News

Exclusiv. Fostul ministru Florin Roman: ”De ce să-și dea demisia domnul Ciucă, doar pentru că cineva îl acuză că a plagiat?”

Acuzat de plagiat, premierul Nicolae Ciucă este apărat de fostul ministru Florin Roman, care a demisionat pe 15 decembrie 2021 după ce ziarul Libertatea a susținut că demnitarul și-a copiat disertația de master.
19.01.2022 | 15:59
Exclusiv Fostul ministru Florin Roman De ce sasi dea demisia domnul Ciuca doar pentru ca cineva il acuza ca a plagiat
Fostul ministru Florin Roman e de partea premierului Nicolae Ciucă, acuzat că și-a plagiat o parte din teza de doctorat
ADVERTISEMENT

Pe 18 ianuarie anul curent, PressOne a publicat o anchetă semnată de Emilia Șercan în care se susține că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă conține plagiat în cel puțin 42 din cele 147 de pagini. Potrivit sursei citate, textul copiat de primul ministru ar proveni, de fapt, din alte două teze de doctorat.

Lucrarea respectivă are titlul ”Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, se întinde pe 309 pagini (din care 162 anexe) și a fost susţinută de Nicolae Ciucă la Universitatea Naţională de Apărare Carol I.

ADVERTISEMENT

”Consider că am realizat lucrarea conform cerinţelor legale existente la acea vreme şi, în consecinţă, am iniţiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC n.r. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptăţită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică,” a reacționat marți Nicolae Ciucă, într-un drept la replică.

ADVERTISEMENT

”Domnul Ciucă mi se pare că a procedat extrem de corect, adică a solicitat intervenția Comisiei de Etică”

Numit ministrul cercetării, inovării și digitalizării în cabinetul Ciucă, Florin Roman (47 de ani) a demisionat pe 15 decembrie anul trecut, după ce ziarul Libertatea a dezvăluit că demnitarul și-a plagiat disertația de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012.

”Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult.

ADVERTISEMENT

Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș, ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanță sau comisie sa dea un verdict”, scrisese atunci Florin Roman în mesajul în care informa publicul despre gestul său.

Contactat de FANATIK, Florin Roman a acceptat să vorbească despre situația delicată în care se găsește premierul, dar și despre eventualele similitudini dintre cazul Ciucă și cazul său, care s-a terminat prin demisia din guvern.

ADVERTISEMENT

”Eu mi-am dat demisia pentru că în cazul meu a fost o ingerință politică majoră. Și am preferat să-mi rezolv problemele în instanță, prin urmare o să stabilească instanța cum stau lucrurile, dacă sunt așa cum spune domnul Cioloș sau cum spun eu.

Domnul Ciucă mi se pare că a procedat extrem de corect, adică a solicitat intervenția Comisiei de Etică. Foarte puțini în România studiază legea, pentru că plagiatul în România nu-l stabilesc nici eu, nici dumneavoastră, nici altcineva, îl stabilește comisia de la nivelul ministerului sau Comisia de Etică”, a declarat Florin Roman pentru FANATIK.

Florin Roman: ”Puțini sunt curioși să citească legea, e mai la modă să strigi ”plagiator””

Apoi, fostul ministru al cercetării, inovării și digitalizării a făcut o comparație între cazul Florin Roman și cazul Nicolae Ciucă, susținând că procentul în care se permit similitudini între lucrări poate ajunge, în funcție de regulamentul fiecărei universități, chiar și la 50%.

”Eventual se poate vorbi, într-o astfel de situație, de suspect de plagiat, sunt situații total diferite, credeți-mă, că eu am studiat acum legislația la greu. Sunt regulamente interne la fiecare universitate, care permit un anumit procent, care ajunge între 20 și 40 la sută, chiar 50 la sută în cazul lucrărilor de dizertație, dar puțini sunt curioși să citească legea, e mai la modă să strigi ”plagiator”. 

În cazul meu lucrurile sunt total diferite, în cazul meu s-a discutat despre o dizertație, de un suport de curs, care nu este cercetare științifică, nu se publică, dar nu a mai interesat pe nimeni treaba asta”, a susținut Florin Roman.

Florin Roman a explicat apoi și ce ar face dacă ar fi în locul premierului Nicolae Ciucă, mărturisind că șeful guvernului nu are nici un motiv real să demisioneze din funcție cât timp nici o comisie specializată nu s-a pronunțat în privința eventualului plagiat.

”De ce să-și dea demisia domnul Ciucă, doar pentru că cineva îl acuză că a plagiat?”

”Domnul Ciucă nu are de ce să își dea demisia, pentru că – vă repet – dacă dumneavoastră sau eu spunem despre domnul Ciucă că a plagiat, noi trebuie să facem și dovada acestui fapt, iar dovada acestui fapt este o decizie o Comisiei de Etică sau a celor de la CNAT, care poate fi atacată în instanță.

Dacă vă uitați pe legislație, e foarte simplu. Așa, și eu ies mâine și spun despre oricine că e plagiator, da? Dacă e ministru sau prim-ministru, sigur că toată lumea se inflamează. De ce să-și dea demisia domnul Ciucă, în condițiile în care dânsul nu are o decizie de genul ăsta, doar pentru că cineva îl acuză că a plagiat?”, a declarat fostul ministru, în exclusivitate pentru FANATIK

Florin Roman a adus în discuție și diferențele dintre lucrările realizate acum 20-30 de ani, susținute în condițiile de atunci, dar cercetate în condițiile de azi ale legii, amintind și rolul sistemului românesc de învățământ.

”Eu nu vreau să duc discuția la absurd, dar dacă ar fi să luăm din spate toate lucrările, haideți să vedem câte sunt făcute așa cum trebuie, câte sunt făcute așa cum nu trebuie, care au fost condițiile acum 20-30 ani, care sunt acum și așa mai departe.

Nimeni nu trecea de comisie dacă lucrurile stăteau așa. Poate cineva își pune întrebarea dacă sistemul românesc de învățământ are vreo culpă sau nu în situațiile de genul acesta, pentru că nu eu am schimbat regulile în timpul jocului de mai multe ori, ministerul le-a modificat de-a lungul anilor”, a conchis Florin Roman.

ADVERTISEMENT