News

Legea privind plafonarea prețului la energie electrică, adoptată de Parlament. A fost impus un tarif maxim, indiferent de consum

Amendamente privind reglementarea preţurilor la energie au fost depuse de PSD la Parlament. Indiferent de consum, va exista un tarif maxim pentru consumatorii casnici
23.11.2022 | 13:09
Legea privind plafonarea pretului la energie electrica adoptata de Parlament A fost impus un tarif maxim indiferent de consum
Românii ar urma să plătească un preţ maxim de 1,3 lei/kWh, indiferent de consum
ADVERTISEMENT
23-11-2022
11:13

Ordonanța pe energie a fost adoptată

Ordonanța pe energie a fost adoptată, iar acum va merge la promulgare.  Cum era de așteptat, ordonanța a trecut fără probleme într-o coaliție decisă să rezolve problemele din acest sector.

Parlamentarii au impus, așadar, un tarif maxim, indiferent de consum. Liderul PSD Marcel Ciolacu anunțase aceste măsuri în urmă cu câteva zile.

Guvernul o sa facă OUG cu sistemul de reglementare şi am convenit în amendament la ordonanţa 119 săptămâna următoare în Parlament . Apoi, trimitem la promulgare.

Nu erau cuprinse bisericile, companiile publice, metroul, tramvaiul, companiile de apă care duceau la scumpiri.

Şi am mai prins acolo fabricile de medicamente generice“, transmitea preşedintele PSD.

 

Amendamentele susţinute de PSD privind reglementarea preţurilor la energie au fost depuse marţi la Parlament. Potrivit acestora, nimeni nu va plăti un preţ mai mare de 1,3 lei/KWh, indiferent de nivelul de consum sau de categoria de consumator.

Cât vor plăti românii pentru energie, în funcţie de consum

Reglementarea preţurilor la energie are ca scop să pună capăt speculei de pe piaţă şi să asigure protecţia consumatorilor casnici şi a economiei naţionale.

ADVERTISEMENT

“Consumatorii casnici care se încadrează în consumuri lunare mai mici de 300 KWh vor beneficia de preţuri mai mici, iar diferenţa faţă de preţul reglementat de 1,3 lei KWh va fi suportată de către Guvern”, se arată într-un comunicat al PSD.

Conform amendamentelor susţinute de social-democraţi, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maxim 0,68 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 KWh inclusiv.

ADVERTISEMENT

În limitele acestei plafonări intră atât clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh, în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, dar şi clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

De asemenea, acelaşi tarif de 0,68 lei/kWh se aplică pentru clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100 şi 255 kWh preţul maxim de plată va fi 0,80 lei/kWh, până la 31 martie 2025.

“Consumul de energie electrică  cuprins între 255 şi 300  KWh/lună se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 KWh/ lună, întreg consumul se facturează la preţul maxim de 1,3 lei/kWh”, se mai arată în amendamentele depuse la Parlament.

ADVERTISEMENT

Practic, în urma acestor propuneri, niciun consumator casnic nu va plăti un preţ mai mare de 1,3 lei/kWh, indiferent de consumul lunar de energie electrică.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni