News

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze, adoptată. Legea, trimisă spre promulgare. “Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie anul trecut”

Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor care este for decizional.
27.10.2021 | 14:25
Plafonarea preturilor la energie electrica si gaze adoptata Legea trimisa spre promulgare Romanii nu vor plati mai mult decat in decembrie anul trecut
ADVERTISEMENT

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care aprobă OUG a Guvernului 118/2021 ce privește stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea ordonanţei Guvernului 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.

Virgil Popescu: „Românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”.

Legea adoptată de Camera Deputaților va merge către promulgare la Cotroceni, iar ultima decizie îi va aparține lui Klaus Iohannis. Legea adoptată de Camera Deputaților va merge către promulgare la Cotroceni, iar ultima decizie îi va aparține lui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Actualul ministru interimar al Economiei liberalul Virgil Popescu a precizat că românii nu vor plăti mai mult dect în luna decembrie a anului trecut.

„Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 – martie 2022! Legea a fost aprobată astăzi! Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari pentru munca depusă şi am reuşit să venim cu măsuri concrete pentru a-i ajuta pe români să treacă peste această iarnă”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Cine vor fi beneficiarii legii de plafonare a prețurilor?

Beneficiarii direcți ai respectivei legi nu vor fi doar consumatorii casnici, ci și unitățile sanitare, unitățile de învățământ, organizațiile non-profit, lăcașele de cult, dar și afacerile mici și mijlocii. Prevederile legale ar urma să intre în vigoare odată cu data de 1 noiembrie.

Proiectul de lege a fost adoptat de către deputați cu 285 de voturi „pentru” și doar un vot împotrivă și o singură abținere.

ADVERTISEMENT

Conform amendamentelor ce au fost adoptate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, s-ar fi luat decizia de a stabili între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru a fi achitate facturile aferente consumului de energie și gaze pentru anumite categorii de clienții, precum:

  • clienţii casnici;
  • întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
  • microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
  • spitale publice şi private;
  • organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult;
  • furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.
ADVERTISEMENT

Măsurile cuprinse în schema de sprijin cuprind ajutoare pentru clienții casnici prin acordarea unei compensații în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, dar în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condițiile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență.

Se va excepta plata contravalorii tarifelor de reglementare în cazul energiei

Se va excepta plata contravalorii tarifelor de reglementare, precum tariful de introducere sau extragere din rețea, dar și cel de distribuție. Va fi inclus și tariful de servicii de sistem, cel de transport sau cel de certificate verzi, al contribuției pentru cogenerare de înaltă eficienţă și al accizei pentru primii 200 MWh consumați lunar.

Clienții casnici, beneficiari ai ajutoarelor financiare pentru consumatorul vulnerabil de energie, în situația în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanță de urgență este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, beneficiază de compensația prevăzută la alin.(2) lit. a) calculată ca diferență dintre compensarea prevăzută în anexă și nivelul ajutorului acordat pentru același client casnic în calitate de consumator vulnerabil. Compensarea consumatorului vulnerabil se realizează cu respectarea limitelor maxime de consum prevăzute la art.3 și în anexă.

Vezi AICI Raportul Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT