News

Pițurcă: 62 de ani între înger, la Steaua, și Satana, la… general! Video

08.05.2018 | 17:36
Victor Pițurcă a marcat două goluri în returul semifinalei cu Anderlecht pentru un 3-0 care deschidea drumul spre finala de la Sevilla în 1986

Victor Pițurcă, îngerul Stelei în 1986, cu Kuusysi și Anderlecht, devenit… Satana la echipa națională (pe care și așa, încăpățânat, subiectiv, încruntat și dogmatic, a calificat-o la două turnee finale europene, în 2000 și 2008), împlinește astăzi 62 de ani. Dintre care 48 i-a dedicat fotbalului.

Victor Pițurcă s-a născut pe 8 mai 1956, în comuna Orodel, județul Dolj și a început să joace fotbal la 14 ani, când a fost legitimat la juniorii Universității Craiova. În 1974 a fost împrumutat un an la Dinamo Slatina (Divizia B), după care a revenit în Bănie, a debutat în Divizia A pe 19 noiembrie 1975, în meciul Universitatea Craiova – FC Argeș 4-0. A avut apariții sporadice doi ani, apoi a plecat iarăși în „B”, la Pandurii Târgu Jiu (1977-1978, echipa a retrogradat în C) și CSM Drobeta Turnu Severin (1978-1979, echipa a retrogradat în C). În 1979 revine în prima divizie, la FC Olt Scornicești, echipa-minune din satul „celui mai iubit fiu al poporului român, tovarășul Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român”. Unde a jucat 4 sezoane, din ce în ce mai mult și mai bine, în condiții cu mult peste cele obișnuite la un club de provincie, datorită „grijii părintești” a organelor de partid și de stat pentru echipa „tovarășului”.

Victor Pițurcă la cununia cu Maria, soția alături de care este de mai bine de 35 de ani, în ciuda unor aventuri de notorietate ale fostului atacant
Victor Pițurcă la cununia cu Maria, soția alături de care este de mai bine de 35 de ani, în ciuda unor aventuri de notorietate ale fostului atacant

Mitică fost la Ligă: „Ăsta a fost marele lui defect, jocurile de noroc”

Împătimit al jocurilor de noroc, strict interzise de regimul comunist,  în 1981 a fost surprins de Miliție la o partidă de barbut, cu vreo 11.000 de lei la el, o sumă foarte mare în acel timp, a ajuns în arest, a fost tuns la zero, a frecat podele vreo 3 săptămâni, a fost judecat și condamnat la 6 luni de închisoare. L-a salvat și l-a scos din pușcărie Dumitru Dragomir, pe atunci președinte la FC Olt, cu relațiile sale la „nivel înalt”. „Ăsta a fost marele lui defect, jocurile de noroc. L-au luat direct din joc, era la barbut, atunci era o pedeapsă clară, șase luni cu executare, fără discuție. Am alergat pe la toate cunoștințele mele de la partid și am reușit să-l scot din pușcărie. Și-a făcut pedeapsa la Scornicești, stând în cantonament și ieșind numai la meciuri”.

Victor Pițurcă: 62 de ani între înger, la Steaua, și Satana, la… general!

Avea 27 de ani când a fost adus la Steaua, în iulie 1983. Antrenori erau Constantin Cernăianu și „Profesorul” Gheorghe Constantin, dar transferul s-a făcut la recomandarea – și insistența! – lui Emeric Ienei, care aprecia calitățile tehnice ale „vârfului” oltean, în antiteză cu îndoiala președintelui Ion Alecsandrescu, legată de viteza și travaliul „nouarului” ochit de Ienei. Piturcă voia cu orice preț să joace la o echipă mare așa că  a fost în stare, el, obișnuit cu buzunarul plin, să-i replice lui Florin Halagian, antrenorul său de la FC Olt, că nu-l interesează… banii, cand acesta îi spusese că nu va mai câștiga la Steaua banii de la Scornicești!

