Fotbal intern

Victor Piţurcă şi Gigi Becali se duelează în Craiova – FCSB! Povestea celor mai mari scandaluri dintre cei doi

10.09.2019 | 16:12
Victor Piturca si Gigi Becali se dueleaza in Craiova  FCSB Povestea celor mai mari scandaluri dintre cei doi

Victor Pițurcă va debuta pe banca Universității Craiova duminică, împotriva FCSB-ului. Rivalitatea dintre fostul selecționer și patronul “roș-albaștrilor” Gigi Becali are un istoric bogat, ce depășește sfera fotbalistică și ajunge până în sălile de judecată ale Inaltei Curți de Casație și Justiție. Conflictul a început în 2004 când Pițurcă pleca de la FCSB după o ceartă cu Becali, proaspăt instalat patron la vremea aceea (chiar cu concursul lui Piţurcă), situația s-a repetat și în 2010, când cei doi au lucrat din nou împreună, și, chiar dacă relațiile s-au răcit definitiv, disputele au continuat la distanță.

Primul episod – 2004: Pițurcă pleacă de la FCSB după o ceartă cu Becali. “Ai fost adus aici să dai bani, nu pentru că eşti inteligent!” 🙂

În octombrie 2002, când Gigi Becali era deja personaj influent în Ghencea, Victor Pițurcă, apropiat al omului de afaceri, accepta să revină pe banca tehnică a Stelei, la doar 5 luni după ce renunțase la post. În ianuarie, Becali devine din sponsor acționar majoritar al clubului, iar imixtiunile la echipă încep să apară. Prima implicare directă de notorietate a patronului s-a produs în vara lui 2004, cu doar câteva zile înaintea începerii campionatului. Concret, Becali a vrut să-l dea afară pe fotbalistul Romeo Pădureț, decizie ce era în mâinile managerului Victor Pițurcă. La aflarea veștii, Piți și-a dat  demisa cu doar 5 zile înaintea startului noului sezon.

Înainte de startul campionatului m-am certat cu el, și am plecat de la echipă, voia să dea un jucător afară, să scoată un jucător din lot. Începuse să fie șmecher în fotbal. Trecuse un an de când era în fotbal și era expert în fotbal. Voia să-l dea afară pe Pădureț, cu 3 zile înainte de startul sezonului. Nu îndrăznea să-mi spună mie, l-a trimis pe Strizu, omului îi era și rușine de mine. Mi-a zis: ‘Băi Piți, uite că Gigi vrea să-l scoți pe ăsta afară‘.

Am pus mâna pe telefon și l-am sunat: ‘Ce mă, ai început să fii antrenor?’ și el că: ‘Băi, Piți, uite că eu îl plătesc degeaba, dau bani’ și eu: ‘Păi de ce crezi că ai fost adus, de asta ai fost adus aici, să dai bani, pentru ce crezi că ai fost adus aici? Că ești inteligent, că te pricepi la fotbal? Ai fost adus să dai bani!’. M-am certat cu el și am plecat de la echipă din cauza asta. Am lăsat o munca în spate și am plecat. El asta voia, că-i veniseră clănțănitorii, Stoica (n.r. Meme), ăia, îi băgau ăia în cap și la revedere, s-a terminat“, povestește Pițurcă primul conflict cu Becali.

Victor Piturca, antrenor la Steaua în sezonul 2003-2004. Sursă Foto: Sportpictures
Victor Piturca, antrenor la Steaua în sezonul 2003-2004. Sursă Foto: Sportpictures

“Dosarul Valiza”: Declarația lui Becali a dus la condamnarea lui Pițurcă

Dosarul Valiza a fost un alt episod aprins dintre Gigi Becali și Victor Pițurcă. Început în mai 2008, când Becali a vrut să premieze jucătorii Universității Cluj cu 1,7 milioane de euro în cazul unui rezult pozitiv în meciul cu CFR, ce ar fi putut trimite titlul în Ghencea, în iunie 2013, Cazul Valiza a dus la condamnarea lui Becali la 3 ani și jumătate, în timp ce Pițurcă a primit 1 an cu suspendare.

