News

Plan Marshall pentru învățământ. Câți bani vor investi autoritățile în modernizarea sistemului de educație

25.02.2021 | 07:56
Plan Marshall pentru invatamant Cati bani vor investi autoritatile in modernizarea sistemului de educatie
ADVERTISEMENT

Partidul Național Liberal anunță un Plan Marshal pentru învățământ. Autoritățile vor aloca 1,86 miliarde euro pentru modernizarea sistemului de aducație.

Cel care a făcut anunțul este unul dintre deputații PNL, vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor. Alexandru Muraru a declarat că fondurile sunt alocate României de către Uniunea Europeană. Prin Programul Național de Redresare și Reziliență țara noastră va primi un total de 31 miliarde euro.

ADVERTISEMENT

Alexandru Muraru a declarat că investiția în educație este un obiectiv național, iar PNRR oferă șansa implementării proiectului „România Educată” al lui Klaus Iohannis. Deputatul a menționat că aproximativ 700.000 de elevi nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat în ultimii șapte ani.

Plan Marshall pentru învățământ. Câți bani vor investi autoritățile în modernizarea sistemului de educație

Deputatul PNL a făcut anunțul printr-o postare pe rețelele de socializare. El consideră că aceste fonduri alocate pentru sistemul de învățământ reprezintă un Plan Marshall: „1.86 miliarde euro vor fi folosite pentru modernizarea și digitalizarea școlii românești. Acest fapt îl consider un adevărat plan Marshall pentru educația românească!”

ADVERTISEMENT

„Un procent de 6% din cei 31 miliarde euro alocați României de Uniunea Europeană prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi utilizați pentru modernizarea și digitalizarea școlii românești. PNRR este șansa implementării proiectului România Educată al președintelui Klaus Iohannis”, a adăugat acesta.

Alexandru Muraru a menționat că banii vor fi investiți în trei piloni de bază: „digitalizare (platforme digitale pentru învățământ online și digitalizarea întregului sistem școlar, astfel încât toate datele să fie “la un loc”), dotarea școlilor românești (mobilier școlar, dotarea laboratoarelor, a bibliotecilor, renovarea corpurilor de clădire, dotarea cu material didactic auxiliar etc.) și modernizare (să nu mai existe școli neautorizate, fără instalații sanitare, care nu au ajuns în secolul XXI)”.

ADVERTISEMENT

Politicianul a anunțat și care este numărul elevilor care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat în ultimii șapte ani: „investiția în educație este un obiectiv național pentru că 700.000 de elevi nu au reușit să promoveze examenul național de Bacalaureat în ultimii 7 ani”.

În acest sens, autoritățile lucrează la schimbarea curriculumului pentru învățământul liceal. El precizează că acest lucru este programat pentru anul viitor, „din motive fundamentale”. Totuși, reprezintă „unul din obiectivele strategice ale Ministerului Educației pentru actualizarea procesului de învățământ la standardele sociale actuale”.

ADVERTISEMENT

„Însă un alt mijloc prin care putem oferi șansa la educație și împlinire profesională pentru sute de mii de elevi sunt investițiile în infrastructura de educație. De aceea, fondurile europene alocate României prin PNRR au o importanță colosală, reprezintă un Plan Marshall pentru educația românească”, a adăugat liberalul.

ADVERTISEMENT