Epoca de Aur de la Steaua, încununată de Cupa Campionilor Europeni

Cu Steaua a avut cele mai mari satisfacții ale carierei: 5 titluri de campion (1985-1989), 3 cupe (1985, 1987, 1989), titlul de golgheter în sezonul 1987-1988, cu 34 de goluri. Goluri cu care a câștigat și „Gheata de Bronz” a Europei, fiind devansat de turcul Tanju Çolak (Galatasaray Istanbul), cu 39 de goluri, și de danezul John Eriksen (Servette Geneva), cu 36 de goluri.

A fost, de asemenea, golgheterul Stelei în ediția 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, încununată cu marele trofeu câștigat pe 7 mai 1986, la Sevilla. A dat gol în fiecare meci jucat în Ghencea, dar realmente „înger păzitor” s-a dovedit în returul „sfertului” cu micuța formația finlandeză Kuusysi Lahti, pe care Steaua a eliminat-o cel mai greu, cu un gol al său în minutul 86 al returului jucat în deplasare, după 0-0 la București.

Apoi, în returul semifinalei cu „Notre respect Anderlecht” (0-1 în tur, la Bruxelles) a marcat două dintre cele 3 goluri ale unei victorii strălucitoare la zero, care au trimis Steaua în finala de la Sevilla.

A mai câștigat cu echipa pe atunci militară și Supercupa Europei pe 24 februarie 1987, 1-0 cu Dinamo Kiev la Monaco, după ce pierduse finala Cupei Intercontinentale, la Rokio, pe 14 decembrie 1986, 0-1 cu argentinienii de la River Plate. După perioada de glorie de la Steaua, pentru care a jucat 174 de meciuri şi a marcat 137 de goluri, în 1989 a plecat în Franța, la Racing Club de Lens, unde a jucat un sezon înainte de retragere.

Locul obținut cu Universitatea Craiova, la debutul ca antrenor, nemaiatins de 23 de ani!

În meseria de antrenor, Victor Pițurcă a debutat pe cai mari, la Steaua, în martie 1992, și a terminat campionatul pe locul 2, dar a luat Cupa. A trecut apoi la Universitatea Craiova, cu care a obținut tot locul 2 în campionatul 1994-1995, clasare care n-a mai fost depăşită de echipa Olteniei, indiferent de patron, niciodată, deşi de atunci au trecut 23 de ani!

Două calificări „naționale” consecutive

A preluat apoi naționala U23, cu care a reușit calificarea la Campionatul European desfășurat în România în 1998, singura performanţă reuşită de la această grupă de vârstă după 1989! Logic, „urcă” la naționala „mare”, pe care o califică la Campionatul European de fotbal din 2000 / Belgia și Olanda, dar este demis înainte de finele lui 1999, în urma unui conflict cu unii jucători importanți ai naționalei, printre care Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu și Dan Petrescu.

La începutul lui 2000 revine pe banca Stelei și termină campionatul pe locul 3, dar îl câștigă pe următorul, în 2001.

Victor Pițurcă îi dă ultimile indicații lui Cristi Ciocoiu în pauza meciului Steaua – Astra 1-3 din etapa 9 a sezonului 2000-2001 (14 octombrie 2000)
Victor Pițurcă îi dă ultimile indicații lui Cristi Ciocoiu în pauza meciului Steaua – Astra 1-3 din etapa 9 a sezonului 2000-2001 (14 octombrie 2000)

Se ceartă cu Gigi Becali în iunie 2002, se împacă în octombrie 2002, termină pe 2 în 2003 și 2004.

Victor Pițurcă la lansarea oficiala a parteneriatului dintre Steaua și Nike, alătiri de Gigi Becali și Viorel Păunescu (2002)
Victor Pițurcă la lansarea oficiala a parteneriatului dintre Steaua și Nike, alătiri de Gigi Becali și Viorel Păunescu (2002)
Victor Pițurcă alături de Gigi Becali și Dorinel Munteanu la prezentarea celui dun urmă ca jucătoer al Stelei (ianuarie 2004)
Victor Pițurcă alături de Gigi Becali și Dorinel Munteanu la prezentarea celui dun urmă ca jucătoer al Stelei (ianuarie 2004)
Victor Pițurcă și coechipierul cu care s-a înțeles cel mai bine în atacul Stelei, Marius Lăcătuș, la inaugurarea Centrului Național de Fotbal Mogoșoaia (23 august 2005)
Victor Pițurcă și coechipierul cu care s-a înțeles cel mai bine în atacul Stelei, Marius Lăcătuș, la inaugurarea Centrului Național de Fotbal Mogoșoaia (23 august 2005)

Frica i-a fost fatală la EURO 2008

În decembrie 2004, e numit din nou la echipa națională, într-un moment în care calificarea la turneul final CM 2006, din Germania, era compromisă. Califică, însă, pe tricolori la Euro 2008, desfășurat în Austria și Elveția. A avut parte de o grupă tare, pe care a terminat-o pe locul 3, după remize cu Franța și Italia și înfrângere cu Olanda. În țară a fost aspru criticat pentru stilul defensiv impus echipei și frica de a ataca, mai ales în ultimul meci, cu o Olandă deja calificată și care numai nu ne-a rugat să îi dăm gol…

Preliminariile CM 2010 / Africa de Sud au început dezastruos pentru naționala condusă de Pițurcă, 0-3 cu Lituania la Cluj, și după ce primele două meciuri din primăvara lui 2009, contra Serbiei și Austriei s-au terminat și ele cu două înfrângeri, Pițurcă a fost demis la 9 aprilie 2009.

Scandalul cu Mititelu i-a adus 7 milioane de euro. Teoretic…

În iunie 2010, Pițurcă a revenit la Steaua, a schimbat din temelii lotul și a umplut tribunele din Ghencea la primul meci de „acasă” din campionat. Era ultima zi din iulie, etapa a doua și 28.000 de fani au stat ore bune la coadă până cu câteva minute înainte de startul partidei pentru a-și lua bilet la duelul cu Universitatea Craiova, încheiat cu 2-1 pentru „roș-albaștri”. Numai că după două victorii și un egal, Pițurcă demisionează din cauza unui nou conflict cu patronul Gigi Becali și la 26 august semnează cu Adrian Mititelu la FC Universitatea Craiova. Se implică atât de mult în viața echipei încât Mititelu se sperie că vrea să-i fure „copilul” și între ei se declanșează un conflict iuriaș, care duce la suspendarea lui Pițurcă de către consiliul de administrație al clubului la 11 ianuarie 2011. Începe un lung șir de procese cu Mititelu, care aveau să se încheie cu obligativitatea patronului FC Universitatea Craiova de a-l despăgubi pe antrenor cu nici mai mult, nici mai puțin de 7 milioane de euro, bani pe care, bine-nțeles că nu i-a văzut nici până în ziua de azi!

Victor Pițurcă împreună cu patronul Universității Craiova, Adrian Mititelu, înainte de uriașul scandal care a dus la distrugerea echipei craiovene (15 august 2009)
Victor Pițurcă negocia preluarea Universității Craiova cu patronul Adrian Mititelu, înainte de uriașul scandal care a dus la distrugerea echipei craiovene (în trinune la un meci de Divizia B, pe 15 august 2009)

A treia „descălacare” la echipa națională, primul turneu final ratat

Pe 15 iunie 2011 Pițurcă „descalecă” a treia oară la echipa națională. A condus tricolorii în 34 de meciuri: 17 victorii, 10 remize și 7 înfrângeri., dintre care doar 4 în meciurile oficiale, două cu Olanda, una cu Turcia şi una cu Grecia. Au debutat în mandatul lui 32 de jucători, printre care Vlad Chiricheş, Alexandru Chipciu, Mihai Pintilii, Alexandru Măţel, Raul Rusescu, Claudiu Keşeru, Cosmin Matei sau Cristi Manea.

Victor Pițurcă salută publicul cu echipa națională după 0-0 în amicalul cu Argentina pe Arena Națională (5 martie 2014)
Victor Pițurcă salută publicul cu echipa națională după 0-0 în amicalul cu Argentina pe Arena Națională (5 martie 2014)

A ratat calificarea la CM 2014 din Brazilia, după ce a terminat pe locul 2  grup preliminară din care au mai făcut parte Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia şi Andorra. A jucat un baraj, cu Grecia, considerat cel mai facil adversar din play-off, însă a pierdut la pireau cu 1-3 și n-a reușit decât un 1-1 la București. În preliminariile pentru EURO 2016 din Franța a lăsat naţionala pe locul 2, cu 7 puncte din primele 3 meciuri, reuşind victorii importante în Grecia (1-0) şi în Finlanda (2-0), dar şi un rezultat de egalitate cu Ungaria, la Bucureşti (1-1). La 16 octombrie 2014 FRF și Victor Pițurcă reziliau de comun acord contractul privind postul de selecționer al echipei naționale a României.

Al Ittihad trebuie să-i dea 2 milioane de dolari!

La scurt timp, Victor Pițurcă devenea antrenorul clubul Al-Ittihad din Arabia Saudită, cu care semna un contract pe doi ani. S-a certat cu șeicii în iulie 2015, a fost înlocuit cu Loți Bölöni, a plecat, s-a întors în decembrie, l-a înlocuit pe Loți Bölöni, a semnat un nou contract pentru 2,2 milioane de dolari pe un sezon și jumătate, s-a certat din nou cu șeicii în august 2016, i-a dat în judecată și a câștigat procesul în ianuarie plus o sumă imensă: 2 milioane de dolari! Pe care dacă îi va vedea cum a văzut și banii cîștigați tot prin instanță și de la Adrian Mititelu, vă reamintim, 7 (șapte!) milioane de euro, mai bine se lasă de… antrenorat!

Victor Pițurcă împreună cu Raluca, fiica sa, Maria, soția și fiul Alexandru
Victor Pițurcă împreună cu Raluca, fiica sa, Maria, soția și fiul Alexandru

„Porecla de Satana mi s-a pus de la numărul de la maşină, 666. Nici mie nu-mi place 666, mi se potriveşte mai bine 999, a fost numărul meu de pe tricou. Povestea cu 666 e veche, de la maşina pe care am luat-o de la Marica. Nici mie nu mi-au plăcut numerele, am tot zis că o să schimb maşina şi nu am reuşit un timp destul de lung. Acum asta este porecla mea, Satana. Nu pot face nimic în acest sens şi nici nu mă deranjează. Este un subiect de discuţii pentru oameni” – Victor Pițurcă

11 trofee are Victor Pițurcă în palmaresul de jucător: 5 titluri naționale (1985, 1986, 1987, 1988, 1989), 4 Cupe ale României (1985, 1987, 1988, 1989), Cupa Campionilor Europeni (1986) și Supercupa Europei (1986), toate cu Steaua

2 trofee interne a cîştigat Victor Piţurcă în cariera de antrenor: campionatul (în 2001) şi Cupa României (1992), ambele cu Steaua

174 de meciuri în care a marcat 137 de goluri a jucat Victor Pițurcă în perioada sa de glorie la Steaua (1983-1989)

13 meciuri în care a marcat 6 goluri a jucat Victor Pițurcă pentru echipa națională

96 de meciuri s-a aflat Victor Pițurcă pe banca tehnică a echipei naționale: 53 de victorii, 23 de egaluri și 20 de înfrângeri

55 % este procentajul victoriilor obținute de Victor Pițurcă la echipa națională

178 de jucători a folosit Victor Pițurcă în cele 96 de meciuri la cârma echipei naționale