News

Plângerea penală la adresa IPS Teodosie privind împărtășirea cu o linguriță comună, clasată: ”Sperăm să înceteze ostilitățile penale la adresa clericilor”

10.07.2020 | 15:24
Plangerea penala la adresa IPS Teodosie privind impartasirea cu o lingurita comuna clasata Speram sa inceteze ostilitatile penale la adresa clericilor
ADVERTISEMENT

Plângerea penală pe numele lui ÎPS Teodosie, demers legat de împărtășirea credincioșilor cu aceeași linguriță, a fost clasată de procurorii DIICOT.

Vineri, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că dosarul penal deschis pe numele înaltului prelat, care viza zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, a fost clasat.

ADVERTISEMENT

Potrivit bisericii, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către ”Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, care îl acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și pe alți doi preoți de zădărnicirea combaterii bolilor.

Dosarul pe numele IPS Teodosie privind împărtășirea cu o linguriță comună, clasat de DIICOT

Ulterior, pe 20 mai, o altă plângere a fost înaintată la DIICOT cu trei acuzații la adresa IPS Teodosie și a preoților slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false.

ADVERTISEMENT

Tirada a continuat, iar prelații au fost în vizor și în 21 mai, când alți trei cetățeni au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Conform News.ro, Arhiepiscopia a precizat că plângerile penale acuzau că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă a mai multor credincioşi ar fi pus viaţa acestora în pericol în contextul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

”În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă comună a mai multor credincioşi a pus viaţa acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie şi Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârşirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioşilor şi comunicare de informaţii false.

Formulate într-un ton de hărţuire a ritualului, plângerile penale mai susţineau că folosirea unui prosop la împărtăşire, a unor bucăţi de anafură pe care credincioşii le luau după împărtăşire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoţi, sunt tot infracţiuni şi chiar sfidare a autorităţilor publice şi a Patriarhiei”, a menţionat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Poziția DIICOT Constanța

Conform comunicatului Arhiepiscopiei Tomisului, DIICOT Constanța a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informații false și a trimis către Parchet celelalte două cauze.

Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, față de care a dispus clasarea cauzelor: ”față de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală; față de preoții Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”. spun reprezentanții bisericii.

Arhiepiscopia Tomisului are speranța ca astfel să înceteze ostilităţile la adresa preoţilor şi a ritualului de împărtăşire.

“Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilităţile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtăşire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român.

Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească şi liniştea duhovnicească a celor ce li se pare că sfinţirea vieţii, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ar constitui o infracţiune”, a mai precizat sursa citată

ADVERTISEMENT