Fotbal intern

INSIDER la Atena: “Grecilor le este FRICĂ de noi! Nu sînt favoriţi!”

Cosmin Bărcăuan şi-a petrecut ultimii şapte ani în fotbalul grecesc şi a acceptat să facă pentru FANATIK o analiză detaliată a dublei de baraj care ne poate califica la un turneu final după...
10.11.2013 | 11:15
INSIDER la Atena Grecilor le este FRICA de noi Nu sint favoriti
ADVERTISEMENT

ALL

Cosmin Bărcăuan şi-a petrecut ultimii şapte ani în fotbalul grecesc şi a acceptat să facă pentru FANATIK o analiză detaliată a dublei de baraj care ne poate califica la un turneu final după 15 ani.

Cosmin, lucrezi în Grecia de şapte ani. Mai întîi ca jucător, acum ca antrenor. Cum e fotbalul de acolo?
Ca peste tot, criza financiară a afectat şi fotbalul. Nu mai este calitatea de acum şase-şapte ani… Sînt două, trei echipe care ţin ştacheta ridicată, pentru că îşi pot permite să transfere fotbalişti buni, din străinătate. În rest, campionatul e cam la acelaşi nivel cu cel din România. De exemplu, am văzut zilele trecute meciul Oţelul – Botoşani din Liga 1 şi pot spune că e echivalent cu un Xanthi – OFI de aici.

Ţie cum îţi merge? De cîţiva ani te-ai dedicat meseriei de antrenor…
– Într-adevăr, am preluat o echipă mică de aici, Digenis Lakkoma, de cînd era în liga a cincea. Am promovat în fiecare an, iar acum sîntem în al treilea eşalon. Sperăm să urcăm şi mai mult. După şase etape sîntem pe locul trei, aşa că avem şanse bune să ne batem iar la promovare. Cel mai mult mă bazez pe jucători tineri, talentaţi, care îşi doresc să progreseze cît mai mult şi cît mai repede în carieră.

ADVERTISEMENT

Cum privesc grecii barajul cu România?
– Cred că le e puţin frică! Cel puţin aşa i-am simţit eu din declaraţii şi din modul de abordare a lucrurilor după tragerea la sorţi. Nu ne consideră victime, să ştii.

„Piţurcă a zis că Grecia e favorită, dar nu are dreptate”

Crezi că sînt favoriţi?
– Nici vorbă! Şansele sînt absolut egale, 50-50! L-am auzit şi pe domnul Piţurcă cînd a zis că Grecia este favorită, dar cred că nu are dreptate. De ce să aibă ei prima şansă? Nu ne sînt superiori.

ADVERTISEMENT

FOTBAL:ROMANIA-ESTONIA 2-0,PRELIMINARIILE CM 2014 (15.10.2013)

Tu cine crezi că se califică?
– Pfff… Mi-e foarte greu să spun, pentru că vorbim de două echipe asemănătoare şi ca valoare, şi ca stil. Eu aş fi vrut să se califice ambele la Cupa Mondială, pentru că sînt puţin împărţit… Totuşi, pot să bag mîna în foc că meciul tur, de la Pireu, se va încheia la egalitate. Iar dacă România marchează, avem şanse foarte mari să ne calificăm.

E un avantaj că jucăm primul meci în deplasare?
– Da, este, mai ales dacă luăm în considerare tactica lor defensivă pe care, în mod cert, o vor aplica şi la barajul ăsta. Presiunea va fi mare pentru ambele echipe, dar dacă scăpăm cu bine de acolo, pentru noi va fi mult mai uşor.

ADVERTISEMENT

„Să nu-i scăpăm din marcaj pe Samaras şi Mitroglou că e deranj!”

Care sînt punctele lor forte?
– Stau foarte bine în defensivă, pe axul central al apărării. Fundaşii centrali Manolas şi Sokratis sînt greu de depăşit, mai ales că sînt dublaţi excelent şi de cei doi mijlocaşi din faţa apărării. Unul e Karagounis, iar celălalt Tzolis sau Katsouranis, în funcţie de decizia antrenorului. Sînt foarte experimentaţi şi nu lasă fisuri. Apoi, trebuie să avem foarte mare grijă la tripleta ofensivă Salpingidis – Mitroglou – Samaras, care sînt letali pe contraatac. În plus, Samaras este foarte periculos cu mingea la picior, aşa că e nevoie să i se acorde atenţie suplimentară. Nici unul nu trebuie scăpat din marcaj, că altfel e deranj!

„E o pîine de mîncat pe benzi”

Dar unde ar putea cîştiga România meciul?
– Sînt convins că domnul Piţurcă ştie mai bine ce are de făcut, aşa că nu prea îmi permit eu să dau sfaturi. Totuşi, urmărindu-i, pot spune că au probleme serioase pe benzile liniei defensive. Torosidis şi Holebas sînt obişnuiţi de la Roma şi Olympiacos să urce foarte des în atac. Mai strîng ei în centru, însă uită de multe ori de părţile laterale şi le lasă descoperite frecvent. E o pîine de mîncat acolo! Dacă atacăm pe benzi, avem şanse bune să le punem mari probleme.

ADVERTISEMENT

„Grecii sînt foarte tari pe faza defensivă, în special în centrul apărării, iar atacanţii au un joc letal pe contraatac” 

363128-barcauan-1

Din naţionala României pe cine mizezi?
– Îmi place mult Torje! A crescut în joc în ultimul timp, chiar dacă o bună perioadă nu a avut echipă de club. La fel şi Marica, e un atacant cu foarte mult potenţial, care sînt convins că va ajuta naţionala şi în această dublă. Apoi îl mai avem pe Lazăr care e coechipier, la PAOK Salonic, cu patru din componenţii naţionalei Greciei. Vorbim aici de Salpingidis, Katsouranis, Ninis şi Tzolis. E un mare avantaj că el joacă în campionatul lor de atît timp, îi cunoaşte bine.

„Mi-e frică pentru că au experienţa turneelor finale”

Crezi că unul dintre cei enumeraţi de tine va fi decisiv pentru calificare?
– Nici nu se pune problema în modul ăsta! Un baraj de calificare la un turneu final e genul de confruntare în care nu te poţi impune decît printr-un excelent joc de echipă, nu prin individualităţi. Mai ales împotriva unui adversar care îţi seamănă atît de mult.

Să înţeleg că, din punctul tău de vedere, Grecia nu este deloc un adversar de speriat…
– Dintre toate echipele cu care puteam juca, e clar că ei sînt cei mai accesibili. Dar eu mă tem de experienţa lor! Asta mă îngrijorează un pic. Au mulţi fotbalişti care ştiu ce înseamnă presiunea de la turneele finale, au fost acolo. Grecia n-a ratat nici una dintre ultimele trei campanii de calificare. Din punctul ăsta de vedere ne sînt cu mult superiori. Salpingidis, Karagounis sau Katsouranis ştiu cu ce se mănîncă un mondial, în timp ce de la noi, nimeni nu a ajuns acolo. Sper totuşi să nu conteze aşa mult detaliul ăsta.

2

echipe din Grecia şi-a trecut Bărcăuan în palmares: PAOK Salonic şi OFI Creta

„Stoican nu poate face minuni în 30 de zile”

Ai spus că urmăreşti şi meciuri din Liga 1…
– Da, da! Păi cum altfel? Încerc să văd cît mai multe meciuri din fiecare etapă pentru că e normal să rămîn conectat cu fotbalul românesc. Mai ales la partidele lui Dinamo. Nu ratez nici una de cînd Flavius a fost numit antrenor în „Ştefan cel Mare”!

Crezi că este varianta potrivită pentru Dinamo?
– Da, pentru că mie îmi place ideea asta de reconstrucţie, cu atît mai mult cînd li se dau credit antrenorilor tineri. Mă cunosc cu el din 1999, ştie foarte mult fotbal şi sînt fericit că domnul Negoiţă i-a oferit acest post. Poate că mai are nevoie şi de cîţiva jucători, dar în special are nevoie de timp şi de încredere pentru că nu poate face minuni în 30 de zile, doar nu are o baghetă magică.

Tu ai jucat mulţi ani şi la Craiova. Ce părere ai despre situaţia de acolo?
– Am spus-o şi în trecut, dacă la Salonic se întîmpla, cu PAOK, ce s-a întîmplat cu Universitatea în 2011, era revoluţie! Sînt mîhnit că există atîtea probleme acolo şi acum, în loc să se facă front comun pentru construirea unei echipe puternice care să se bată la cupele europene şi chiar pentru Liga Campionilor. Craiova merită să fie sus în fotbalul românesc. Dar sînt sigur că pînă la urmă se vor împăca, iar scandalurile vor dispărea.

fani

Şi în Grecia, una dintre echipele de tradiţie, AEK Atena, are mari probleme…
– Da, din cauza crizei financiare, după cum ţi-am mai zis. Au avut probleme cu licenţa, doar că în Grecia nu stau lucrurile la fel precum în România, măsurile nu sînt chiar atît de radicale. Nu a fost nici o echipă retrogradată, dar cele în cauză au primit interdicţie la transferuri din străinătate şi ulterior s-au prăbuşit oricum, pe linie sportivă, aici intrînd şi AEK.

8

selecţii a strîns Cosmin Bărcăuan pentru naţionala României în intervalul 2000-2004, perioadă în care a reuşit să marcheze şi două goluri

 

ADVERTISEMENT
Tags: