Fotbal intern

Planic, noul Vidic. S-au născut în același oraș. De la blestem la națională

30.04.2018 | 10:18
Planic noul Vidic Sau nascut in acelasi oras De la blestem la nationala
ADVERTISEMENT

Bogdan Planic este considerat „noul Vidic” în orașul sârb unde s-au născut amândoi, Uzice, și unde sunt marea mândrie a localnicilor. Uzice are 60.000 de locuitori și se află în vestul Serbiei, la nici 100 de kilometri de granița cu Bosnia, înconjurat de Munții Alpii Dinarici. Sloboda Uzice (sloboda înseamnă, în sârbă, libertate) este echipa locală, care joacă în a doua ligă și pe la care au trecut ambii internaționali sârbi în perioada junioratului.

Bogdan Planic, „noul Vidic”, este mai tehnic decât „originalul Vidic”, și n-o spun doar specialiștii, ci și „tribuna”, care „siumte imediat” calitățile definitorii ale unui fotbalist. Fundașul lui FCSB este mai ofensiv, mai „aplecat” spre poarta adversă, dovadă și golul cu CFR Cluj, care menține pe „roș-albaștri” în postura de lider în Liga 1 Betano, cu două puncte peste echipa internațională din Gruia.

ADVERTISEMENT

Planic, noul Vidic, de la blestem la echipa națională

Bogdan Planic spune că-i pare rău că nu este atacant și se plângea în urmă cu o săptămână că nu reuşeşte să marcheze pentru FCSB. „Parcă sunt blestemat” spunea atunci, dar primul gol pentru FCSB a venit cum nu se putea mai bine: contra lui CFR Cluj, în minutul 90+1, când tabela arăta 1-0 pentru oaspeţi! După care Bogdan a fost nespus de fericit că a scăpat de „blestem”.

Bogdan Planic poate fi „noul Vidic” și la echipa națională a Serbiei, calificată la turneul final mondial care se va desfășura în Rusia între 14 iunie și 15 iulie. MM Stoica spunea într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO„Planic este cel mai complet fundaş central cu care am lucrat. Va fi la Mondial!”. Iar „noul Vidic” este modest, dar gândul îi zboară la echipa națională: „Aș vrea să fiu la Mondial cu Serbia, dar sunt jucatori mari pe poziția mea. Pot spera, însă, normal, orice fotbalist vrea la echipa națională”.

ADVERTISEMENT

Planic și Vidic au jucat la aceeași echipă din orașul lor natal

Nemanja Vidic este mai mare cu 10 ani și ceva, s-a născut pe 21 octombrie 1981, în timp ce Planic a „salutat” lumea pe 19 ianuarie 1992. A început să joace fotbal la 7 ani, alături de fratele său mai mare Dusan, la echipa locală Jedinstvo Uzice. A progresat rapid, iar la 12 ani a ajuns la Sloboda Uzice, unde a jucat și Bogdan Planic. Doi ani și jumătate mai târziu, înainte să împlinească 15 ani, juca la juniorii lui Steaua Roșie Belgrad Și-a început cariera de senior la Spartak Subotica, în 2000. A ajuns din nou la Steaua Roșie după un sezon, în Super Liga sârbă.

„Căpitan” la Steaua Roșie Belgrad și Manchester United

Datorită calităților sale de lider, Vidic a primit în scurt timp banderola de căpitan. În ultimul sezon la Steaua Roșie (2003-2004) a câștigat „dubla” cupă-campionat. În iulie 2004 a fost transferat la Spartak Moscova, pentru 6 milioane de euro. În 5 ianuarie 2006 a semnat cu Manchester United pentru 7,2 milioane de lire sterline, pentru care a debutat  pe 25 ianuarie în semifinala de Carling Cup cu Blackburn Rovers. A jucat pentru „deacii roșii” până 2014, perioadă în care a câștigat o Ligă a Campionilor și un campionat mondial al cluburilor (ambele în 2008), 5 campionate (2007, 2008, 2009, 2011, 2013) şi trei Cupe ale Ligii (2006, 2009, 2010(. A fost căpitanul echipei între 2010 şi 2014. Între 2002 și 2011, a fost jucător de bază la echipa națională de fotbal a Serbiei.

ADVERTISEMENT

Ghinion la Inter Milano

În iulie 2014, când i-a expirat contractul cu Manchester United, Nemanja Vidic s-a transferat gratis la Inter Milano, semnând un contract pe 3 ani cu clubul italian. N-a jucat decât 28 de meciuri pentru „nerazzurri” din cauza unui șir lung de accidentări. La 34 de ani, pe 26 ianuarie 2016 a anuțat că se retrage din activitatea competițională.

„În sfârşit am înscris. Credeam că sunt blestemat, dar am înscris în cel mai important meci din sezon. Sunt foarte fericit” – Bogdan Planic

ADVERTISEMENT

„Aș vrea să fiu la Mondial cu Serbia, dar sunt jucatori mari pe poziția mea. Pot spera, însă, normal, orice fotbalist vrea la echipa națională” – Bogdan Planic

„Planic este cel mai complet fundaş central cu care am lucrat. Va fi la Mondial!” – MM Stoica

10 ani sunt între Bogdan Planic (n. 19 ianuarie 1992) și Nemanja Vidic (n. 21 octombrie 1981)

25 de meciuri a jucat Bogdan Planic pentru FCSB în toate competițiile, în care a dat un gol și o pasă de gol

1.000.000 de euro este valorea lui Bogdan Planic pe site-urile de specialitate, în creștere față de 750.000 cât valora când a venit la FCSB, în august 2017

ADVERTISEMENT