News

Planeta, aproape de catastrofă. Rapoartele anunță dezastrul pentru omenire: ”Avem multe dovezi”

Organizația Națiunilor Unite a publicat recent mai multe rapoarte alarmante despre pericolul major reprezentat de lipsa de acțiune cu privire la reducerea emisiilor de carbon.
29.10.2022 | 15:32
Planeta aproape de catastrofa Rapoartele anunta dezastrul pentru omenire Avem multe dovezi
Experții ONU avertizează că planeta este aproape de catastrofă din cauza emisiilor de carbon. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Concluzia despre colapsul climatic care vizează planeta apare în mai multe studii importante. Rapoartele-cheie ale ONU publicate în ultimele două zile avertizează că este nevoie de o acțiune colectivă și urgentă.

Cât de aproape este planeta de catastrofă

Recomandarea vine în contextul în care firmele petroliere raportează profituri astronomice, potrivit theguardian.com. Unul dintre cei mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei nu are niciun dubiu: criza climatică a ajuns într-un “moment cu adevărat sumbru“.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, mai multe rapoarte importante au arătat cât de aproape este planeta de catastrofă. Astfel, profesorul Johan Rockström subliniază că este nevoie de o acțiune colectivă din partea națiunilor lumii.

Pentru a evita punctele de basculare a climei, această acțiune este mai importantă decât a fost vreodată după Al Doilea Război Mondial. Totuși, tensiunile geopolitice sunt la cote înalte și blochează unitatea cerută de expertul în domeniul climei.

ADVERTISEMENT

Johan Rockström cunoaște foarte bine această situație. El avertizează că lumea se apropie “foarte, foarte aproape de schimbări ireversibile”. Mai mult, acesta a completat că ”timpul se scurge foarte, foarte repede“.

Pentru a împiedica producerea catastrofei, nu există decât un obiectiv major: emisiile de carbon trebuie să scadă cu aproximativ jumătate până în 2030. Este ținta convenită la nivel international.

ADVERTISEMENT

Cum ar putea fi anulat pericolul major pentru omenire

Cheia îndeplinirii acestui obieciv este la giganții petrolului, care câștigă sume astronomice. Spre exemplu, Shell și TotalEnergies și-au dublat profiturile trimestriale joi, ajungând la aproximativ 10 miliarde de dolari.

Giganții din domeniul petrolului și gazelor naturale s-au bucurat de profituri în creștere pe măsura cererii apărute după pandemia de Covid-19. Mai mult, cererea a crescut și după invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Se așteaptă ca sectorul să acumuleze 4 miliarde de dolari în 2022, scenariu care a întărit apelurile pentru impunerea unor taxe foarte mari pentru aceste companii. Banii rezultați din acele taxe ar fi mers ulterior spre finanțarea tranziției către o energie curată.

Cu privire la aceste aspecte, toate cele trei agenții-cheie ale ONU au elaborat rapoarte condamnabile în ultimele două zile. Raportul agenției ONU pentru mediu a constatat că “nu există o cale credibilă pentru a ajunge la 1,5°C” și că progresele “insuficiente” în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon înseamnă că singura modalitate de a limita cele mai grave efecte ale crizei climatice este o “transformare rapidă a societăților“.

Mare atenție la avertismentele ONU

Potrivit agenției ONU pentru climă, angajamentele actuale de acțiune până în 2030, chiar dacă ar fi îndeplinite în totalitate, ar însemna o creștere a încălzirii globale de aproximativ 2,5C. Acest nivel ar condamna lumea la o catastrofă climatică.

Și totuși, nepăsarea are dimensiuni palentare. În direcția amintită, doar câteva țări și-au intensificat planurile în ultimul an, în ciuda promisiunilor făcute la summitul Cop26 al ONU privind clima, desfășurat la Glasgow, în noiembrie 2021.

La rândul lor, reprezentanții Agenției meteorologice a ONU au raportat că principalele gaze de încălzire au atins niveluri-record în 2021. A fost înregistrată mai ales o creștere alarmantă a emisiilor de metan, un puternic gaz cu efect de seră.

Separat, raportul mondial al AIE privind energia a oferit o speranță potrivit căruia CO2 provenit din combustibili fosili ar putea atinge un nivel maxim până în 2025. Prezumția este bazată pe creșterea prețurilor energiei, care ar forța națiunile să se orienteze către energia curată.

Dovezile științifice anunță dezastrul

Chiar și așa, experții în schimbări climatice avertizează că acest lucru nu va fi suficient pentru a evita impactul grav asupra climei. În fața acestui pericol iminent, Rockström (director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic din Germania) a declarat: “Este un moment cu adevărat sumbru.

Nu numai din cauza rapoartelor care arată că emisiile continuă să crească, astfel încât nu respectăm nici acordul de la Paris, nici cel de la Glasgow privind clima, dar avem, de asemenea, atât de multe dovezi științifice care arată că suntem foarte, foarte aproape de schimbări ireversibile. Ne apropiem de punctele de inflexiune.”

Cercetările lui Rockström și ale colegilor săi, publicate în septembrie, au constatat că cinci puncte periculoase de basculare a climei ar fi fost deja depășite din cauza încălzirii globale cauzate de omenire până în prezent. Este menționată inclusiv prăbușirea calotei glaciare din Groenlanda.

Comentariile sale au fost făcute după ce secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat miercuri că acțiunile în domeniul climei sunt “jalnic de insuficiente“. El a punctat că ne îndreptăm spre o catastrofă globală și spre niveluri de încălzire globală care distrug economia.

Explicațiile pentru secete, inundații, furtuni și incendii

Mai mult, Guterres a punctat că secetele, inundațiile, furtunile și incendiile de vegetație distrug vieți și mijloace de trai pe tot globul. Astfel este nevoie de acțiuni climatice pe toate fronturile. Secretarul general al ONU a mai afirmat că națiunile G20, responsabile pentru 80% dintre emisii, trebuie să fie primele care iau măsuri.

Inger Andersen, șefa programului de mediu al ONU (UNEP), a declarat pentru The Guardian că această criză energetică trebuie folosită pentru a accelera realizarea unei economii cu emisii reduse de carbon.

Prof. Corinne Le Quéré, de la Universitatea East Anglia, Marea Britanie, a declarat pentru a evita riscurile în cascadă, este fundamental ca răspunsurile la crizele existente să fie făcute astfel încât să limiteze schimbările climatice la cel mai mic nivel posibil.

Alte rapoarte publicate în ultimele două zile au afirmat că sănătatea populației lumii depinde enorm de dependența globală de combustibilii fosili. Pe măsură ce criza climatică se intensifică, a crescut și numărul deceselor cauzate de căldură, foamete și boli infecțioase.

În Marea Britanie, guvernul a fost acuzat de neglijență gravă în serviciu întrucât a lăsat expusă infrastructura critică a Regatului Unit din cauza impactului climatic. Chiar și așa, noul prim-ministru, Rishi Sunak, nu va participa la COP27.

Intenția companiei Shell este clară

Oficialii companiei Shell au declarat că în 2022 nu vor plăti niciun impozit excepțional impus de Marea Britanie. Explicația? Profiturile au fost compensate cu investițiile în zăcămintele din Marea Nordului.

Industria combustibililor fosili a acumulat 4 miliarde de dolari în 2022, potrivit unui alt nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Este o sumă care ar putea transforma acțiunile privind clima.

În raportul AIE se arată că veniturile nete ale producătorilor de petrol și gaze din întreaga lume se vor dubla în 2022. Practic, ele vor ajunge la o sumă fără precedent de 4 miliarde de dolari. În ultimii 50 de ani, sectorul petrolului și al gazelor naturale a obținut în medie un miliard de dolari pe an din profituri.

AIE a declarat că investițiile în energie curată ar trebui să fie de cel puțin 4 miliarde dolari pe an până în 2030 pentru a ajunge la emisii nete zero până la jumătatea secolului.

Profesorul Myles Allen, de la Universitatea din Oxford, a declarat că profiturile, impozitele și redevențele combinate generate de industria petrolului și a gazelor naturale în ultimele luni ar fi suficiente pentru a capta fiecare moleculă de CO2 produsă de activitățile lor și a o reinjecta înapoi în subteran.

Situație gravă și sumbră

Profesorul Simon Lewis, de la University College London, a punctat că situația este gravă și sumbră. El a subliniat că Shell a obținut un profit de 26 de miliarde de lire sterline în acest an, iar emisiile de carbon au revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei.

Și asta s-a întâmplat în timp ce 53.000 de oameni au murit din cauza stresului termic în Europa, în timpul verii. De asemenea, din cauza inundațiilor, milioane de oameni s-au mutat din Nigeria până în Pakistan. În opinia acestuia, soluția este să facem tot ce ne stă în putință pentru a învinge industria combustibililor fosili.

Rockström a fost pesimist în ceea ce privește viteza de acțiune în domeniul climei la summitul privind clima de la Cop27. El a spus că evenimentul va fi dominat de națiuni precum Pakistanul, care cer fonduri pentru a-și reconstrui țările după dezastrele climatice.

Națiunile bogate, cu emisii mari, au respins de mult timp astfel de cereri, temându-se de responsabilități nelimitate. El a mai completat că războiul din Ucraina este cuiul din sicriu pentru economiile avansate bazate pe combustibili fosili.

Astfel, experții în domeniul climei sunt de acord că fiecare acțiune care limitează încălzirea globală reduce suferințele îndurate de oameni din cauza impactului climatic.

 

ADVERTISEMENT