Vlad Gheorghe, fostul europarlamentar care la alegerile din luna iunie a fost foarte aproape de a obține cele 300.000 de voturi necesare pentru a trece pragul electoral, a anunțat sâmbătă că a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva judecătorilor CCR. Nu e clar ce șanse de izbândă va avea demersul său, însă în trecut acesta anunțase o plângere la CJUE și împotriva Austriei pentru votul împotriva României privind aderarea la Schengen.
În anunțul său, Vlad Gheorghe, astăzi președintele partidului DREPT, a precizat că plângerea depusă vizează infracțiunea de abuz în serviciu, în condițiile în care judecătorii constituționali nu au avut niciun temei pentru decizia lor de a dispune renumărarea voturilor din turul I al alegerilor pentru președintele României.
Acesta a precizat că judecătorii CCR nu au nicio atribuție în a decide renumărarea voturilor și că nici Constituția și nici legea CCR nu prevede acest drept pentru instanța politico-juridică. Ar fi pentru prima oară când un judecător CCR este cercetat pentru o decizie luată în cadrul Curții, mai ales că, fiind vorba de o decizie luată prin unanimitate, ar trebui cercetați toți cei nouă judecători.
„Am depus plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva celor de la CCR! Politrucii de la CCR nu au niciun temei legal pentru decizia lor de renumărare, nu au nicio atribuţie care să le permită să facă asta.
Constituţia nu zice nimic de renumărare şi nici legea CCR nu prevede acest DREPT. Pur şi simplu şi-au inventat o renumărare pe care, culmea, nici măcar contestatorul nu a cerut-o”, a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook, unde a subliniat că judecătorii CCR aveau obligația să valideze alegerile de duminică în termen de trei zile.
”Nu numai că nu au făcut asta, dar, în mod evident politic, amână decizia până după parlamentare. Într-o zi aceşti oameni vor răspunde pentru acest abuz, pentru această lovitură de stat, şi plângerea mea vreau să stea la baza acestei răspunderi penale”, a mai scris Vlad Gheorghe.
Încă nu este clar care au fost faptele ce au condus Curtea Constituțională să ia decizia de joi de verificare și renumărare a voturilor din primul tur. În presă a apărut o copie a plângerii făcute de către Cristian Terheș, europarlamentar, candidat pentru alianța AUR, dar și pentru PSD în trecut.
În plângerea înaintată de acesta nu sunt prezentate niciun fel de fapte care să justifice decizia radicală de renumărarea a tuturor celor 9 milioane de voturi exprimate. Concret, acesta a acuzat că mai multe secții de votare ar fi transferat voturi de la Ludovic Orban către Elena Lasconi, apoi a venit cu procesele verbale din trei secții unde a arătat că voturile acordate inițial lui Orban au ajuns la Elena Lasconi.
Ulterior, însă s-a dovedit că voturile s-au dus în fapt către alți candidați. Apoi a precizat că diferența de voturi dintre primii doi candidați a fost de mai puțin de 3.000 de voturi. Cristian Terheș a adunat mai puțin de 25.000 de voturi, așa că nu este clar de ce Curtea a acordat întâietate plângerii acestuia, fără nicio verificare prealabilă.