News

Când poate scăpa UE de dependența de gazul rusesc. Războiul a accelerat planurile de a renunța la importurile din Rusia

Uniunea Europeană și-a grăbit planurile referitoare la eliminarea dependenței de gazul rusesc. Noul master plan publicat de Comisia Europeană arată un parcurs ambițios.
09.03.2022 | 15:45
Cand poate scapa UE de dependenta de gazul rusesc Razboiul a accelerat planurile de a renunta la importurile din Rusia
UE are planuri mari pentru a scăpa de gazul rusesc. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană are planuri destul de ambițioase în ceea ce privește eliminarea dependenței de gazul rusesc a țărilor din blocul comunitar.

Planul ambițios prin care UE vrea să scape de dependența de gazele rușilor

Un master plan publicat marți de către Comisia Europeană arată parcursul pentru renunțarea la gazul rusesc, termenul fiind anul 2030.

ADVERTISEMENT

În documentul realizat de către Comisie, se indică faptul că strategia de lucru este bazată pe doi piloni importanți. În primul rând, UE își va diversifica importurile de gaze pentru a putea înlocui sursa rusă, pe termen scurt. Iar pe termen lung, țările membre vor spori dezvoltarea de surse regenerabile, dar și de măsuri pentru economisire a energiei.

Planul ar fi trebuit să fie lansat în urmă cu o săptămână, însă momentul a fost amânat. Inițial, master planul Comisiei reprezenta o strategie pentru a gestiona mai bine criza prețurilor ridicate la energie electrică. Documentul a fost revizuit pentru a putea fi un răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

La momentul actual, Rusia furnizează aproximativ de 40% din gazele consumate în Uniunea Europeană. Chiar și așa, Comisia Europeană afirmă că, având în vedere amploarea măsurilor prezentate cu o zi în urmă, ”UE poate ajunge la independența de gazul rusesc cu mult înainte de finalul deceniului.” Doar anul acesta s-ar putea reduce importurile din Rusia cu două treimi.

În luna aprilie, o nouă politică referitoare la stocarea gazelor va impune o cerință, astfel încât toate depozitele de gaze din Uniunea Europeană să fie pline la capacitate de cel puțin 90% până la data de 1 octombrie a fiecărui an. Procentajul crește de la 80%, cât prevedea o variantă anterioară a draftului de lege.

ADVERTISEMENT

RePowerEW – planul prin care Europa renunță la gazul, petrolul și cărbunele rusesc până în 2030

RePowerEW este numele planului în două etape prin care se va reduce, treptat, până la eliminare, dependența de gazul importat din Federația Rusă.

Pentru a diversifica importurile, oficialii sugerează că ar trebui urmărite noi parteneriate pentru gaz natural lichefiat (GNL), în paralel cu sporirea producției de biogaz și accelerarea implementării de hidrogen regenerabil.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru a putea spori viteza cu care sunt adoptat regenerabilele, Comisia Europeană are în plan să prezinte o strategie pentru expansiune în domeniul solar, în luna iunie. Înainte, însă, în luna mai va fi făcută o propunere referitoare la reducerea birocrației pentru proiectele de energie regenerabilă. Bruxellesul vrea să popularizeze și pompele de căldură, pentru a înlocui sistemele de încălzire pe gaze.

În paralel, master planul indică faptul că oficialii speră că se va putea găsi o rezolvare pentru prețul energiei electrice. Comisia și guvernele UE vor discuta referitor la necesitatea unui ”cadru temporar de criză”, pentru a veni în sprijinul celor mai afectați consumatori și antreprenori.

Ca să poată finanța măsurile de urgență, statele membre ar putea taxa profiturile extraordinare și ar putea folosi veniturile din piața de carbon a Uniunii.

”Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazul rusesc. Nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință explicit”, a declarat președintele Comisei Europene, Ursula von der Leyen, notează politico.eu.

Planul va fi dezbătut de liderii europeni ce se vor întruni la Versailles.

ADVERTISEMENT