Planta toxică pentru milioane de români. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale dezvoltării alergiilor, de care cu greu mai scapi. Polenul pe care îl conține poate ajunge până la distanțe de până la 3 kilometri, fiind purtat de vânt.
Strănutul, iritația ochilor, a pielii, mâncărimi la nivelul pielii, dar și al ochilor, durerea de cap, senzația de amețeală, senzația de greață, tusea, roșeața în gât, răgușeala, dificultatea în respirație sau respirația șuierătoare sunt semnele care indică faptul că ești afectat de această plantă.
Nu ezita să te prezinți la medic, fără a aștepta ca situația să se agraveze. Asta din cauză că poți dezvolta alte afecțiuni, precum pneumonie. Prevenția este întotdeauna cea mai bună armă, în special spre final de vară, când se apropie toamna, un anotimp mai rece.
Dr. Bianca Matiș, medic alergolog la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, spune că statisticile arată că 1 din 5 persoane sunt sensibile la acest polen, al ambroziei. Simptomele se ivesc de obicei la final de vară și început de toamnă, mai rar primăvara.
”Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoreea, strănuturile în salve, pruritul şi eritemul conjunctival. De asemenea, polenul poate declanşa crize moderat-severe de astm, precum şi erupţii cutanate.
În timpul sezonului de ambrozie, o singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, care pot fi purtate de vânt până la 3 km pe uscat”, precizează medicul menționat, potrivit news.ro
Ce este de făcut pentru a sta departe de ambrozie? Nu există această posibilitate, dar se pot lua măsuri de precauție, care pot combate contaminarea cu polenul, respectiv: spălatul des pe mâini, pe față, evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase și păstrați ferestrele închise.
Din clipa în care ai trecut pragul cabinetului unui medic, iar acesta confirmă alergia pe seama ambroziei, trebuie să ți se recomande un tratament. Pot fi medicamente sau imunoterapie dacă este vorba despre o problemă foarte gravă.
”Odată confirmată alergia, tratamentul poate include: medicaţie: Antihistaminicele, corticosteroizii nazali sau decongestionantele pot fi prescrise pentru a ameliora simptomele; imunoterapia: Acest tratament pe termen lung presupune expunerea treptată a pacientului la alergeni în doze controlate, pentru a reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie”, a mai transmis dr. Bianca Matiș.