News

Plagiatul lui Ciucă. De la demisia de onoare la un premier șubrezit. Iohannis, acum 8 ani: „Un politician care a plagiat trebuie să se retragă din viața politică”

Cu toate că premierul Ciucă poate încerca temporizarea scandalului de plagiat după modelul altor politicieni, analiștii politici vorbesc despre necesitatea unei demisii de onoare în fața unor acuzații atât de serioase.
18.01.2022 | 13:58
Plagiatul lui Ciuca De la demisia de onoare la un premier subrezit Iohannis acum 8 ani Un politician care a plagiat trebuie sa se retraga din viata politica
Klaus Iohannis în fața unui nou scandal după ce premierul Ciucă a fost acuzat de plagiat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Acuzațiile de plagiat aduse premierului Ciucă după o investigația a jurnalistei Emilia Șercan au venit cum nu se poate mai prost pentru șeful guvernului. Cu doar o lună în urmă acesta îi cerea lui Florin Roman, proaspăt numit ministru al Digitalizării, să-și clarifice acuzațiile de plagiat, subliniindu-i însă că „demisia ar fi un gest onorabil”.

Acum, pus în fața unor acuzații similare, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că nu va renunța la cariera de politician și că teza de doctorat a fost întocmită cu respectarea „cerințelor legale existente la momentul respectiv”.

ADVERTISEMENT

Analistul politic Adrian Zăbavă este de părere că acest scandal nu va avea repercusiuni imediate pe scena politică, populația fiind mult mai atentă la alte probleme, precum criza energetică. Zăbavă subliniază însă că aceste acuzații îl vor urmări mereu, de acum înainte, pe Nicolae Ciucă.

„Cred că deznodământul, cel puțin deocamdată, nu va fi același ca în cazul ministrului Florin Roman. În momentul de față atenția publică și agenda politică este ocupată cu alte lucruri, și nu există o miză de schimbare a premierului Ciucă la prea multă lume. Pe când la domnul Roman, dacă este să facem această comparație, exista. În consecință, cred că dezvăluirea Emiliei Șercan va rămâne un subiect care va tot fi amintit cu privire la istoria domnului Ciucă și la profilul său, dar nu cred că va duce la demitere sau la demisie în această perioadă. Nu cred că aceasta va fi consecința subiectului, și nici amploarea sa nu cred că va fi una extrem de mare.

ADVERTISEMENT

Plagiatul doctoratului a fost un subiect politic la noi prin istoria sa, prin faptul că a mai contribuit la șubrezirea unui premier – atunci fiind un subiect mult mai important pe agenda publică. În decursul timpului subiectul s-a mai perimat, și dacă a contat foarte mult în schimbarea unui ministru ca Florin Roman, a fost pentru că atunci am avut un cumul de factori, care nu se regăsesc în acest caz. În consecință, cred că va fi doar un subiect care îl șubrezește pe viitor, dar nu va fi o lovitură care să ducă la demisia lui acum”, a declarat pentru FANATIK analistul Adrian Zăbavă.

Demisia premierului e absolut necesară

Pe de altă parte, alte voci susțin că pentru onoarea sa, dar și a Guvernului României, premierul Ciucă trebuie să-și dea demisia. Sociologul Mircea Kivu spune că în lipsa unui astfel de gest din partea premierului, președintele Iohannis  are obligația morală să îl demită pe acesta, în special în lumina declarațiilor sale din trecut.

ADVERTISEMENT

„În primul rând, demisia premierului Ciucă în acest moment mi se pare absolut necesară. El nu mai are autoritatea necesară pentru a conduce un guvern dintr-o țară civilizată. Dacă acesta nu are onoarea necesară să demisioneze, cred că este momentul ca președintele să intervină. pentru că îmi amintesc că, în 2014, el nu era președinte pe atunci ce-i drept, dar spunea că un politician care a plagiat trebuie să se retragă din viața politică”, a declarat pentru FANATIK sociologul Mircea Kivu.

„Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat plagiază, mi se pare o problemă mult mai mare, se cheamă plagiat. Oriunde în lume un politician care e prins că a plagiat e obligat să se retragă din politică”, declara Klaus Iohannis în 2014, în timpul unei dezbateri cu Victor Ponta.

ADVERTISEMENT

De altfel, șeful statului a revenit cu o declarație similară și în vara anului trecut, atunci când tema imposturii academice era din nou în atenția publicului. „Plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democrații consolidate”, declara șeful statului în data de 30 iulie.

„Premierul Ciucă este terminat politic”

Cătălin Avramescu, conferențiar la Universitatea București și fost șef al cancelariei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu, este de părere că, politic, chiar și în lipsa unei demisii, Nicolae Ciucă „este terminat”, acuzația de plagiat fiind una extrem de gravă, chiar mult mai gravă decât abuzul în serviciu pentru care a fost condamnat Nicolae Dragnea.

„Premierul Ciucă este terminat politic. Gândiți-vă că o acuzație dovedită, așa cum este cea avansată de Emilia Șercan, o acuzație de hoție sistematică, plagiatul în toate cazurile este o hoție sistematică gravă, e mai gravă decât furtul unui portofel din buzunarul unui călător, deci la o asemenea acuzație nu a rezistat niciun premier. Ponta, până la urmă a trebuit să plece. A mers cu tinicheaua de coadă o vreme, dar a trebuit să plece.

Cu atât mai mult trebuie să plece Ciucă și după afacerea Roman, alt individ prins cu plagiatul, și acolo Ciucă a făcut pe lupul moralist. Nu vorbim doar de un prestigiu academic în aceste cazuri, de încărcătura simbolică a titlului de doctor. Să nu uităm că pe baza titlului de doctor se fac cariere, se încasează salarii. Dragnea a stat la pușcărie pentru că a angajat două amărâte să ia salarii de la stat pentru a lucra la partid. Aici vorbim de domnul Ciucă care s-a angajat pe sine în această carieră a infamiei. Și nu vorbim de salariile a două angajate de la Protecția Copilului, ci vorbim de șeful Marelui Stat Major”, a declarat pentru FANATIK Cătălin Avramescu.

Mai mult, acesta este de părere că și șeful statului, cel care l-a numit pe Ciucă în fruntea guvernului, ar trebui să demisioneze într-un gest similar de onoare. Mai mult, acesta subliniază că, în lumina acestui nou scandal, relația președintelui cu PNL va deveni și mai tensionată.

„În ceea ce-l privește pe președintele Iohannis, cred că și acesta ar trebui să-și dea demisia. Să pui un hoț drept conducătorul Guvernului României este un act scandalos și iresponsabil. Știa foarte bine că Ciucă este suspect din două puncte de vedere. Unu, CV-ul lui nu era unul normal, nu se lipeau lucrurile în mod rațional. Adică nu te duci și faci un master după ce ai titlu de doctor. Și doi, teza lui era pitită bine. Ce autor de doctorat își pitește teza? Tezele acestor indivizi sunt pur și simplu pitite, îngropate într-un exemplar în niște rafturi, protejat și de niște reglementări absurde. Emiliei Șercan nu i s-a dat voie să facă copii în uz personal, lucru permis de legislația română.

Iohannis știa că acest individ este suspect, și totuși l-a numit. În plus, acest scandal o sa-i complice președintelui și mai mult relația cu PNL. PNL-ul este ca femeile acelea bătute care stau într-o relație și te întrebi de ce? O bate, o înșeală, și te întrebi de ce mai stă în acea relație toxică. Așa e și PNL-ul acum. Stă în această relație toxică cu acest individ care i-a deturnat complet, le-a distrus conducerea partidului, le-a distrus linia politică, a distrus sistemul de alianțe al partidului și i-a adus la o treime din cât aveau ei electoral în urmă cu un an și jumătate. E formidabil”, a completat Cătălin Avramescu.

„Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician”

Ultima investigație a Emiliei Șercan publicată de PressOne susține că premierul Nicolae Ciucă a plagiat cel puțin 42 de pagini, din totalul de 138. Textele din cel puțin 19 pagini ar fi fost plagiate din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. „Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă”, scrie Emilia Șercan. Potrivit acesteia, 94,2% din conținutul descoperit plagiat în teza premierului Nicolae Ciucă provine din lucrări nedigitalizate, care nu ar putea fi depistate cu ajutorul softului anti-plagiat.

Premierul Nicolae Ciucă a respins acuzațiile de plagiat, susținând că a cerut Comisiei de Etică a UNAp să-i verifice lucrarea susținută în 2003. Acesta a subliniat că teza de doctorat „înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituindu-se, în mod evident, contribuția originala proprie unei teze de doctorat corect elaborată”.

”Vă asigur că în toată cariera mea de ofiţer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilităţile, indiferent de funcţia ocupată. Nu voi renunţa la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă”, a transmis premierul României.

ADVERTISEMENT