News

Plafonări și compensări la facturi, anunțate de premier. Cât vor plăti românii în funcție de consum

Premierul României a transmis că vor fi luate noi măsuri pentru plafonarea și compensarea facturilor la gaz și curent electric. Acestea vor fi valabile un an.
14.03.2022 | 20:27
Plafonari si compensari la facturi anuntate de premier Cat vor plati romanii in functie de consum
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că Guvernul va adopta noi măsuri pentru criza energetică, iar facturile românilor vor continua să fie compensate și plafonate timp de un an.

Guvern adoptă noi măsuri pentru plata facturilor

Astfel, Executivul urmează să adopte un set de soluții pentru prețurile facturilor, iar ele vor fi valabile pentru un an de zile, începând cu data de 1 aprilie 2022. Măsurile vor fi adoptate în această săptămână, a anunțat premierul.

ADVERTISEMENT

Până la dara de 31 martie, măsurile care se vor aplica sunt cele aflate în vigoare în acest moment, iar după aceea vor intra în schemă noile reguli, care vor fi valabile un an de zile, până în aprilie 2023.

„La nivel naţional, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de masuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale.

ADVERTISEMENT

Vom interveni în sprijinul economiei româneşti, printr-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări ale preţurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie”, a spus premierul.

Cât vor plăti românii pentru facturile la gaze și curent

Conform premierului Nicolae Ciucă, consumatorii vor plăti 0,68 de lei/kw dacă nu depășesc 100 kw pe lună. Cei care ajung până la 300 de kw vor plăti 0,8 lei/kw.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește prețul la gaz, acesta va fi de 0,31 de lei/kw pentru gospodării.

De asemenea, el a mai anunțat și că toate companiile românești vor avea un preț fix la gaz și curent, adică de 1 leu pe kw la curent și 0,37 lei/kw pentru gaz.

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.

ADVERTISEMENT

Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, şi 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a explicat premierul.

ADVERTISEMENT