Secretul mamei lui Culiță Sterp pentru un preparat delicios nu stă în cantitatea produselor pe care le folosește pentru că totul se face după ochi. Rețeta este una simplă, care nu are nevoie nici de multe ingrediente.
Plăcintele cu mere sunt delicioase atunci când sunt prăjite în untură pentru că le face mult mai moi, dar la fel de bine se poate folosi și uleiul de floarea soarelui.
Rețetă plăcintă cu măr, realizată de mama lui Culiță Sterp
Așadar, rețeta este una care se poate realiza cu mere din belșug, dar și cu brânză veche care nu se topește atunci când ajunge în tigaie.
Ingrediente necesare:
- făină
- lapte
- 2 ouă
- un plic de drojdie
- un praf de sare
- 10-12 mere
- scorțișoară
- zahăr vanilat
- o cană de griș
- untură sau ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare plăcintă cu măr, după rețeta doamnei Geta:
- Primul pas de care trebuie să țineți cont este spălarea și curățarea merelor de coajă
- Pont: merele trebuie să fie din recolta de toamnă pentru că cele de vară lasă multă zeamă
- Merele se dau apoi pe răzătoare, se storc puțin de apă și se amestecă cu jumătate de plic de scorțișoară
- Se mai adaugă două plicuri de zahăr vaniliat și o lingură de zahăr sau în funcție de gustul fiecăruia
- Se mai pune și o cană de griș ca să se lege întreaga compoziție
- Mama Geta nu are măsură și face totul în funcție de cum simte
- Aluatul se face din dizolvarea drojdiei în lapte și puțină făină pentru a face puțină maia
- Când a crescut maiaua se adaugă 2 ouă și o cană cu lapte și se amestecă
- Se pune și un praf de sare pentru a da gust compoziției
- Se adaugă treptat făină și se frământă aluatul
- Se lasă la odihnit pentru aproximativ 20 de minute și apoi se fac plăcintele
- Aluatul se împarte în bucăți mici, care se întind puțin și se umplu cu compoziția de măr
- Plăcinta se întinde înainte de a fi pusă la prăjit în tigaie
- Plăcintele cu măr se prăjesc pe ambele părți și se servesc calde, simple sau pudrate cu zahăr
- Spor la treabă!