News

Plângere penală pe numele Vioricăi Dăncilă. Jurnalistul Dan Tănasă face acuzații dure: “Trădare națională”

04.07.2019 | 21:28
Plangere penala pe numele Vioricai Dancila Jurnalistul Dan Tanasa face acuzatii dure Tradare nationala

Premierul Viorica Dăncilă este amenințată cu plângerea penală, după ce a fost adoptat Codul Administrativ prin Ordonanță de Urgență! Cel care spune că va depune plângerea penală pe numele premierului este jurnalistul Dan Tănasă.

Jurnalistul Dan Tănasă vrea să depună plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă

”Eu nu sunt membru al niciunui partid politic. Spun cu toată responsabilitatea, având în vedere că sunt un român din Covasna, că aceste modificări sunt un veritabil act de trădare națională. Eu împreună cu avocații mei voi analiza posibilitatea de a formula o plângere penală pentru trădare de țară împotriva premierului Dăncilă și împotriva tuturor care vor pune semnătura pe o astfel de acțiune”, a declarat Dan Tănasă, conform Antena 3.

Jurnalistul și-a motivat decizia prin faptul că „Prin eliminarea acestui prag, pentru că practic e un artificiu, statul român în loc să încurajeze proprii cetățeni să utilizeze limba oficială de stat își încurajează cetățenii să utilizeze altă limbă, în raport cu instituțiile publice. Prin acest artificiu legislativ, practic România recunoaște oficial și s-a angajat prin tratate internaționale să protejeze 20 de limbi și toate aceste limbi să devină oficiale și ca atare se diluează caracterul de stat național al României”.

Plangere penala pe numele Vioricai Dancila
Plangere penala pe numele Vioricai Dancila

Premierul, acuzat de trădare de țară

Pe de altă parte, g4media.ro a scris că Guvernul ar urma să reia discuțiile pe Codul Administrativ, adoptat deja prin Ordonanță de Urgență, dar nepublicată încă în Monitorul Oficial, citând surse guvernamentale. Noile discuții ale guvernului ar avea ca scop reglementarea modului în care pot fi utilizate în administrația locală limbile minorităților. Toate acestea s-au întâmplat după o întâlnire pe care premierul Viorica Dăncilă a avut-o cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

”Am discutat și despre noul Cod Administrativ, în legătură cu care am subliniat că, în opinia noastră, versiunea votată de Parlament este mai bună din perspectiva folosirii limbii materne pentru minoritățile naționale. Am cerut premierului ca în cursul saptămânii să revină asupra acestui aspect”, a scris Hunor marți, pe Facebook, după întâlnirea cu Dăncilă.

„I-am spus că drepturile câştigate, e un principiu, rămân drepturi câştigate, nu se anulează, nu se atinge de drepturile câştigate. Şi acolo scrie că în funcţie de datele statistice, de recensământ, drepturile câştigate vor fi retrase dacă se schimbă procentul în interiorul unei unităţi administrative. Am spus că nu este corect şi ar trebui să se gândească la modificare la acel articol unde scrie că interesul public naţional tot timpul este prioritar faţă de interesul public local. Asta înseamnă că orice guvern va încăleca administraţia locală şi administraţia locală permanent va fi sub presiune autorităţilor centrale, ceea ce nu este ok”, a mai spus Kelemen Hunor.