Fără nicio implicare de notorietate la începutul cazului, Pițurcă a fost condamnat după o declarație dată de Becali: “Am falsificat datele ca să pot să iau banii de la Parchet, am antedatat cele două contracte de vânzare-cumpărare. Nu are nimeni nicio vină. Eu l-am semnat, eu l-am scris. Victor Piţurcă a venit la palat şi i-am zis să semneze ca martor. El a venit, dar nu ştia despre ce este vorba. A semnat repede, că se grăbea. Este vina mea, eu am presimţit ceva şi le-am spus să spună că banii sunt ai lui Gigi Becali şi că sunt pentru un teren. Ei nu sunt vinovaţi pentru ce le-am ordonat eu să facă“.

“M-a turnat fără nicio problemă”

La mai bine de trei ani de la decizia tribunalului, Victor Pițurcă recunoștea că doar declarația lui Becali a făcut ca el și Teia Sponte să fie condamnați, iar relațiile cu latifundiarul din Pipera sunt încheiate definitiv: “De doi ani nu am mai vorbit cu Becali. M-am mai văzut o dată la proces, acolo, în sală, când a venit şi a recunoscut că el a făcut ce-a făcut cu valiza, cu nu ştiu ce, de ne-a rezolvat instanţa atunci, mie cu supendare. Când eu am plecat de la Steaua (n.r. FCSB) am terminat relaţia cu Gigi Becali. Am mai făcut greşeala să semnez precontractul ăla şi apoi m-a turnat fără nicio problemă. A venit şi a recunoscut el ce a făcut. Nu l-a mai interesat de mine, de Teia Sponte, de altceva. Ne-au condamnat ăia ca pe nimic. Şi eu am semnat un precontract, vezi Doamne, că a cumpărat un teren. Eu nu am mai avut tangenţă cu el şi nici nu vreau să mai am. Nu vreau să mai am de-a face cu el! Nu voi mai colabora nicodată cu el“.

În replică, Becali susține că nu i-a făcut niciun rău lui Pițurcă, dat fiind faptul că pedeapsa primită de antrenor a fost cu suspendare: “Cum i-am turnat dacă eu am luat 3 ani cu executare și el cu suspendare? A luat și Pițurcă un an cu suspendare, adică o nimica toată“.

A doua colaborare, a doua plecare cu scandal

Revenit la sentimente mai bune, Victor Pițurcă a decis să reia colaborarea în vara anului 2010. Fără titlu de 4 ani, Becali își punea toate speranțele în fostul selecționer, motiv pentru care i-a dat asigurări materiale consistente. Totuși, Becali nu a putut respecta una dintre doleanțele lui Piți: să nu mai dezvăluie informații din cadrul echipei în direct la televiziune: “Eu nu pot să stau fără să vorbesc. Vrei să fac cancer la limbă? Păi ce, el e dictator pe banii mei?“.

După ce a venit din al doilea stagiu de pregătire, a venit la Palat și i-am zis ca îi dau garanție un teren care făcea 3-4 milioane de euro. El știa și ce propietăți am, a vrut un teren de la Școala Americană, pentru care am avut precontract de 36 de milioane de euro. I-am zis că nu pot să i-l las, iar el mi-a zis să imi caut antrenor. Îl convingeau prietenii să mai stea, însă a vrut patru hectare și jumătate. I-am zis că sunt de acord…

Totuși, chiar dacă cei doi păreau că au ajuns la un acord, intervențiile repetate la TV și terenul oferit drept garanție, altul decât cel dorit de Piți, au dus la a doua plecare a fostului selecționer de la echipa condusă de Gigi Becali, după doar două etape pe banca tehnică a “roș-albaștrilor”.

Conflictul CSA Steaua – FCSB

Fiind implicat în club și înainte și după ce Gigi Becali a preluat pachetul majoritar de acțiuni, Victor Pițurcă nu s-a ferit să admită că FCSB ar trebui retrogradată, pentru a lăsa locul în prima divizie unei formații înființată de Clubul Sportiv al Armatei. În plus, fostul selecționer recunaște că a contribuit decisiv la venirea lui Becali în Ghencea.

Dacă s-a decis ca echipa lui Becali nu are dreptul de a juca în Casa Pariurilor Liga 1, atunci clubul Armatei ar trebui să fie înscris imediat în prima divizie, trebuie să-și facă repede echipă. Eu îmi doresc ca Steaua să redevină a suporterilor! Nu mai e a suporterilor de când a venit Becali și a avut impact puternic în fotbalul romanesc! O parte din vină o am si eu pentru că l-am adus la Steaua(n.r. FCSB) și apoi nu mai puteam să antrenez de el! Cu un astfel de om nu poți să antrenezi“, spunea Pițurcă în februarie 2017.

În replică, Becali dezvăluie că a fost păcălit de Victor Pițurcă în momentul în care s-au achiziționat acțiunile clubului. Mai mult, Becali întărea ideea că relația cu Pițurcă este terminată: “Pițurcă a luat 4% din acțiunile de la club, iar ulterior mi le-a vândut mie pe 500.000 de dolari.M-a păcălit, a luat acțiunile pe banii mei. În aceste condiții, ar trebui să tacă, nu să facă acuzații fără vreun fundament. Daca am furat eu, a furat și el. Mi-a fost prieten, dar s-a terminat. Eu nu caut scandal cu el, nu mă interesează așa ceva. Nu Becali a ieșit la atac, Becali a fost nevoit să se apere și să clarifice acuzațiile aduse“, declara Becali.

“Gigi e anti-fotbal”/ “Pe Pițurcă l-am șters definitiv din memorie”

Chiar dacă relații directe nu au mai existat, Gigi Becali și Victor Pițurcă au continuat atacurile la distanță. Cum patronul a accentuat imixtiunile la echipă, în luna februarie Piți nu a ratat ocazia de a-l taxa pentru ratările titlurilor în Casa Pariurilor Liga 1: “Ce pot să vă spun eu e că Gigi e anti-fotbal. Nu are nimic în comun cu fotbalul. El chiar crede că știe ceva acum și vorbește cu antrenorii. Nu poate să știe nimic. Nu poți să te pricepi stând la birou si dând comenzi: ‘bagă-l pe ăla și pe ăla’. Și sunt mulți pe acolo care nu știu fotbal. Dar sunt acolo. Noroc că sunt condițiile astea în fotbalul romanesc, că altfel ar trebui să termine mereu pe locul 4-5, nu pe 2.

Așa cum era de așteptat, Becali nu a ratat ocazia de a-i răspunde lui Pițurcă. Pe un ton mult mai calm, latifundiarul din Pipera spunea că nu mai ține cont de ce declarații oferă fostul selecționer: “Sunt unii oameni pe care i-am şters din memorie, iar unul dintre ei e Victor Piţurcă. Poate să-şi spună părerea, dar şi eu am acest drept să-l şterg din memorie. Şters şi nu mă interesează ce zice“.

Victor Pițurcă va redebuta în Casa Pariurilor Liga 1 împotriva celor de la FCSB. Sursă Foto: Sportpictures
Victor Pițurcă va redebuta în Casa Pariurilor Liga 1 împotriva celor de la FCSB. Sursă Foto: Sportpictures

Acum, la mai bine de 15 ani de la primul conflict, Victor Pițurcă și Gigi Becali vor avea un nou duel direct duminică, 15 septembrie, când Universitatea Craiova, cu noul manager general, va întâlni FCSB în etapa a noua din Casa Pariurilor Liga 1.

  • 3 trofee a cucerit Victor Pițurcă la Steaua, toate înaintea venirii lui Gigi Becali