News

Plângere penală împotriva lui Lucian Bode. Asociația fondată de Cristi Danileț îl acuză de fals în declarații după dovedirea plagiatului

Asociația VeDem Just a anunțat duminică că depune plângere penală împotriva lui Lucian Bode și a conducătorului său de doctorat pentru fals în declarații
15.01.2023 | 15:57
Plangere penala impotriva lui Lucian Bode Asociatia fondata de Cristi Danilet il acuza de fals in declaratii dupa dovedirea plagiatului
Lucian Bode a contestat decizia UBB privind originalitatea tezei sale. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul Asociației VeDem Just, unde unul dintre membrii fondatori este judecătorul Cristi Danileț, vine după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este “profund viciată”.

Plângere penală împotriva lui Lucian Bode

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just) a anunțat duminică că va face o plângere penală împotriva lui Lucian Bode și a profesorului Adrian Ivan, conducătorul său de doctorat, pentru fals în declarații după ce Comisia de Etică a UBB a susținut că teza ministrului de interne este „profund viciată”.

ADVERTISEMENT

„Ca urmare a constatării plagiatului în teza de doctorat, VeDem Just formulează plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan pentru fals în declarații și solicită ministrului educației retragerea titlului de doctor pentru primul, respectiv retragerea calității de conducător de doctorat pentru al doilea.

La data de 9 ianuarie 2023, Comisia de etică a UBB a stabilit prin hotărârea nr. 1 că o parte a lucrării este plagiată, fiind astfel încălcate dispozițiile din art. 4 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 206/2004 și a art. 28 din Codul etic al UBB – aceste texte legale definesc și interzic furtul intelectual în lucrările științifice”, se arată în comunicatul de presă transmis de către Asociația VeDem Just.

ADVERTISEMENT

Anunțul făcut de VeDem Just vine după ce miercuri, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode ”este profund viciată”. „Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, se arată în documentul Comisiei de Etică, postat pe site-ul Universității Babeș-Bolyai.

Ministrul Lucian Bode a reacționat și a spus că această hotărâre este una pur subiectivă și a anunțat că se va adresa instanței susținând că „este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022”.

ADVERTISEMENT

Efecte penale și administrative ale deciziei UBB

Pe de altă parte Asociația VeDem Just susține că decizia de plagiat a Universității Babeș Bolyai în cazul tezei lui Lucian Bode produce efecte atât de natură penală cât și administrativă.

În ceea ce privește efectele de natură penală, asociația arată că înaintea susținerii unei teze de doctorat studentul-doctorand depune la dosar o declarație pe propria răspundere, semnată și de către coordonatorul său, prin care își asumă originalitatea conținutului tezei de doctorat.

ADVERTISEMENT

„Ca urmare, față de hotărârea Comisiei de etică a UBB, rezultă că declarația depusă la dosarul de doctorat atestă lucruri nereale. Or, falsul în declarații este infracțiune, conform art. 326 din Codul penal. Potrivit art. 154 alin. (1) lit. d) termenul de prescripție este de 5 ani de la data comiterii faptei. Rezultă că termenul de prescripție se va împlini în septembrie anul acesta. Dacă însă va fi întocmit un act de procedură care trebuie comunicat suspecților, termenul se va întrerupe potrivit art. 155 din Codul penal și va curge un nou termen, ce se va împlini în anul 2028.

În lipsa unei informații publice cu privire la vreo sesizare din oficiu a parchetului, VeDem Just va depune luni, pe data de 16 ianuarie 2023, o plângerea penală împotriva lui Bode și Ivan la PICCJ. Sperăm că pentru lămurirea adevărului în cauză urmărirea penală va fi demarată cât mai rapid și se va stabili, astfel, dacă este cazul ca cei doi să răspundă pentru comiterea infracțiunii de fals în declarații”, se arată în comunicatul asociației.

În ceea ce privește măsurile administrative, VeDem Just solicită retragerea titlului de doctor a ministrului Lucian Bode, dar și retragerea calității de conducător de doctorat pentru profesorul Adrian Ivan.

Adrian Ivan este rectorul Academiei SRI începând cu anul 2017, și profesor la UBB începând cu anul 2008.

ADVERTISEMENT