Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri întrucât au fost primite mai multe observații cu privire la proiectul inițial, iar acestea trebuie analizate, a explicat purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.
“Proiectul a fost pus în dezbatere publică în urma observațiilor făcute. Proiectul a fost retras ca să putem analiza toate observațiile și notele făcute cu privire la proiectul inițial.
Vom face o analiză a punctelor de vedere exprimate. Fiecare parte implicată și-a făcut propria analiză pe proiect și a venit cu mai multe observații.
S-au adus și câteva note de completare sau de modificare din partea reprezentanților pieței de asigurări și a celor implicați. E firesc să ținem cont de astfel de observații făcute în perioada de dezbatere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la Digi24. Daniel Apostol a mai precizat că proiectul va ajunge din nou pe masa executivului “atunci când analiza va fi terminată”.
Precizările purtătorului de cuvânt al ASF vin după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că proiectul de plafonare a preţului poliţelor RCA, pregătit la propunerea ASF nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri, deoarece a fost retras de Autoritate.
Proiectul de act normativ care prevede plafonarea tarifelor pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) pentru o perioadă de șase luni, elaborat de ASF, a fost publicat miercuri în dezbatere publică de Ministerul Finanţe.
Prin acest act normativ, autoritățile își propuneau să înghețe temporar tarifele de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a actului normativ. Valoarea la care ar fi fost înghețate tarifele este aceea a tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de aceştia la data de 1 martie 2022.
Proiectul mai prevedea că, în situația în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, ”astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”. Proiectul mai prevedea și o limitare a comisionului de distribuție la un maximum de 8% din prima brută încasată.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, prin această măsură „se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”.