News

Planta banală pentru care poți fi amendat dacă stai la curte sau ai un teren. Noile norme pe care toți românii trebuie să le cunoască au intrat în vigoare

Parlamentul României a adoptat anul trecut noi măsuri, mult mai stricte, pentru prevenirea și combaterea ambroziei. Acum au apărut și normele suplimentare în Monitorul Oficial.
12.06.2024 | 22:00
Planta banala pentru care poti fi amendat daca stai la curte sau ai un teren Noile norme pe care toti romanii trebuie sa le cunoasca au intrat in vigoare
Planta banală pentru care poți fi amendat dacă stai la curte sau ai un teren. Noile norme pe care toți românii trebuie să le cunoască au intrat în vigoare. Foto: Doc.ro
ADVERTISEMENT

Românii trebuie să știe că HG nr. 609/2024 a fost publicată recent în Monitorul Oficial și modifică normele de aplicare ale Legii privind combaterea ambroziei (HG nr. 707/2018). Ambrozia dă mari bătăi de cap persoanelor alergice, astfel că în fiecare vară și început de toamnă românii au obligația să taie această buruiană, însă trebuie să respecte anumite reguli clare.

Planta banală pentru care poți fi amendat dacă stai la curte sau ai un teren

Primăvara este considerată de majoritatea persoanelor drept sezonul polenului, însă există și o excepție: ambrozia. Această plantă atinge perioada maximă de polenizare în august – septembrie și poate ajunge până în octombrie. Polenul de ambrozie provoacă multor persoane rinită alergică sezonieră, cunoscută sub numele de ”febra fânului”.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții e ușor de înțeles de ce a fost necesară o lege care să-i oblige pe oameni să distrugă această buruiană. Conform Avocatnet.ro, legea le dă dreptul autorităților să intre pe terenul unde există ambrozie și proprietarul de drept nu a luat nicio măsură pentru a o îndepărta. Mai mult, proprietarii pot să ceară autorităților locale să-i ajute să scape de ambrozie, contra cost.

Potrivit sursei citate, oricine primește un avertisment pentru că are ambrozie pe terenul său, sau în curte, are 15 zile la dispoziție pentru a lua măsurile necesare și pentru a stârpi această buruiană. ”După primirea notificării, proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații.

ADVERTISEMENT

Se aplică și bazinelor piscicole de a lua măsurile necesare în scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an”, se arată în HG.

Ambrozia a devenit o mare problemă pentru sănătatea europenilor

Tot în HG 707/2018 este cuprins primul model de avertisment pe care oamenii pot să-l primească, înainte de a primi amendă pentru că nu au îndepărtat ambrozia de pe teren. ”În situația în care după expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului autoritățile locale constată că proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții.

ADVERTISEMENT

Același lucru este valabil pentru administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe aceste terenuri pentru a le curăța potrivit prevederilor art. 1 alin. (6) din lege”, se arată în lege.

Trebuie menționat că în situația în care autoritățile au venit și au remediat problema ambroziei în locul proprietarului, acesta nu scapă de sancțiuni. Mai mult, proprietarul are obligația să prevină astfel de situații, pentru a nu primi și mai multe amenzi. Ambrozia a devenit o adevărată problemă în multe zone din România, dar și în alte țări.

ADVERTISEMENT

În Ungaria, de exemplu, 30% din populație suferă de afecțiuni alergice în luna august și septembrie, din cauza ambroziei. O singură planetă e capabilă să producă până la 1 miliard de grăunțe de polen într-un singur sezon. Încălzirea globală ar fi contribuit masiv la răspândirea acestei plante în multe zone din România.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici