“Tricolori” de milioane, pa! Piţurcă îi retrage pe toţi!

Mandatul lui Victor Piţurcă la echipa naţională echivalează, mai mult sau mai puţin întîmplător, cu debarcarea de sub tricolor, forţată sau directă, a unor jucători cu o valoare certă,...
16.08.2013 | 15:49
Tricolori de milioane pa Piturca ii retrage pe toti
ADVERTISEMENT

Mandatul lui Victor Piţurcă la echipa naţională echivalează, mai mult sau mai puţin întîmplător, cu debarcarea de sub tricolor, forţată sau directă, a unor jucători cu o valoare certă, dovedită în campionate din străinătate. Deloc întîmplător însă este faptul că toţi aceşti fotbalişti au nu doar valoare, ci şi personalitate puternică, oameni care nu acceptă să fie călcaţi în picioare, lucru care, statistica o spune, nu place selecţionerului.

Prima victimă, la începutul lui 2012, a fost Cristi Săpunaru. Fundaşul dreapta, cîştigător al Europa League, în 2011, cu FC Porto şi titular meci de meci în Primera Division în sezonul încheiat, nu a înghiţit umilinţa la care a fost supus de Piţurcă şi a spus, răspicat, că nu va mai veni la naţională cît timp acesta va sta pe banca tehnică:  “Nu voi mai veni la echipa naţională cîtă vreme selecţioner va fi Victor Piţurcă.  Nu pot lucra cu un asemenea om, care mereu a avut ceva cu mine. Nu pot uita că Piţurcă a spus ca n-am vrut sa merg in Brazilia. Fals! Anunţasem federaţia că trebuie sa stau lîngă tatal meu, care avea cancer. A şi decedat în timpul turneului sud-american. Ce să mai zic de meciul cu Insulele Feroe, cînd am fost lăsat în tribună, deşi tocmai jucasem bine într-un sfert de Liga Campionilor, împotriva lui Manchester United. Piţurcă mi-a dovedit că nu este bărbat şi nu ştie să vorbească ca de la bărbat la bărbat.”

ADVERTISEMENT

Al doilea pe listă este Radu Ştefan, fundaşul stînga de 26 de ani, cu peste 150 de prezenţe în tricoul lui Lazio, jucător care, culmea, este impresariat de fraţii Becali, buni prieteni ai lui Piţurcă! Chiar şi aşa, Radu Ştefan a spus ferm, cu cîteva luni în urmă faptul că, la reprezentativa condusă de Piţurcă, nu se simte în largul lui: “Mă simt stingher la naţională!”  Cu alte cuvinte, străin, dezorientat, izolat. Declaraţia şi retragerea lui Radu Ştefan au venit după ce cîştigătorul din acest an al Coppa Italia acceptase să revină la naţională, în ciuda faptului că, în urmă cu 4 ani, fusese exclus de acelaşi Piţurcă din reprezentativa României, pentru care jucase 9 meciuri sub tricolor şi nu ratase nici o convocare din noiembrie 2006 pînă în septembrie 2008!

În această săptămînă, Piţurcă însă a bătut orice record, reuşind să “doboare” 3 dintr-o lovitură! Indiferenţa lui Piţurcă l-a făcut pe Eric Bicfalvi, cel mai în formă “număr 10” român al momentului, care continuă să marcheze şi să dea pase decisive la foc automat, de mai bine de un an, în campionatul Ucrainei, să ceară cetăţenia maghiară, pentru a juca pentru naţionala Ungariei! “M-am săturat să tot aştept un semn de la Piţurcă şi să nu mă sune nimeni, măcar să mă întrebe de sănătate”, a declarat, prin vocea agentului său, mijlocaşul care a strîns 23 de selecţii la naţionala sub 21 de ani a României.

ADVERTISEMENT

A doua victimă a lui Piţurcă, cu ocazia amicalului cu Slovacia, a fost Adrian Mutu. Piţurcă a preferat să îi dea “o lecţie”  experimentatului Mutu, după ce decarul lui Ajaccio a ripostat la adresa sa, pentru umilinţa la care a fost supus în ultimul joc, cu Olanda, meci în care a fost introdus la 0-3, după ce fusese artizanul egalului scos la cîteva zile distanţă, in extremis, 2-2, în Ungaria. Om cu personalitate, Mutu s-a arătat deranjat de neconvocare şi de modul în care s-a făcut selecţia, reacţie, parcă abia aşteptată de Piţurcă, care i-a pus lui Mutu tricoul naţionalei în cui: “Mutu reprezintă trecutul la echipa naţională!”

Victimă colaterală în războiul Mutu – Piţurcă, Ciprian Marica este la un pas să renunţe şi el la echipa naţională, deranjat fiind de faptul că, deşi s-a pregătit  timp de 10 zile, separat, la Mogoşoaia, la solicitarea expresă a lui Piţurcă, acesta nu l-a introdus decît pe finalul amicalului cu Slovacia, în minutul 77. Joc ce a dus şi la accidentarea sa după doar cîteva minute de la intrarea pe teren! Mai mult, Marica s-a arătat deranjat, în cercurile de prieteni, şi de faptul că în loc să calmeze spiritele în privinţa bunului său prieten, Adrian Mutu, pentru bunul mers al naţionalei, Piţurcă l-a certat tot pe el, că a intrat în dialog cu presa!

ADVERTISEMENT