprilie 1972. Interesant este că omologul său de atunci, Anwar El Sadat, i-a pregătit chiar și un program special.

Discutăm despre o deplasare la Alexandria pentru inspectarea fabricii de sodă în care investise bani serioși și țara noastră, dar și un spectacol de sunet şi lumini la piramide.

ADVERTISEMENT

Era doar începutul vizitelor pe care președinții României le-au tot făcut la piramidele egiptene. Ruta a funcționat și invers. Astfel, în cele trei decenii în care s-a aflat la putere, Hosni Mubarak  a vizitat și el România de zece ori. A făcut-o de trei ori ca vicepreşedinte, apoi ca şef al statului.

“Când mergeam peste hotare, Ceaușescu schimba vizita: nu mai mergem încolo, să fie aia, să fie ailaltă. Îi dădea peste cap, încât șeful protocolului din Egipt, de exemplu, după o vizită a lui Ceaușescu primea concediu o săptămână, atât de mult îl năuceam”, a rememorat Ștefan Andrei, fostul ministru de Externe al României despre momentele petrecute în Egipt.

ADVERTISEMENT

Cum s-a îmbrăcat Ceaușescu în turneul african

Potrivit apropiaților fostului cuplu prezidențial, Nicolae Ceaușescu avea parte de vizite programate la secundă, dar pe care reușea să le dea destul de repede peste cap. Nu o dată, oamenii din jurul său au făcut imposibilul pentru ca el să beneficieze de tot.

“Pentru turneul prin țările africane, Nicolae Ceaușescu a apelat la serviciile croitorilor săi de încredere, iar aceștia i-au creat celebrele costume safari, din materiale ușoare.

ADVERTISEMENT

Acestea făceau parte dintr-un depozit de la Ploiesti numit “S”, de la Special. De aceste materiale nu avea nimeni voie să se atingă”, spunea creatorul Sergiu Boiangiu de la Arta Modei pentru jurnalul.ro

Cum a rămas Ion Iliescu un apropiat al Egiptului

Revoluția din decembrie 1989 a schimbat regimul, dar nu și metehnele în România. Ion Iliescu a fost un adevărat președinte globetrotter și nu a ratat ocazia de a bifa câteva călătorii aparte în cele trei mandate pe care le-a avut.

Primul șef de stat al României democrate a văzut aproape toate țările din Europa, dar a străbătut și alte continente. SUA, Asia sau Africa s-au aflat și ele pe lista lui Iliescu.

Acesta a mers pentru prima oară în Egipt în noiembrie 1995. Liderul PSD și-a continuat al treilea mandat, de asemenea, cu o expediție în nordul Africii. Iliescu a fost cazat atunci la Palatul Kubbah din Cairo și a asistat și el la un spectacol de sunet și lumini pe Platoul celor trei piramide.

Mai mult decât atât, Iliescu s-a plimbat și pe Nil la bordul navei „Faraonul de Aur”. Ca să încheie vizita cu stil, acesta a participat și la redeschiderea Bibliotecii din Alexandria.

În 2002, președintele PSD a plecat într-un turneu asiatic. A vizitat atunci Emiratele Arabe Unite, Japonia, Vietnam, Filipine, Singapore, dar la puțin timp de la întoarcere a redevenit oaspetele lui Hosni Mubarak.

Traian Băsescu, criză de nervi în Egipt

Nu toată lumea s-a distrat pe cinste în Egipt. Adriana Săftoiu, fostă consilieră prezidențială și purtător de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, a povestit pe o rețea de socializare cum a avut loc o vizită oficială a fostului președinte, în 2006.

Mai exact, Săftoiu a precizat că Băsescu nici nu a vrut să audă de turul oficial al piramidelor. A motivat prin faptul că le mai văzuse. Fostul șef de stat s-a enervat însă la culme atunci când a constatat că niciunul din delegație nu s-a întors la timp în hotel.

Vizibil iritat, Băsescu le-a transmis ferm celor din staff-ul său: „Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță. Că nu de asta sunteți aici ca să faceți turism”.

Klaus Iohannis, vizita care a înnebunit o țară întreagă

Ultimul pe lista vizitelor de stat în Egipt a fost Klaus Iohannis. Momentul ales nu a fost însă cel mai potrivit. România traversează o criză politică gravă, dar președintele a părut mai interesat de câteva poze alături de consoartă la piramide.

Îmbrăcați lejer, cei doi s-au fotografiat și au afișat o atitudine deschisă, jovială, în ciuda haosului din țară și a pandemiei care a pus stăpânire peste România.

ADVERTISEMENT