Decembrie este o lună în care credincioșii renunță la carne, ouă și lactate, dar asta nu înseamnă că nu pot savura celebra pizza. Aceasta se poate face și de post, cu blat din mălai. Gospodinele recomandă o rețetă simplă, rapidă și delicioasă, care se poate găti chiar la tine acasă.
Pizza este un preparat adorat de toată lumea, de la mic la mare, și care este mâncat destul de des, indiferent de anotimp. Așa se face că în Postul Crăciunului nu este lăsat deoparte pentru că există rețete care nu conțin lactate.
Una dintre acestea este perfectă pentru post pentru că blatul nu conține produse interzise, ci se face din făină de mălai. Mai exact, gospodinele au nevoie de 100 de grame de mălai, care se cerne înainte de a fi folosit.
De asemenea, pentru acest preparat mai trebuie 800 ml apă, o linguriță și jumătate de sare, un ardei roșu, un ardei galben, un dovlecel zucchini, tăiat rondele, o ceapă mică roșie, 3 roșii mari (opărite și tocate) și 100 grame de ciuperci proaspete (feliate).
În plus, pizza de post cu blat de mălai mai conține 100 grame de măsline negre (fără sâmburi), 2 linguri frunze de busuioc proaspăt și 2 linguri ulei de măsline. Opțional, preparatul poate avea 150 grame de brânză mozzarella vegetală.
Pizza cu blat din mălai nu are nevoie de instrucțiuni aparte pentru că se face la fel ca cea clasică. Mălaiul se amestecă cu apa și o linguriță de sare într-un vas încăpător și apoi se dă compoziția la cuptorul cu microunde timp de 5 minute. Se folosește temperatura maximă.
Se amestecă energic cu telul pentru a evita formarea cocoloașelor și apoi se mai gătește încă 3 minute. Se încorporează cașcavalul vegetal în mămăliga fierbinte și se transferă compoziția într-o tavă care a fost unsă în prealabil cu ulei de măsline.
Aceasta poate avea diametrul de 26 cm. Amestecul obținut se nivelează uniform și se lasă să se răcească timp de 15 minute. Între timp, într-o tigaie antiaderentă se încălzește uleiul de măsline și se adaugă dovleceii pentru a se rumeni până devin aurii.
Dovleceii se scot pe un șervețel absorbant. Ulterior, se continuă cu ardeii, ceapa și ciupercile, călindu-le până se rumenesc ușor. Se adaudă roșiile opărite și tocate mărunt în tigaie, împreună cu busuiocul proaspăt.
Se lasă pe aragaz circa 5 minute, până când se obține o pastă consistentă. Sosul de roșii cu busuioc se toarnă peste blatul de mămăligă și apoi se așază legumele călite. Se pun măslinele negre și pizza cu blat de mălai se dă la cuptorul preîncălzit pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Poftă bună!